Linkuri accesibilitate

Noi explozii ale dispozitivelor Hezbollah de comunicații. 12 morți și sute de răniți în stare critică după exploziile precedente


Alte dispozitive de comunicații folosite de grupul armat libanez Hezbollah au fost detonate miercuri după-amiază în sudul țării și în suburbiile sudice ale capitalei Beirut, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate și un martor. 

Cele mai importante informații din acest articol:

Ce s-a întâmplat
➝​ Cine a produs pagerele
Când au ajuns pagerele la Hezbollah
Ce urmează

Sursele spun că nu este clar dacă erau tot pagere.

Cel puțin una dintre explozii a avut loc lângă o înmormântare organizată de Hezbollah pentru cei uciși în ziua precedentă, când mii de pagere folosite de grup au explodat în toată țara.

AFP transmite că de astă dată dispozitivele care au explodat ar fi stații de emisie recepție de tip Walkie-talkie. Informația obținută de AFP provine dintr-o sursă apropiată grupării Hezbollah și a salvatorilor.

Știrea inițială

12 persoane au fost ucise și aproape 2.800 au fost rănite după explozia pagerelor folosite de membrii grupării Hezbollah, a transmis ministerul libanez al Sănătății. Aproximativ 300 dintre răniți sunt în stare critică. Hezbollah a promis miercuri să pedepsească Israelul pentru atac.

Pagerele ar fi fost produse de o firmă cu un singur angajat din Ungaria și vândute sub brandul unei companii din Taiwan.

Organizația Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că pagerele care au explodat aparțin „angajaților diferitelor unități și instituții Hezbollah” și a confirmat moartea a opt luptători.

Grupul a dat vina pe Israel pentru „această agresiune criminală” și a promis că va primi „o răzbunare dreaptă”.

Hezbollah a declarat că un număr nespecificat de pagere pe care grupul se bazează foarte mult pentru comunicații din cauza riscului ca telefoanele mobile să fie piratate sau urmărite a explodat marți, pe 17 septembrie, în jurul orei locale 15:30, în capitala Beirut și în multe alte zone.

Cu câteva ore înainte de explozii, cabinetul de securitate al Israelului declarase că oprirea atacurilor Hezbollah în nordul țării și întoarcerea în siguranță a rezidenților strămutați este un obiectiv oficial de război.

Rămășițele unui pager explodat, aratăte și fotografiate într-un loc neprecizat, pe 18 septembrie 2024.
Rămășițele unui pager explodat, aratăte și fotografiate într-un loc neprecizat, pe 18 septembrie 2024.

Printre cei răniți s-a numărat și ambasadorul Iranului în Liban. Exploziile misterioase au avut loc pe fondul tensiunilor crescânde dintre Israel și Hezbollah, care au schimbat focuri peste granița dintre Israel și Liban de la atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul din Gaza.

Informațiile privind felul în care au explodat pagerele sunt în continuare neelucidate complet.

O sursă de securitate libaneză citată de Reuters a identificat o fotografie a modelului de pager, un AP-924, care, la fel ca alte pagere, primește și afișează mesaje text, dar nu poate efectua apeluri telefonice.

Ambulanțe sunt înconjurate de oameni la intrarea în Centrul Medical al Universității Americane din Beirut, pe 17 septembrie 2024, după ce explozii au lovit locații din mai multe fortărețe Hezbollah din Liban.
Ambulanțe sunt înconjurate de oameni la intrarea în Centrul Medical al Universității Americane din Beirut, pe 17 septembrie 2024, după ce explozii au lovit locații din mai multe fortărețe Hezbollah din Liban.

Două surse Reuters au declarat că agenția israeliană de spionaj Mossad a plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de detonările de marți.

Cine a produs pagerele

Sursa de securitate libaneză a declarat că pagerele erau de la compania Gold Apollo din Taiwan, dar compania a declarat într-un comunicat că nu produce dispozitivele.

Gold Apollo a transmis miercuri că a autorizat atașarea mărcii pe pagerele AR-924 folosite de grupul militant Hezbollah, dar că dispozitivele au fost produse și vândute de o companie din Budapesta, BAC Consulting KFT.

Președintele Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, a declarat jurnaliștilor miercuri că societatea sa a avut un acord de licență cu BAC în ultimii trei ani.

„Această companie a cooperat cu noi și reprezintă multe dintre produsele noastre”, a spus Hsu. „De asemenea, ei au vrut să producă pagere și m-au întrebat dacă pot folosi marca companiei noastre”. El a adăugat că produsele implicate în explozie au fost concepute de BAC.

Agenția Reuters, care a încercat să dea de urma firmei ungurești BAC, relatează că adresa declarată pentru BAC Consulting din Budapesta era o clădire rezidențială dintr-o suburbie. Numele companiei este afișat pe ușa de sticlă, pe o foaie A4.

O persoană din clădire care a cerut să nu fie numită a declarat că BAC Consulting era înregistrată la adresa respectivă, dar nu avea o prezență fizică acolo. Mai multe alte companii erau, de asemenea, înregistrate la acea adresă, deși niciuna nu a răspuns la apelurile telefonice și la solicitările fizice ale Reuters.

Clădirea din Budapesta unde își are sediul BAC Consulting KFT, firma care ar fi produs pagerele explodate.
Clădirea din Budapesta unde își are sediul BAC Consulting KFT, firma care ar fi produs pagerele explodate.

Directorul general al BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, afirmă pe profilul său LinkedIn că a fost consilier pentru diverse organizații, inclusiv UNESCO. Ea nu a răspuns la e-mailurile Reuters. Site-ul companiei nu face nici o referire la producția de bunuri.

Când au ajuns pagerele la Hezbollah

Se pare că pagerele care au explodat au fost cumpărate de Hezbollah după ce liderul grupului a ordonat membrilor în februarie să nu mai folosească telefoanele mobile, avertizând că ar putea fi urmăriți de serviciile secrete israeliene.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Associated Press că pagerele sunt de o marcă nouă, dar a refuzat să spună de cât timp au fost folosite.

Cotidianul New York Times scrie că pagerele folosite de membrii Hezbollah care au explodat simultan marți au venit din Taiwan, iar explozibilii ar fi fost plasați înainte ca pagerele să ajungă în Liban.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a condamnat miercuri exploziile de pagere purtate de militanții libanezi Hezbollah, pe care grupul le-a pus pe seama Israelului, scrie AFP.

„Chiar dacă atacurile par să fi fost țintite, au avut daune colaterale grele și nediscriminatorii în rândul civililor, inclusiv copii printre victime”, a spus Josep Borrell.

„Nu pot decât să condamn aceste atacuri care pun în pericol securitatea și stabilitatea Libanului și cresc riscul de escaladare în regiune".

Borrell a adăugat că „Uniunea Europeană face apel la toate părțile interesate să evite un război total, care ar avea consecințe grele pentru întreaga regiune și nu numai”.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi i-a declarat secretarului de stat american Antony Blinken că Cairo respinge orice încercare de escaladare în regiune și sprijină Libanul în urma exploziilor, a anunțat miercuri președinția egipteană.

Antony Blinken vizitează Egiptul în speranța de a avansa eforturile de a obține o încetare a focului în Gaza și de a consolida legăturile cu Cairo.

Ce este un pager

Un pager – sau beeper – este un receptor radio mic, alimentat cu baterii, care declanșează o alertă (sonoră sau prin vibrații) atunci când primește semnalul corespunzător.

Pagerul poate afișa mesaje numerice (de exemplu, un număr de telefon) sau mesaje text (dacă este un alfanumeric, adică permite combinații de cifre și litere).

Pagerele au fost extrem de folosite începând cu sfârșitul anilor 1980 și până la finalul anilor 1990, când s-au dezvoltat rețele de telefonie mobilă.

Există două tipuri principale de pagere: unidirecționale, care primesc doar mesaje, și bidirecționale, care pot trimite și primi mesaje, scrie trtworld.

Datorită fiabilității lor, pagerele au fost utilizate frecvent în industrii precum asistența medicală, serviciile de urgență și de către jurnaliști.

În România, au fost extrem de populare la jumătatea anilor 1990.

Pagerele mai sunt folosite acum în situații de urgență, atunci când rețelele de telefonie cedează și sunt utilizate ca rezervă pentru comunicare.

Pagerul are anumite avantaje și dezavantaje în materie de confidențialitate în comparație cu telefoanele celulare. Un pager unidirecțional, de exemplu, este doar un receptor pasiv (nu trimite nicio informație înapoi la stația de bază), astfel că locația lui nu poate fi urmărită.

Acest lucru poate fi și un dezvantaj, pentru că un mesaj trimis către un pager trebuie să fie difuzat de fiecare emițător din zona de serviciu – astfel, dacă un pager are serviciu la nivel național, un mesaj trimis către acesta ar putea fi interceptat de infractori sau serviciile de securitate oriunde în zona de serviciu la nivel național.

Ce s-a întâmplat

Marți, 17 septembrie, în jurul orei locale 15:30, ora locală din Liban, în timp ce oamenii făceau cumpărături, stăteau în cafenele sau conduceau mașini și motociclete în traficul de după-amiază, pagerele ar fi început să se încălzească și apoi să explodeze.

Se pare că mulți dintre cei loviți erau membri ai Hezbollah, dar nu e clar dacă au existat și persoane fără legături cu Hezbollah care au fost victime ale atacului.

Exploziile au avut loc în principal în zonele în care grupul are o prezență puternică, în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, precum și în Damasc, potrivit oficialilor libanezi și Hezbollah.

Deflagrațiile s-au produs la câteva ore după ce agenția de securitate internă a Israelului a declarat că a dejucat o încercare a Hezbollah de a ucide un fost oficial israelian de securitate folosind un dispozitiv exploziv care ar putea fi detonat de la distanță.

Un videoclip CCTV a arătat o explozie în geanta sau buzunarul unui bărbat într-un supermarket. Bărbatul este apoi este văzut căzând pe spate la pământ și strigând de durere în timp ce alți cumpărători fug să se adăpostească.

În urma exploziilor, spitalele din Liban au fost copleșite de un aflux de pacienți, în orașul sudic Tir a fost înființat un spital de campanie.

Medicii au declarat că cele mai multe răni au fost la nivelul taliei, feței, ochilor și mâinilor, și multe persoane și-au pierdut toate degetele.

Paisprezece persoane au fost rănite, de asemenea, de explozia pagerelor în Siria, unde Hezbollah luptă alături de forțele guvernamentale în războiul civil din țară.

Experții spun că exploziile arată o operațiune planificată de mult timp, posibil realizată prin infiltrarea în lanțul de aprovizionare și echiparea dispozitivelor cu explozibili înainte de a fi livrate în Liban.

„Considerăm inamicul israelian pe deplin responsabil pentru această agresiune criminală”, a transmis Hezbollah, marți seara, într-o declarație.

Premierul libanez Najib Mikati a dat vina pe Israel pentru explozii, spunând că acestea reprezintă o „încălcare gravă a suveranității libaneze și o crimă după toate standardele”.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, au negat orice implicare și au cerut Iranului să nu sporească tensiunile. Un oficial american anonim citat de AP a declarat că Israelul ar fi informat SUA despre atac marți, după încheierea operațiunii. Armata israeliană nu a comentat public atacul.

Un oficial Hezbollah, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru The Guardian că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” a grupării de la izbucnirea conflictului din Gaza.

Ce urmează

Observatorii cred că atacul va pune o presiunea foarte mare asupra liderilor Hezbollah de a se răzbuna împotriva Israelului și spun că este cel mai periculos moment din conflictul actual dintre Hezbollah și Israel.

O declarație a armatei israeliene de marți seara nu a comentat exploziile de pager, dar a spus că șeful Statului Major, generalul-locotenent Herzi Halevi, a evaluat situația „concentrându-se pe pregătirea atât în atac, cât și în apărare în toate arenele”.

Valul de explozii mortale ale pagerelor din Liban vine într-un moment în care guvernul israelian amenință să-și intensifice eforturile militare împotriva Hezbollah.

Marți dimineață, cabinetul de securitate al Israelului a făcut un obiectiv oficial de război din întoarcerea în siguranță a 60.000 de rezidenți strămutați în nord de atacurile Hezbollah.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni, în timpul unei întâlniri cu trimisul american Amos Hochstein, că singura modalitate de a returna locuitorii din nord este prin „acțiune militară”.

Hezbollah a anunțat miercuri, la o zi după exploziile pagerelor, că își va continua sprijinul pentru mișcarea Hamas.

De la escaladarea ostilităților în octombrie, cel puțin 589 de persoane au fost ucise în Liban, marea majoritate dintre ele luptători Hezbollah, potrivit Ministerului Sănătății libanez.

De partea israeliană, 25 de civili și 21 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, spune guvernul israelian.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG