Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, intenționează să convoace miniștrii de Externe ai blocului pentru propria sa reuniune formală. Ungaria deține președinția Consiliului UE și a programat o reuniune similară în luna august, scrie RFE/RL.
Mișcarea lui Josep Borrell, relatată de Politico, dar deocamdată neconfirmată, vine ca reacție la inițiativele diplomatice ale premierului ungar Viktor Orban.
Acesta a vizitat Ucraina, Rusia și China în prima săptămână a mandatului de șase luni al Ungariei la președinția UE. Premierul de la Budapesta a prezentat turneul ca pe un efort diplomatic de a obține pacea în Ucraina.
Acțiunile premierului de la Budapesta i-au înfuriat însă pe oficialii UE.
Mai multe state membre ale Uniunii au precizat că Viktor Orban nu a primit mandatul lor pentru a le reprezenta.
Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, intenționează să găzduiască un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august.
Dar, notează Politico, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, îi va convoca pe miniștri la un consiliu „formal” pentru afaceri externe exact în aceeași zi cu summitul lui Orban.
Potrivit diplomaților citați de Politico, diplomații europeni vor să transmită un semnal că Ungaria nu vorbește în numele UE în chestiunile de politică externă, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Tensiunile dintre UE și Ungaria erau în creștere chiar și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
Instituțiile europene au constatat că, sub conducerea lui Orban, țara a regresat în ceea ce privește normele democratice și statul de drept.
De asemenea, Bruxellesul consideră că Budapesta a adoptat poziții care au afectat buna funcționare a UE prin blocarea adoptării unor legi sau acordării unor finanțări doar pentru a obține concesii.
Un prim boicot la nivel european a fost deja înregistrat.
O parte din miniștri din zona politicilor industriale din Uniunea Europeană nu au participat la prima reuniune a președinției ungare, găzduită la Budapesta.
Doar șapte miniștri din țările membre UE au mers la reuniune. Niciun comisar european nu a fost prezent.
Politico scrie că boicotul european al reuniunii miniștrilor de Externe ar submina puternic autoritatea președinției maghiare în materie de politică externă a UE.
Planul de boicot ar fi fost deja discutat informal cu mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Germania.
Miercuri, echipa lui Borrell ar urma să prezinte planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE, mai arată Politico.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.