Actualizare 10 aprilie 2024: Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat miercuri dimineață că Arhiva Națională de Filme a reziliat contractul pentru difuzarea celor două producții, după articolul Europei Libere.
La începutul lunii aprilie, Centrul Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, anunța un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.
Două dintre ele, „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) vor fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 19, respectiv 24 aprilie. Ambele sunt considerate filme de experți ca filme de propagandă rusă.
Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal (Primul Canal).
Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.
La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.
Echipa de filmare a fost însoțită timp de 12 zile de cosmonauții Anton Șkaplerov, Oleg Novițchi și Piotr Dubrov, precum și de astronautul Mark T. Vande Hei, de la NASA.
Premiera peliculei a avut loc la Kremlin, pe 12 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Cosmonauticii, dată la care Rusia aniversează primul zbor spațial cu echipaj uman, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.
Pentru publicul larg, filmul a fost lansat în Rusia pe 20 aprilie 2023. În aceeași zi a fost lansat și în Serbia.
Provocarea este considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria Rusiei, peste 2 miliarde de ruble (în jur de 20 de milioane de euro), conform presei ruse.
Filmările pentru această peliculă ar fi fost devansate și se consideră că au furat startul intrării în istorie a actorului american Tom Cruise și a regizorului Doug Liman.
Cei doi cineaști americani doreau să cucerească premiul pentru primul film de lungmetraj filmat în spațiu și au dezvăluit, în 2020, că lucrează la un astfel de proiect în tandem cu NASA și compania Space X a lui miliardarului Elon Musk.
Lansarea filmului Challenge a fost catalogată de revista The Times ca una dintre puținele ocazii în care rușii ar fi simțit mândria națională după invadarea Ucrainei.
Deși regimul de la Kremlin a produs mai multe documentare care aveau rolul de a explica așa-zisa operațiune specială din Ucraina și pe care le-a prezentat publicului larg din Rusia, ele nu au avut impactul scontat.
Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei libere a explicat pentru publicul de la București că filmul se încadrează în ceea ce se numește „soft propaganda”, având în vedere finanțarea primită de la statul rus și campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.
„Ideea principală este că rușii pot depăși orice dificultăți și că industria spațială rusească este robustă și de succes, ultimul aspect nemaifiind în totalitate adevărat”, explică Simov.
Jurnalistul a explicat că o parte dintre criticii de film curajoși din Rusia l-au catalogat ca fiind plictisitor și că acesta nu se poate încadra în categoria filmelor de propagandă puternică, cum au fost cele privind războiul din Ucraina.
Vremea celor dintâi este cel de-al doilea film care va fi difuzat la un cinematograf din subordinea Ministerului român al Culturii.
Și această producție marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.
Spre deosebire de primul, acesta nu este la prima difuzare la Cinema Eforie. A mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.
După începerea războiului, în februarie 2022, filmul a mai avut câteva proiecții, dar nu în spații publice, ci la evenimente desfășurate la sediul Centrului Rus.
Arhiva Națională de Filme: Acordăm egalitate de șanse
Europa Liberă a vorbit cu directoarea Arhivei Naționale de Filme, Roxana Garet, instituția care administrează cele două cinematografe unde vor fi proiectate filmele.
„Informațiile noastre de la ei este că sunt proiecții private, adică nu fac parte din proiecțiile publice ale ANF, promovarea pe care și-o fac ei îi vizează exclusiv pe ei, nu pe noi”, a explicat Garet.
Ea mai spune că colaborarea s-a perfectat juridic prin ceea ce se numește „punerea la dispoziție de spațiu” și indică drept cost al operațiunii un document aflat pe site-ul instituției.
Conform acestuia, punerea la dispoziție de spațiu nu se regăsește pe lista serviciilor, dar o oră de închiriere a Cinema Union este 350 de lei, iar una la Eforie este 400 de lei.
Roxana Garet mai afirmă că sala nu poate fi accesată de oricine, ci doar pentru cei care doresc să o folosească în scopuri exclusiv culturale.
Ea spune că nu cunoaște care este conținutul filmelor difuzate și nici nu a avut informații că acestea ar putea fi catalogate ca filme de propagandă.
„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet motivul pentru care a fost de acord să găzduiască proiecția filmelor rusești.
Arhiva Națională de Film este subordonată Ministerului Culturii. Europa Liberă a cerut un punct de vedere ministrului Raluca Turcan, dar până la publicarea articolului nu a primit un răspuns.
Specialist în dezinformare: Propaganda rusă a început cu invadarea Ucrainei
Glorificarea realizărilor rusești și sovietice în ceea ce privește explorarea spațiului face parte din propaganda de stat a Rusiei contemporane, explică specialistul în dezinformare și propagandă Andrei Tiut, de la think tankul Global Focus Center.
El spune pentru Europa Liberă că, pe aplicație de mesagerie Telegram, propaganda a luat avânt în aprilie 2022, la două luni de la invazia pe scară largă a Ucrainei, iar scopul acesteia este de a convinge publicul că Rusia are, în ciuda izolării internaționale, o poziție recunoscută la nivel global.
Un exemplu în acest sens, spune Tiut, ar fi un text publicat în 2022 de către Casa Rusă, care arată că „pe 12 aprilie, întreaga lume sărbătorește Ziua Aviației și Cosmonauticii.”
Din cercetările întreprinse de expert, pe lângă promovarea pe Facebook, tema excepționalismului Rusiei în exploatarea spațiului este reflectată în filme de propagandă care sunt promovate în România pe canalul de Telegram al Casei Ruse și pe cel puțin două canale de Telegram apropiate Sputnik, care sunt în continuare disponibile în România.
Telegram a cenzurat o parte dintre conturile Sputnik, dar unele dintre ele au fost recreate sub alte nume.
Andrei Tiut mai spune că a reușit să identifice peste 15 grupuri care vorbesc despre faptele de glorie ale cosmonautilor ruși și sovietici.
„Este interesant cum uneori se vorbește și de astronautii americani folosindu-se cuvântul cosmonaut (NASA folosește cuvântul astronaut, n.red.) ceea ce sugerează că limba din care s-a tradus este rusă”, explică Tiut.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.