Linkuri accesibilitate

3 minute | Hong Kong 47, China și noi arestări. Epurarea generalilor ruși. Electorale cu final deschis


Legea securității naționale adoptată în 2020 de autoritățile pro-chineze de la Beijing au produs imediat un val de arestări. În aceste zile se judecă cel mai mare proces, așa-numirul proces al celor 47. Perla financiară a Asiei e pe cale să devină victima Partidului Comunist.
Legea securității naționale adoptată în 2020 de autoritățile pro-chineze de la Beijing au produs imediat un val de arestări. În aceste zile se judecă cel mai mare proces, așa-numirul proces al celor 47. Perla financiară a Asiei e pe cale să devină victima Partidului Comunist.

În Hong-Kong are loc procesul celor 47, cel mai mare dosar de securitate națională (citește proces politic). Vladimir Putin epurează conducerea armatei, Casa Albă ia în calcul să permită Ucrainei să uzeze de arme SUA pe teritoriul Rusiei. Unele sondaje dau câștigătoare partidele radicale din Europa.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În loc de introducere vă reamintesc că Biroul Electoral Central a decis că urnele vor rămâne deschise până la 10 seara la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Dacă nu aveți candidați preferați, faceți o listă cu răul cel mai mic. Enervantă decizie, dar mai sănătoasă decât capitularea...

Iată cele mai importante știri ale dimineții:

  • În Hong-Kong se desfășoară cel mai mare proces cf. legii securității naționale, impuse de Beijing. Vina celor 47 este că au organizat alegeri primare în propria tabără politică.
  • Vladimir Putin continuă să înlocuiască generali importanți cu oameni apropiați din servicii. Ce ar putea urma?
  • Partidele radicale din Europa ar putea să câștige europarlamentare din 6-9 iunie, sugerează un sondaj Politico.

47 de activiști pro-democrație, judecați în Hong-Kong

Potrivit legii securității naționale adoptate în 2020 și aplicată din ce în ce mai aspru, cei 47 de activiști pro-democrație se fac vinovați de incitare la revoltă, explică BBC.

În fapt, nu au făcut altceva decât să organizeze alegeri primare în încercarea de a-și spori șansele electorale. Partidul Comunist Chinez și partidele satelite nu țin alegeri primare transparente, concurența se manifestă în subterane (vezi epurările sovietice sau cele actuale din Rusia, spre comparație).

Între cei 39 de bărbați și opt femei se numără distinși profesori universitari, personalități din organizații non-guvernamentale și mulți tineri. Numai 16 au pledat nevinovați, ceilalți 31 încearcă o reducere a sentințelor care se anunță foarte aspre.

14 dintre ei au fost deja condamnați, la câți ani de închisoare se va anunța ulterior, relatează ziarele americane.

Mai direct, New York Times spune că aceste figuri-cheie ale unei vieți politice vibrante se transformă prin acest proces „într-o generație de prizonieri politici”.

Hong-Kong, fostă colonie britanică, a fost retrocedat Chinei comuniste în 1997. Înăsprirea liniei politice la Beijing a dus la proteste masive în Hong Kong în 2019-2020, iar în replică partidul comunist a impus legea securității naționale, folosită la fel ca legea agenților străini în Rusia pentru anihilarea oricărei voci critice.

Este temerea care a scos mii de georgieni în stradă în ultimele săptămâni. Majoritatea parlamentară dominată de Partidul Visul Georgian a anunțat că va respinge și un al doilea veto al președintei Salome Zurabișvili, iar legea va fi semnată de liderul lor, șef al Camerei.

Atitudini iliberale, à la Viktor Orban, începe să aibă și președintele bulgar, Rumen Radev, remarcă colegii noștri de la Europa Liberă Bulgaria. În discursuri recente, el a copiat luări de poziție rusești și/sau narative anti-occidentale.

Ce poate să facă influența Moscovei în regiune își amintesc multe generații de români. Ce poate face comunismul dintr-o națiune se poate vedea în Coreea de Nord.

Mai nou, Phenianul trimite baloane încărcate cu gunoi, ați citit bine, gunoi, în Coreea de Sud, to make a point. Și anume că ce au de spus coreenii care trăiesc în democrație e de aruncat.

Generalii lui Putin, sub zodia epurărilor

Colega mea Andreea Pora trece în revistă cele mai recente de hotărâri de epurare luate de Vladimir Putin contra propriilor săi generali și decidenți din Apărare. Îi înlocuiește cu apropiați din serviciile de informații, din care se trage el însuși.

O probă de forță? Nu e neapărat limpede.

Și Stalin a făcut asta la finele anilor '30, de teamă să nu fie înlocuit. L-a costat scump pentru că Armata Roșie, dezechilibrată de epurări, nu a făcut față Operațiunii Barbarosa și atacului contra URSS. Iar al doilea război mondial l-a câștigat alături de forța militară și industrială a Statelor Unite, nu împotriva lor.

Or, în ciuda amenințărilor de toate felurile proferate către Ucraina și Occident, Kremlinul se află sub o presiune imensă. Kievul continuă să lovească, cu propriile arme deocamdată, teritoriul rusesc. Moscova e nevoită să-și protejeze rafinăriile.

Statele Unite sunt îngrijorate că ucrainienii ar putea lovi și stațiile radar ale capacităților nucleare ale Rusiei. Dar tot președintele Biden e presat de Aliați și consilieri să permită armatei ucrainiene să folosească armele americane pe teritoriul inamic. Decizia ar putea fi suficientă pentru sfârșitul regimului Putin.

Între timp, linia de frontieră dintre Rusia și Ucraina s-a transformat în linia frontului, povestește NYT, într-un reportaj tulburător la fața locului.

Radicalii ar putea câștiga alegerile europarlamentare

Politico arată într-un sondaj propriu că partidele radicale ar putea câștiga 184 din cele 720 de locuri ale Parlamentului European.

Chiar dacă acestea sunt multe prea diverse și, în multe cazuri, adversare declarate, deci nu ar putea forma un grup propriu, un astfel de rezultat ar fi însemna un pas negativ pentru stabilitatea europeană în ansamblu.

Ursula von der Leyen, figura cheie a popularilor europeni, s-ar putea baza pe numai 177 de locuri, ceea ce ar duce la schimbarea balanței de putere, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, cea care gestionează bugetul și ia deciziile importante.

O schemă clară privind mandatele în Parlamentul European, publică și EUObserver.

Alte subiecte:

  • Dacă vă gândiți să (re)deveniți montaniarzi, WP vă povestește din Munții Apalași cum se poate face un rucsac cu tot ce trebuie în puține kg. „Natura e a tuturor”, sugestiile sunt clar valabile și în Carpați.
  • Generațiile care au copilărit în comunism își amintesc de păpușile Arădeanca. Ei bine, fabrica mai există, povestește Adevărul. A scăpat de rechinii imobiliari grație unei familii inimoase. Ar putea accesa oare fonduri europene pentru un upgrade?
  • Internele par să ducă dorul coloanelor cu antemergătoare à la Gabriel Oprea, controversatul ministrul de Interne din 2015-2016, sugerează GSP. Traficul a fost blocat în București pentru o echipă de sportivi Dinamo, cu încălcarea legii.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG