Linkuri accesibilitate

Cine este Mohammad Mokhber, președintele interimar al Iranului


Mohammad Mokhber a devenit președinte interimar al Iranului.
Mohammad Mokhber a devenit președinte interimar al Iranului.

Iată câteva informații esențiale despre Mohammad Mokhber, 68 de ani, vicepreședintele Iranului. El a devenit președinte interimar după dispariția și presuspusa moarte a președintelui Ebrahim Raisi, în urma unui accident de elicopter.

În calitate de președinte interimar, Mohammad Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile de la moartea președintelui, scrie Reuters.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber, ca și Raisi, este văzut ca un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Mohammad Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, potrivit relatărilor Reuters de la acea vreme. Echipa a inclus, de asemenea, doi înalți oficiali din Gărzile Revoluționare ale Iranului și un oficial din Consiliul Suprem de Securitate Națională.

Mohammad Mokhber a fost anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru implicare în „activități nucleare sau cu rachete balistice”. Doi ani mai târziu, l-a scos de pe listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii pe care le-a supravegheat pe o listă de entități sancționate.

Fondul de investiții Setad, al cărui nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau Cartierul General pentru Executarea Ordinului Imamului, a fost înființat printr-un ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Acesta a ordonat consilierilor săi să gestioneze proprietățile abandonate în anii de după Revoluția Islamică din 1979 și să canalizeze cea mai mare parte a veniturilor în scopuri caritabile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG