Aproximativ 1,9 milioane de persoane, adică 85% din populația totală din Fâșia Gaza, au fost strămutate din casele lor, multe dintre ele adăpostindu-se în unitățile ONU din sudul regiunii, care sunt deja supraaglomerate, transmite Reuters.
Din 11 octombrie, furnizarea energiei electrice este întreruptă în Fâșia Gaza, iar Organizația Mondială a Sănătății afirmă că doar 15 din cele 36 de spitale din Gaza sunt parțial funcționale.
În aceeași perioadă, 330 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de Israel, inclusiv 84 de copii, iar aproape 4.000 de persoane au fost rănite de forțele de securitate israeliene.
Numărarea victimelor este dificilă și complicată de bombardamentele continue și de prăbușirea sistemului de sănătate din Fâșia Gaza.
„Încă nu putem număra cifrele, dar avem estimări inițiale pentru mii de orfani. Cifrele sunt mari și provocările sunt mari", a declarat Ahmed Majdalani, ministrul palestinian al dezvoltării sociale în Cisiordania ocupată de Israel.
Când Laila al-Sultan, de 7 ani, se trezește noaptea, strigă după tatăl ei, ucis în același atac aerian israelian în care a fost rănită și ea la un picior, într-un război în care cei mai mulți copii din Gaza au rămas fără unul din părinți sau chiar fără amândoi.
Ea și fratele ei, Khaled, în vârstă de 4 ani, se rostogolesc pe podeaua barăcii în care locuiesc acum în mijlocul unui oraș de corturi pentru oamenii rămași fără adăpost, înfruntând o viață fără tată, în timp ce mama lor se luptă să facă față vieții de strămutat în dărâmăturile unei enclave ruinate, relatează Reuters.
Într-un reportaj pentru Al Jazeera, Hani Mahmoud, a spus că familiile din tabăra Maghazi din centrul Gazei au fost forțate să-și îngroape rudele pe terenul școlii în care se adăposteau, din cauza intensificării luptelor.
Și în sudul și-n centrul Fâșiei Gaza luptele s-au intensificat.
La marginea de sud a teritoriului, rudele plâng lângă cadavrele a 15 membri ai familiei Nofal, după ce casa lor a fost distrusă de un atac aerian israelian noaptea trecută, relatează Reuters.
Majoritatea giulgiilor albe erau mici, cu copii înăuntru, relatează agenția. Un bărbat a deschis unul din giulgii și a mângâiat fața unui băiețel.
La locul atacului, unde s-a făcut un crater uriaș în podeaua unei clădiri, vecinii s-au cățărat printre ruine și saltele îmbibate cu sânge și jucării sparte.
„Ne-am trezit înconjurați de toate aceste dărâmături, atac după atac. Nu știu cum am ieșit, trecând deasupra lucrurilor, vărsând sânge din noi”, spune Um Ayman al-Najjar, a cărei fiică și nepoată au fost ucise.
În Nusseirat, un nou val de strămutare era în curs, la o zi după ce Israelul a lansat noi pliante de avertizare pentru locuitorii mai multor districte să-și evacueze casele și să se îndrepte spre vest, spre Deir al-Balah.
Semiluna Roșie Palestiniană a dat publicității un videoclip care arată ambulanțe care soseau la spital cu morți și răniți, inclusiv copii, după bombardamentele israeliene.
La rândul ei, armata israeliană a anunțat că încă un membru al trupelor israeliene a fost ucis, ridicând bilanțul total al ofensivei terestre în interiorul Fâșiei Gaza la 186. De asemenea, 1.065 din soldații săi au fost răniți în Gaza de la începutul ofensivei.
Jurnaliștii nu au putut verifica independent informațiile emise de cele două părți implicate în conflict.
În schimb, agenția de presă palestiniană Wafa a anunțat miercuri dimineață că Israelul a reținut 26 de palestinieni în Cisiordania ocupată de Israel. Wafa scrie că numărul total al deținuților luați de Israel, începând din 7 octombrie, a ajuns la „peste 5.780, vizând toate grupurile, inclusiv foștii deținuți, bolnavii și persoanele în vârstă”.
Israelul și-a lansat campania militară după atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, în timpul căruia aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși.
Se estimează că 240 de persoane au fost sechestrate ca ostatici și răpite în Gaza, aproximativ 130 dintre ele fiind încă ținute în captivitate acolo, deși statutul lor este neclar.