Bruxelles -- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi și primele câștiguri ale Rusiei pe câmpul de luptă din ultimele luni ar trebui să contribuie la concentrarea atenției NATO și a aliaților săi asupra necesității urgente de a sprijini Ucraina.
În interviul acordat de Jens Stoltenberg pentru RFE/RL, la Bruxelles, pe 20 februarie, șeful NATO a declarat că retragerea forțelor ucrainene din orașul Avdiivka după luni de lupte intense demonstrează necesitatea unui ajutor militar mai mare „pentru a ne asigura că Rusia nu are noi câștiguri”.
Moartea lui Navalnîi într-o închisoare din Arctica, pe 16 februarie, în circumstanțe suspecte – autoritățile spun că vor mai trece încă două săptămâni până când trupul va putea fi eliberat familiei – contribuie la necesitatea ca Occidentul să se asigure că regimul autoritar al președintelui rus Vladimir Putin nu rămâne necontrolat.
„Cred cu tărie că cel mai bun mod de a onora memoria lui Alexei Navalnîi este să ne asigurăm că președintele Putin nu câștigă pe câmpul de luptă, ci că Ucraina învinge”, a declarat Stoltenberg în interviu.
Versiunea integrală va fi publicată pe 23 februarie pe paginile RFE/RL.
Aliații Ucrainei s-au concentrat pe un pachet de ajutor militar american de 61 de miliarde de dolari, a spus Stoltenberg, dar în timp ce acesta rămâne blocat în Camera Reprezentanților, alte țări, inclusiv Suedia, Canada și Japonia, și-au intensificat ajutorul.
Suedia a anunțat cel de-al 15-lea pachet de ajutor și cel mai mare de până acum, de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în urmă cu doi ani.
În valoare de 7,1 miliarde de coroane suedeze (684 de milioane de dolari), pachetul va furniza, printre altele, bărci de luptă, mine, muniție de artilerie și echipamente de apărare aeriană, a anunțat ministrul suedez al Apărării.
Departamentul canadian al Apărării a declarat luni, pe 1 februarie, că va accelera livrarea a peste 800 de drone, adăugând într-un comunicat că aceste echipamente au devenit o capacitate critică pentru Ucraina în război.
Dronele vor costa peste 95 de milioane de dolari canadieni (70 de milioane de dolari) și fac parte dintr-un pachet de ajutor militar anunțat anterior pentru Ucraina. Livrările vor începe încă din această primăvară, se mai arată în comunicat.
Ajutorul suplimentar furnizat de guvernul de la Tokyo se ridică la 106 milioane de dolari și asigură reconstrucția Ucrainei în urma pagubelor provocate de război, inclusiv în domenii precum deminarea și infrastructura.
„Bineînțeles, ne concentrăm asupra Statelor Unite, dar vedem și cum alți aliați își intensifică cu adevărat eforturile și oferă un sprijin semnificativ Ucrainei”, a mai declarat Jens Stoltenberg, în interviul pentru RFE/RL.
În ceea ce privește întrebarea când va putea Ucraina să desfășoare avioane de luptă F-16, Stoltenberg a spus că nu poate spune la acest moment.
El a reiterat faptul că toți aliații doresc ca acestea să fie în Ucraina cât mai curând posibil, dar a spus că efectul avioanelor F-16 va fi mai puternic dacă piloții sunt bine pregătiți, iar echipajele de întreținere și alt personal de sprijin sunt bine pregătiți.
„Așadar, cred că trebuie să ascultăm experții militari exact (pentru a afla) când vom fi gata sau când aliații vor fi gata să înceapă să trimită și să livreze avioanele F-16. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus șeful NATO.
Ucraina a căutat în mod activ să aibă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.
În august, Statele Unite au aprobat trimiterea către Ucraina a unor aeronave F-16 din Danemarca și Olanda, imediat ce se va încheia etapa de pregătire a piloților.
După aceea, va fi la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă va livra F-16 Ucrainei, iar aliații au politici diferite, a declarat Stoltenberg.
Dar, în același timp, războiul din Ucraina este un război de agresiune, a spus el, iar Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv la lovirea țintelor militare rusești legitime din afara Ucrainei.
Întrebat despre perspectiva revenirii fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă, Stoltenberg a spus că, indiferent de rezultatul alegerilor din acest an din SUA, Statele Unite vor rămâne un aliat angajat al NATO, deoarece este în interesul de securitate al SUA.
Trump, actualul favorit în cursa pentru a deveni candidatul prezidențial al Partidului Republican, a atras reproșuri dure din partea președintelui Joe Biden, a liderilor europeni și a NATO după ce a sugerat, pe 10 februarie, la un miting de campanie, că Statele Unite ar putea să nu-i apere pe membrii alianței de o potențială invazie rusă dacă aceștia nu plătesc suficient pentru propria apărare.
Stoltenberg a declarat că Statele Unite sunt mai sigure și mai puternice împreună cu peste 30 de aliați – un lucru pe care nu îl au nici China și nici Rusia.
Criticile la adresa NATO au vizat aliații care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, a subliniat el.
Însă, Stoltenberg a spus că noile date arată că tot mai mulți aliați NATO îndeplinesc obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, iar acest lucru demonstrează că alianța a parcurs un drum lung de când s-a angajat în 2014 să îndeplinească acest obiectiv.
La acea vreme, doar trei membri ai NATO cheltuiau 2% din PIB pentru apărare – acum sunt 18, a spus el.
„Dacă adunăm ceea ce fac toți aliații europeni și comparăm acest lucru cu PIB-ul total în Europa, acesta este de fapt de 2 la sută astăzi. Este bine, dar nu este suficient, pentru că vrem ca [fiecare membru NATO] să cheltuiască 2%. Și ne asigurăm, de asemenea, că 2 la sută este un minim”, a spus șeful NATO.