Decizia Curții Constituționale de a cere Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al prezidențialelor, unică în 35 de ani, a generat o situație inedită.
Biroul Electoral Central va da rezultatele renumărării duminică, la ora 22:00, deci după terminarea votării la parlamentare.
Consecința este că alegătorii vor vota fără să știe cu certitudine care sunt finaliștii primului tur de scrutin, deoarece există posibilitatea ca după renumărarea voturilor să se schimbe ordinea candidaților.
În acestă situație, nu vor ști nici dacă CCR va decide anularea primului tur de scrutin și refacerea acestuia, așa cum cere Legea 370, articolul 52, sau dacă va valida alegerile cu noua ordine a candidaților.
Altfel spus, alegătorii nu vor ști dacă în finală vor fi Călin Georgescu și Elena Lasconi sau Călin Georgescu și Marcel Ciolacu.
Suveraniștii, pe valul haosului
Toate aceste incertitudini vor afecta votul la parlamentare în sensul în care alegătorii vor fi mai frustrați și mai furioși, iar cei care vor profita în mod direct ar putea fi suveraniștii, cred analiștii.
AUR, SOS și POT (Partidul Oamenilor Tineri) care îl susține pe Călin Georgescu, pot obține scoruri semnificative, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.
„Cred că tot haosul la care asistăm avantajează per ansamblu zona suveranistă a spectrului politic, pentru că mobilizează mai bine atât votanții lor, cât și, eventual, nehotărâții.
Călin Georgescu și partidele din zona asta sunt transformați în victime ale întregului proces electoral. De obicei sunt mulți oameni care votează cu victima statului, cu dușmanul statului”, spune Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.
Înainte de primul tur al prezidențialelor, bazinul suveranist era estimat undeva la 20-25%, dar la alegeri s-a văzut că procentul e mai mare. Candidații din acest bazin, Călin Georgescu, George Simion, Cristian Terheș, au obținut la prezidențiale aproape 38%.
Acest lucru nu înseamnă însă că în parlament vor obține scorurile acestea, pentru că voturile se împart între mai multe partide, dintre care unele ar putea să nu atingă pragul de 5% și atunci voturile se redistribuie.
Un sondaj AtlasIntel de acum două zile arată că AUR se plasează pe prima poziție cu 22,4%, urmat de PSD cu 21,4% și de USR – cu 17,5%. PNL are 13,4%.
Celelalte partide suveraniste SOS și POT sunt sub pragul electoral, cu 4,6% ambele.
Sociologul și analistul Ovidiu Voicu spune că o prezență crescută la vot va dezavantaja partidele suveraniste, care reușesc mai bine să-și mobilizeze nucleul votanților. „Dacă vin mulți nehotărâți, e posibil să le scadă ponderea în rezultatul final. Mai au și această problemă cu fragmentarea voturilor”.
Flancul pro-european
În zona de centru dreapta se așteaptă o mobilizare mai mare la vot dată fiind miza crescută a alegerilor după victoria în primul tur a candidatului suveranist.
Unii alegători pot vedea alegerile ca pe o opțiune pro- occidentală vs una antioccidentală, iar toate mesajele transmise de partide au fost în sensul acesta.
Rămâne de văzut dacă această percepție este împărtășită de electoratul PSD.
USR, avantajat de intrarea lui Lasconi în turul II
Principalul partid avantajat de rezultatul prezidențialelor este USR, care o are pe Elena Lasconi în turul II.
USR va căpăta un bonus, dar va beneficia și de votul antisistem, mai ales după episodul deciziei CCR și al renumărării voturilor, perceput că urmărește să o dezavantajeze pe Elena Lasconi.
Toate declarațiile liderilor USR și ale Elenei Lasconi din ultimele două zile au mers în direcția aceasta.
„Marcel Ciolacu este singurul beneficiar direct al acestei mascarade, nu acceptă că după ce și-a aranjat apele un an de zile să intre în turul II, s-a încurcat cu un extremist. Acum vrea să anuleze alegerile care au fost organizate chiar de guvernul condus de el și nu au fost contestate de niciun partid a doua zi după alegeri”, a declarat Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.
Elena Lasconi a anunțat că va fi sesizată Comisia de la Veneția.
PSR, lovit de eșecul lui Ciolacu și votul antisistem
Într-o paradigmă inversă, PSD ar putea pierde voturi în cazul unei mobilizări bune în zona centru- dreapta, generată atât de teama față de succesul suveranistul Călin Georgescu, cât și de decizia CCR de renumărare a voturilor.
„Cei care pierd în continuare sunt cei de la PSD, pentru că renaște această ură împotriva PSD care fură alegerile, așa cum a mai încercat să facă și altă dată. Există o asfel de percepție”, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.
Acesta este motivul pentru care liderii PSD încearcă să canalizeze discuțiile doar spre alegerile parlamentare și toate mesajele sunt în sensul acesta.
În teritoriu, unde activul de partid este demobilizat din cauză că Marcel Ciolacu nu a intrat în turul II, se transmite mesajul că dacă PSD vrea să dea premierul trebuie să scoată un scor mare la parlamentare.
Parte din valul suveranist are și o componentă de nemulțumire împotriva PSD, a „sistemului” care a condus România în ultimii trei ani. Dar nu doar în zona suveranistă există această percepție negativă la adresa sistemului, ci și în rândul electoratului USR sau al nehotărâților.
Toate discuțiile din ultimele săptămâni în mediul online, în special pe TikTok, sunt centrate pe reproșuri la adresa PSD și PNL și a felului în care a decurs guvernarea.
Analistul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că „PSD se chinuie de patru ani de zile să scape de coalizarea tuturor împotriva lui. Iată că nu prea a reușit și mai face și greșeli peste greșeli”.
PNL va beneficia de facelift-ul Bolojan
Liberalii au încercat să se țină departe de toată dezbaterea despre renumărarea voturilor, care nu i-a afectat direct din simplul motiv că Nicolae Ciucă a obținut un scor modest, de doar 8,8%. Acest eșec are șanse destul de mari să afecteze și rezultatul partidului la parlamentare.
Pe de altă parte, schimbarea de gardă la vârful PNL, aducerea lui Ilie Bolojan, persoană cu imagine bună, ar putea duce la o mai bună mobilizare a propriului activ.
„E o schimbare care dă un pic de energie partidului, pentru că s-a văzut foarte clar la primul tur al prezidențialelor că partidul nu a tras pentru Ciucă”, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.
Cu toate acestea, shimbările la vârf sunt mult prea recente – doar o săptămână – și nu au dat electoratului posibilitatea să le asimileze și să-și recapete încrederea. Votul anti-sistem va lovi și PNL, după probabilitățile, dar într-o măsură mai mică decât pe PSD.
Votul util lovește partidele mici
O altă problemă a parlamentarelor este cea a așa-zisului „vot util”, care va avea o importanță mai mare anul acesta, din cauza suveraniștilor.
Partidele mici, PMP, Forța Dreptei, REPER sau DREPT, vor fi afectate de teoria votului util.
Potențialii lor alegători se vor gândi probabil de două ori dacă să pună ștampila pe ele în noua situație generată de avansul major al suveraniștilor, cred analiștii.
Dacă aceste partide nu ating pragul de 5% pentru intrarea în Parlament, atunci voturile lor se redistribuie către celelalte partide, proporțional cu rezultatul obținut de acestea. Deci, există riscul ca voturile lor să meargă într-o proporție și spre partidele suveraniste.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.