Linkuri accesibilitate

România împrumută pentru prima dată 2 miliarde de euro pentru investiții prietenoase cu mediul, prin „obligațiuni verzi”


Obligațiunile verzi sunt o metodă prin care un stat sau o companie împrumută bani pentru investiții care țin cont de nevoia de protejare a mediului.
Obligațiunile verzi sunt o metodă prin care un stat sau o companie împrumută bani pentru investiții care țin cont de nevoia de protejare a mediului.

România a împrumutat joi 4 miliarde de euro de pe piețele financiare. În premieră, 2 miliarde de euro au fost împrumutați prin vânzarea de obligațiuni verzi. Emiterea de obligațiuni verzi e instrumentul prin care companiile sau țările pot atrage finanțări pentru investiții care protejează mediul.

Înainte de ședința de Guvern din 16 februarie, premierul Marcel Ciolacu a precizat că banii obținuți prin obligațiunile verzi vor fi folosiți mai ales pentru proiecte de infrastructură.

„România a atras în premieră două miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni verzi, bani cu care putem finanţa inclusiv proiecte precum tronsoane de metrou sau căi ferate integral electrice”, a declarat Marcel Ciolacu.

Guvernul României a anunțat anul trecut că intenționează să atragă bani prin obligațiuni verzi pentru proiecte de transport ecologic, eficiență energetică a clădirilor și reîmpădurire.

„Vorbim despre un instrument prin care vom asigura finanțare pentru proiecte precum dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România și creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane”, a explicat atunci ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Ce sunt „obligațiunile verzi”?

Obligațiunile verzi sunt titluri emise de guverne sau companii pentru a atrage bani pentru investiții sustenabile care vizează eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, protecția ecosistemelor, transportul nepoluant, gestionarea apei și promovarea tehnologiilor ecologice.

Obligațiunile verzi aduc unele înlesniri fiscale pentru investitori, cum ar fi scutirea de unele impozite, ceea ce le face să fie o investiție mai atractivă în comparație cu obligațiunile clasice.

Începând cu 2017, emisiunile de obligațiuni verzi au crescut la un nivel record, reprezentând investiții în valoare de peste 150 miliarde de dolari în toată lumea, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's.

Banca Mondială definește obligațiunile verzi ca fiind instrumente financiare de atragere a capitalului destinat proiectelor cu impact pozitiv asupra mediului sau celor menite să atenueze efectele schimbărilor climatice.

Asociația Internațională a Piețelor de Capital definește obligațiunile verzi ca „orice tip de obligațiuni ale căror încasări vor fi destinate exclusiv finanțării sau refinanțării, totale sau parțiale, a proiectelor ecologice eligibile, noi sau existente”.

România încearcă să-și diversifice baza de investitori și să profite de cererea tot mai mare de bani pentru proiectele axate pe mediu, scrie Reuters, care adaugă că autoritățile din România planifică să atragă în mod frecvent finanțări prin obligațiuni verzi pentru proiecte de mediu sau prietenoase cu mediul.

Este a doua oară anul acesta când România atrage fonduri prin emiterea de obligațiuni pe piețele financiare externe.

În 2023, Guvernul s-a împrumutat de trei ori de pe piețele externe, cu o suma totală de aproximativ 9 miliarde de euro (aprox. 44 miliarde lei).

În 2023, valoarea totală a împrumuturilor atrase de Guvern a fost de peste 200 de miliarde de lei, care includ și bani necesari pentru cheltuieli și investiții din 2024.

În 2024, România va avea nevoie de peste 180 de miliarde de lei din împrumuturi, potrivit reprezentanților Ministerului de Finanțe.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG