Pe 10 septembrie, Statele Unite au emis noi sancțiuni împotriva Iranului ca răspuns la sprijinul militar al Teheranului pentru Rusia, inclusiv presupusa livrare recentă de rachete balistice, pentru a fi utilizate în invazia sa pe scară largă a Ucrainei.
Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat 10 persoane și șase entități cu sediul în Iran și Rusia pentru sancțiuni și a identificat patru nave despre care Departamentul de Trezorerie a spus că permit livrarea de componente de arme și sisteme aeriene către Rusia.
Armele despre care Statele Unite au spus că au fost transferate includ drone și rachete balistice cu rază apropiată (CRBM).
„La sfârșitul anului 2023, Iranul și Rusia au semnat un contract pentru furnizarea a sute de rachete. În vara anului 2024, personalul militar rus a fost instruit cu privire la utilizarea de către personalul iranian a CBRM-urilor Proiectului 360 al Iranului", a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat, adăugând că Rusia a primit primul transport de CBRM din Iran la începutul acestei luni.
Anunțul a venit după ce Statele Unite și aliații cheie europeni au acuzat Iranul de o escaladare periculoasă a unui tipar de activitate malignă care amenință securitatea europeană prin furnizarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Rusiei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său britanic, David Lammy, au acuzat oficial Iranul de transferurile de rachete, marți, 10 septembrie, la Londra.
„Rusia a primit transporturi cu aceste rachete balistice [iraniene] și probabil le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor”, a spus Blinken.
Kremlinul nu a comentat încă declarația lui Blinken.
Cu o zi în urmă, a refuzat să respingă direct acuzația privind rachetele furnizate de Iran și, în schimb, și-a evidențiat cooperarea cu Teheranul, declarând că dezvoltă dialogul în toate domeniile. Teheranul a negat că a furnizat rachete Moscovei.
După declarațiile lui Blinken și Lammy, Ministerul german de Externe a criticat Iranul pentru sprijinul său pentru „războiul de agresiune” al Rusiei, menționând că rachetele iraniene ar putea lovi astfel pământul european.
O declarație comună germană, franceză și britanică condamnă transferurile, numindu-le „o escaladare atât din partea Iranului, cât și a Rusiei” și „o amenințare directă la adresa securității europene”.
Experții sunt de acord că rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune ar putea fi un impuls pentru efortul de război al Moscovei în Ucraina vecină, care beneficiază deja de aprovizionarea și tehnologia cu drone iraniene.
Declarația Departamentului de Trezorerie al SUA spune că Iran Air - compania aeriană a țării - este una dintre entitățile desemnate pentru sancțiuni.
„Iran Air are o istorie de transport de mărfuri în numele Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului și al Ministerului Apărării și al Logisticii Forțelor Armate”, a spus departamentul.
„Iranul a furnizat, de asemenea, servicii de transport de marfă către Rusia, inclusiv transporturi de electronice și piese de aeronave”.
Azadegan Transportation Co., cu sediul în Iran, o altă companie afiliată IRGC, criticată pentru operațiunile logistice ale IRGC, este altă entitate sancționată de SUA, care au înghețat activele pe care persoanele și entitățile le dețin în jurisdicția SUA și interzic orice tranzacție a acestor persoane/entități cu SUA.
Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că transferul de rachete balistice iraniene în Rusia reprezintă o nouă escaladare militară și va primi un „răspuns puternic” din partea Uniunii Europene.
Serviciul diplomatic al UE le-a prezentat deja membrilor UE „un set substanțial de măsuri decisive și direcționate” împotriva Iranului, ca răspuns la transfer, a spus Stano.
„O livrare de rachete balistice va ajuta probabil campania de bombardare a Rusiei împotriva civililor, orașelor și infrastructurii civile ucrainene, crescând și mai mult numărul de victime și distrugeri civile”, a spus Stano.
Andrei Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că noi sancțiuni împotriva Iranului pentru livrările de rachete ar fi un „pas pozitiv”, dar a spus că nu este suficient.
„De asemenea, avem nevoie de autorizație pentru a folosi arme occidentale împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei, de furnizarea de rachete cu rază mai lungă de acțiune și de îmbunătățirea sistemelor noastre de apărare aeriană”, a scris Iermak pe X.
Wall Street Journal și alte mass-media americane au citat surse anonime care afirmă că rachetele iraniene au ajuns într-un moment crucial în invazia pe scară largă, începută în urmă cu 36 de luni.
Sprijinul pentru Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei este unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi în timpul vizitei lui Blinken la Londra, care urma să aibă o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer.
Reiterând sprijinul constant al SUA și al Regatului Unit pentru Kiev, Blinken și Lammy și-au anunțat planurile de a călători săptămâna aceasta în Ucraina, în ceea ce Lammy a numit „prima vizită comună de acest fel de peste un deceniu”.
„Aceasta este o acțiune tulburătoare pe care o vedem din Iran”, a spus Lammy. „Este cu siguranță o escaladare semnificativă și ne coordonăm”.
Lammy a spus că Statele Unite și Regatul Unit sunt „complet aliniate cu privire la necesitatea de a aborda activitatea malignă a Iranului în regiune și nu numai”.
„Observam un model tulburător de sprijin iranian mai mare pentru gruparea ilegală a Kremlinului și am discutat astăzi despre angajamentul nostru comun de a trage Teheranul la răspundere pentru subminarea stabilității globale”, a spus Lammy.
Blinken a spus că presupusa furnizare iraniană de rachete balistice cu rază scurtă oferă Rusiei o capacitate și flexibilitate suplimentare și ar elibera Moscova să dedice alte resurse țintelor cu rază mai lungă de acțiune în războiul în curs cu Ucraina.
Cu rapoarte de Reuters, AP și AFP