Linkuri accesibilitate

Complot rusesc de asasinare a lui Zelenski, dejucat de serviciul ucrainean de securitate


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) susține că a dejucat un complot rusesc de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski și a altor doi oficiali ucraineni de rang înalt.

Doi colonei ai unității de protecție a guvernului ucrainean au fost arestați. SBU a declarat că aceștia fac parte dintr-o rețea de agenți ai Serviciului de Securitate rus, transmite BBC.

Serviciile secrete ucrainene spun că agenții ruși erau infiltraţi în rândurile serviciului ucrainean de pază de stat (UDO) care plănuiau asasinarea preşedintelui şi a altor înalţi oficiali guvernamentali.

Planurile urmau să fie puse în aplicare de o reţea de agenţi, demascată de SBU cu ajutorul conducerii Departamentului de Protecţie a Statului.

Activitățile rețelei erau supervizate de serviciul rus de securitate (FSB), de la Moscova, și îi includea pe cei doi colonei ai Departamentului de Protecţie a Statului, care „scurgeau" informaţii clasificate către Rusia.

Și Ukrainskaia Pravda scrie că doi colonei din cadrul Departamentului de Protecţie a Statului au fost găsiţi vinovaţi de înaltă trădare şi de complicitate la atac terorist.

„Contraspionajul şi anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a preşedintelui Ucrainei şi a altor reprezentanţi ai conducerii militare şi politice de vârf", a scris serviciul ucrainean de securitate pe Telegram.

Rusia ar fi căutat inclusiv gărzi de corp ale lui Zelenski dispuse să-l răpească și să-l omoare pe liderul ucrainean, spune serviciul de securitate ucrainean.

Alte ținte alături de Zelenski au fost șeful serviciilor de informații militare, Kîrîlo Budanov, și însuși șeful SBU, Vasîl Malîuk.

Se pare că rețeaua agenților ruși plănuia să-l ucidă pe Budanov înainte de Paștele ortodox, care anul acesta a căzut pe 5 mai. Potrivit SBU, complotiștii și-ar fi propus să folosească o „cârtiță” pentru a obține informații despre locația șefului SBU, pe care să o atacec apoi cu rachete și drone.

Unul dintre ofițerii arestați cumpărase deja drone și mine antipersonal, spune SBU. Malîuk spune că atacul ar fi trebuit să fie un cadou pentru Putin înainte de momentul depunerii jurământului pentru al cincilea mandat.

Potrivit serviciilor ucrainene, planul era ca agentul recrutat să observe mişcările oficialului cizt și să transmită informaţii inamicului.

Coordonatele locaţiei în care trebuia să se afle oficialul urmau să fie folosite pentru a lansa un atac cu rachete. După atacul cu rachete ar fi urmat unul cu dronă împotriva celor care rămâneau la locul atacului, iar apoi altul cu rachete pentru a distruge urmele dronei.

Operațiunea s-a transformat într-un eșec al serviciilor speciale rusești, spune Malîuk. „Dar nu trebuie să uităm: inamicul este puternic și experimentat, nu poate fi subestimat”, a adăugat el.

Cei doi oficiali ucraineni sunt reținuți sub suspiciunea de trădare și de pregătire a unui act terorist.

SBU a spus că trei angajați FSB au supravegheat organizația și atacul.

Unul dintre ei, Dmîtro Perlin, recrutase „cârtițe” încă dinainte de invazia totală a Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Un alt angajat al FSB, Alexei Kornev, ar fi avut întâlniri „conspirative” „în statele europene vecine” înainte de invazie cu unul dintre coloneii ucraineni arestați marți.

Forțele rusești au încercat să-l asasineze pe Zelenski încă de la începutul războiului.

Luna trecută, un polonez a fost arestat și acuzat că plănuia să coopereze cu serviciile rusești de informații pentru asasinarea lui Zelenski.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG