Linkuri accesibilitate

Ucraina cere mai mult ajutor militar, în timp ce Rusia își intensifică atacurile


Locuitorii unui bloc de apartamente de 18 etaje din Kiev, grav avariat de atacurile rusești, stau într-un parc, 7 februarie 2024.
Locuitorii unui bloc de apartamente de 18 etaje din Kiev, grav avariat de atacurile rusești, stau într-un parc, 7 februarie 2024.

Un val intens de atacuri rusești cu rachete și drone asupra a șase regiuni ucrainene a ucis cel puțin cinci oameni, pe 7 februarie. Alte câteva zeci de persoane au fost rănite. Atacul a provocat daune semnificative infrastructurii energetice.

La Kiev, resturile unei rachete rusești doborâte au căzut pe un bloc rezidențial de 18 etaje, declanșând un incendiu care a ucis cel puțin patru persoane, a declarat ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko.

Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că cel puțin 38 de persoane au fost rănite în capitala ucraineană.

Fragmente ale unei rachete rusești doborâte au deteriorat, de asemenea, liniile electrice, lăsând o parte din capitala ucraineană fără energie electrică și încălzire.

„Un alt atac aerian masiv rusesc împotriva țării noastre”, așa a descris situația președintele Volodimir Zelenski pe rețeaua X.

„Șase regiuni au intrat sub focul inamic. Toate serviciile noastre lucrează în prezent pentru a elimina consecințele acestei terori”, a mai scris Zelenski.

Vom răspunde la fiecare rachetă.

„Vom răspunde la fiecare rachetă, fiecare Shahed (dronă explozivă de fabricaţie iraniană n.red)”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic, în care a transmis și condoleanţe familiilor victimelor.

În orașul Nicolaev, un bărbat a murit în urma unui atac rusesc, a declarat primarul Oleksandr Sienkevici. Rachetele rusești au lovit, de asemenea, regiunile Harkov și Sumî, rănind două persoane, potrivit afirmațiilor oficialilor regionali.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 64 de drone și rachete pe teritoriul Ucrainei. Dintre acestea, apărarea aeriană ucraineană ar fi doborât 29 de rachete și 15 drone.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele sale de apărare aeriană au interceptat două valuri de atacuri aeriene ucrainene, distrugând un total de 12 rachete și drone deasupra regiunii sud-vestice Belgorod.

Două persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov.

Ministerul a declarat că primul atac a implicat șapte rachete și două drone. Al doilea val a implicat încă cinci rachete Vampire fabricate în Cehia, a spus ministerul. Același tip de rachetă a fost folosit în lovituri mortale asupra orașului Belgorod la sfârșitul lunii decembrie.

Ucraina cere mai mult sprijin militar

Loviturile rusești asupra Ucrainei au avut loc în timp ce șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și șeful agenției atomice a ONU, Rafael Grossi, se aflau în la Kiev.

Josep Borrell, aflat la Kiev într-o vizită de două zile pentru a sublinia sprijinul blocului pentru Ucraina, a postat o fotografie dintr-un adăpost.

Șeful diplomației europene s-a întâlnit ulterior cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a cerut „măsuri urgente” pentru a crește livrările de ajutor militar.

„Dacă întrebi un soldat de pe front de ce are nevoie cel mai mult acum, răspunsul va fi obuzele”, i-a spus Dmitro Kuleba lui Josep Borrell. „Amploarea războiului și utilizarea artileriei de către Rusia au atins un nivel pentru care, să fim sinceri, industria europeană de apărare nu era pregătită”, a adăugat el.

Kuleba a deplâns și disputele „confuze” din Congresul SUA, unde un proiect de ajutor militar pentru Ucraina de peste 60 de miliarde de dolari e în continuare blocat.

Liderii UE au convenit joia trecută, la Bruxelles, să acorde un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 7 februarie, că Statele Unite „pot și vor” oferi ajutorul necesar”. Stoltenberg a spus că o astfel de mișcare este „vitală”.

Între timp, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a sosit la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, controlată de Moscova, însoțit de personalul misiunii AIEA și de soldați ruși, a informat agenția rusă de știri de stat RIA Novosti, citată de RFE/RL.

Rusia a ocupat centrala la scurt timp după ce a invadat Ucraina în februarie 2022, iar cele șase reactoare nucleare ale sale sunt acum inactive.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a transmis frecvent mesaje de îngrijorare posibilitatea unei catastrofe nucleare la centrală, pe fondul luptelor din zonă.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG