Linkuri accesibilitate

Moscova. Jurnaliştii care relatau despre o manifestație a soțiilor soldaților ruși au fost arestați


Femei din mișcarea „Calea spre casă” sunt înconjurate de polițiști în timpul unei adunări în centrul Moscovei, Rusia, 3 februarie 2024.
Femei din mișcarea „Calea spre casă” sunt înconjurate de polițiști în timpul unei adunări în centrul Moscovei, Rusia, 3 februarie 2024.

Poliţia rusă a reţinut sâmbătă 25 de oameni, dintre care cel puţin 20 sunt jurnalişti, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina. Ele cer întoarcerea soţilor lor de pe front.

Poliția din Moscova i-a reținut pe jurnaliștii care acopereau un eveniment organizat de soțiile bărbaților mobilizați pentru a lupta în Ucraina.

Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că el și ceilalți aproximativ 20 de jurnaliști au fost duși cu duba la o secție de poliție din capitala rusă.

Acțiunea „Way Home” (Calea spre casă), desfășurată în apropierea Grădinii Aleksandr, a fost programată pentru a coincide cu împlinirea a 500 de zile de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat „o mobilizare parțială”.

Participanților li s-a cerut să depună flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă intrarea în parc.

De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă.

În trecut, în timpul altor manifestaţii de acest tip la Moscova, poliţia s-a abţinut să intervină, deşi orice izbucnire de proteste este de obicei reprimată sever în Rusia.

Activismul femeilor a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul doreşte să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidenţiale din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Știre scrisă în baza relatărilor RFE/RL și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG