Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel pentru mai mult sprijin în armament din partea aliaților săi occidentali la summitul de securitate de la Ramstein, pe 6 septembrie.
Washingtonul a anunțat că va oferi Kievului o asistență militară suplimentară de 250 de milioane de dolari.
Zelenski le-a cerut aliaților, la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, să permită Kievului să folosească armele pe care i le-au furnizat pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei.
Statele Unite s-au opus până acum de teama escaladării conflictului.
„Trebuie să avem această capacitate pe rază lungă, nu numai pe teritoriul divizat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei, astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, a spus Zelenski la întâlnirea cu liderii militari americani și ai peste 50 de națiuni partenere.
„Trebuie să facem orașele rusești și chiar pe soldații ruși să se gândească de ce anume au nevoie: de pace sau de Putin”, a spus el la reuniunea găzduită de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Forțele rusești au câștigat teren în estul Ucrainei, în jurul orașului Pokrovsk, în ciuda unei incursiuni transfrontaliere surprinzătoare a forțelor ucrainene în regiunea rusească Kursk.
Kievul susține că armata sa a capturat aproximativ 1.300 de kilometri de teritoriu rus și a ucis sau rănit aproximativ 6.000 de soldați ruși.
Incursiunea a pus Rusia în defensivă.
„Știm că răutatea lui Putin este profundă”, le-a spus Austin jurnaliștilor înaintea întâlnirii cu liderul ucrainean.
El a anunțat și pachetul de asistență de securitate de 250 de milioane de dolari și a spus că acesta va oferi „mai multe capabilități pentru a îndeplini cerințele în evoluție ale Ucrainei”.
Associated Press a citat un oficial american al apărării care a afirmat, sub rezerva anonimatului, că asistența ar trebui să includă muniție pentru lansatoare de rachete de precizie HIMARS, cartușe de artilerie și arme antitanc și antiaeriene.
Din 2022, țările membre ale Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei au oferit împreună aproximativ 106 miliarde de dolari în asistență de securitate Kievului.
Statele Unite, cel mai mare susținător al Ucrainei în timpul conflictului, au oferit peste 56 de miliarde de dolari din acest total, potrivit Pentagonului.
Zelenski se va întâlni și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
În timp ce aliații și partenerii Ucrainei se întâlnesc, Rusia își continuă atacurile cu drone și rachete asupra orașelor și regiunilor ucrainene.
Cel puțin cinci persoane au fost rănite în ultimele atacuri rusești în Ucraina, a declarat Kievul pe 6 septembrie, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 27 din cele 44 de drone rusești lansate noaptea trecută.
Un atac cu rachetă a avariat vineri dimineață, pe 6 septembrie, blocuri de locuințe și a rănit trei persoane din regiunea Harkov, aflată în nord-estul țării, au declarat autoritățile locale.
Atacurile din timpul nopții au rănit două persoane, au deteriorat cel puțin 12 case și au afectat liniile electrice și conductele de gaz din regiunea centrală Dnipropetrovsk, au declarat oficialii.
Căderea resturilor dintr-o dronă Shahed doborâtă în regiunea Liov, din vestul Ucrainei, a provocat incendierea unui depozit, distrugând patru vehicule, potrivit autorităților locale.