Linkuri accesibilitate

CCR a validat primul tur al prezidențialelor. Turul doi, pe 8 decembrie. Ce spun cei doi candidați. Pregătiri pentru viitoarea guvernare


Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a anunțat luni, 2 decembrie 2024, validarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și organizarea turului 2 în data de 8 decembrie.
Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a anunțat luni, 2 decembrie 2024, validarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și organizarea turului 2 în data de 8 decembrie.

Judecătorii constituționali au decis luni seară validarea rezultatelor din primul tur de scrutin al prezidențialelor și organizarea celui de al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie, a anunțat președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache.

Actualizare 20:11 - Surse liberale au precizat luni seara pentru Europa Liberă că marți, la ora 11:00, liderii PNL se vor reuni pentru ca Biroul Politic Național al formațiunii să-i dea președintelui interimar, Ilie Bolojan, mandat de negociere cu partidele proeuropene în vederea formării unei majorități.

Ulterior, liderii PNL vor organiza o conferință de presă.

Actualizare 20:05 - Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a declarat pentru Europa Liberă că, din punctul său de vedere, cea mai bună soluție pentru o guvernare stabilă în următorii ani ar fi o coaliție politică formată din PSD, PNL, USR și UDMR.

„Avem nevoie de un guvern de largă majoritate", a spus Kelemen Hunor. El a adăugat că cel mai probabil negocierile vor începe după turul II al alegerilor prezidențiale de duminică.

„Avem foarte multe de reproşat doamnei Lasconi, dar credem că în această situaţie doamna Lasconi este persoana pe care putem să o susţinem, o recomandăm să fie susţinută. Cei care aveţi încredere în mine, cei care aveţi încredere în ceea ce am făcut şi cum am făcut în această campanie, cum m-am comportat în politică, atunci vă rog frumos să ţineţi cont de această recomandare”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

PSD nu recomandă nimic, lasă alegătorii să decidă cum vor vota pe 8 decembrie

Actualizare 19:30 - Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, marele învins al primului tur al prezidențialelor, premier în exercițiu, a spus că lasă alegătorii să decidă cum vor vota la alegerile prezidențiale din 8 decembrie și că PSD își propune să fie un „liant”.

„Trebuie să recunoaştem şi acest lucru, l-am vorbit cu colegii mei din ţară, aproape 4.000 de colegi, aleşi locali şi parlamentari, ne aflăm într-un moment foarte dificil şi pentru PSD, dar mai ales pentru România”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că „venim după o campanie în care preponderent PSD a fost atacat de toate forţele politice, cumva uitând de faptul că acum trei ani tot PSD a hotărât să nu facă calcule politice şi să se implice în actul de guvernare într-un moment poate nu atât de dificil cum este acesta”.

„Normal că a creat o anumită supărare în interiorul partidului, după ce ne-am implicat cu toate forţele şi cu toată echipa să avem parte de aşa ceva în timpul campaniei. Dar deja acest lucru ţine de trecut.”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, premier în exercițiu, după rezultatele exit-poll la alegerile din primul tur al prezidențialelor
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, premier în exercițiu, după rezultatele exit-poll la alegerile din primul tur al prezidențialelor

„Ne-am asumat şi ne asumăm din nou să fim un liant în societate, să fim din nou un factor de echilibru şi, cum spuneam în campania electorală, să fim maturul din cameră în acest moment”, a spus Ciolacu după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în urma votului de la alegerile de duminica trecută, în Parlament „sunt foarte multe partide şi trenduri".

„Va trebui în perioada următoare să ne aşezăm la masă, de accea am şi luat decizia că, indiferent ce voi spune eu, ce va spune un preşedinte de consiliu judeţean PSD, un primar al PSD sau un membru de partid, oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România pe data de 8 decembrie", a afirmat Ciolacu.

Elena Lasconi propune guvern de uniune națională pro-democrație și transmite un mesaj CCR: „Vă mulțumesc că nu ați jucat ruleta rusească”

„Vă mulțumesc că nu ați jucat ruleta rusească cu dreptul de a vota. Sunt o susținătoare a legii și Constituției. Dumnezeu ne va ajuta și de această dată să luptăm pentru democrație și să ținem departe Rusia de țara noastră. Ca președinte, voi reuni toți românii. Haideți să facem din România o țară puternică în lume. Și le spun tuturor liderilor să nu devieze cursul democrației. Dumnezeu să ajute România”, a declarat Lasconi la scurt timp de la anunțarea deciziei CCR.

Ea a spus că negocierile cu partidele care să o susțină vor avea loc „direct cu fiecare”.

„În momentul acesta nu mai vorbim de partide, de politicieni și de candidați. Fără orgolii! Îmi respect partenerii și voi vorbi cu fiecare dintre ei, pentru că ei reprezintă vocea poporului.”

Ea a spus că își dorește un guvern de uniune națională pro-democrație și pro-european, pentru că acum este în discuție „viitorul nostru, al copiilor noștri. Suntem în Uniunea Europeană și în NATO.”

„Oamenii au decis duminică: din guvern trebuie să facă parte PSD, PNL, USR și UDMR”, a spus ea cu privire la constituirea viitorului guvern după alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.

Lasconi a spus că-și menține propunerea ca Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, să fie premier. „Cred că are maturitatea să înțeleagă”, a spus ea, dar nu a exclus nici un premier social-democrat.

Actualizare 19:24 - Echipa de campanie a candidatului independent Călin Georgescu a transmis presei că „dl. Călin Georgescu a dorit să aștepte finalizarea procedurilor legate de alegerile parlamentare, dar și decizia CCR. Precizări legate de noua ordine parlamentară vor fi oferite în cursul acestei seri”.

Georgescu a obținut la turul I al alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, 2.120.401, adică 22,94%.

Actualizare 19:17 - „ E oficial! Start campanie pentru turul 2”, a scris pe contul ei de Facebook, imediat după anunțul Curții Constituționale, candidata USR la președinția României, Elena Lasconi.

Ea a obținut în turul I al alegerilor prezidențiale 1.772.500 de voturi (19, 17%).

Surse de la Uniunea Salvați România au spus pentru Europa Liberă că partidul va porni campania electorală imediat ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial.

Decizia Curții Constituționale

Judecătorii constituționali au respins luni seară, pe 2 decembrie, contestația făcută de Cristian Terheș, el însuși candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie, care a acuzat fraudarea votului și a cerut reorganizarea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Decizia judecătorilor a fost luată după ce au primit în aceeași zi, de la Biroul Electoral Central al alegerilor prezidențiale, rezultatul renumărării voturilor din țară.

„În cadrul examenului de constituționalitate privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:

  1. respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
  2. confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din primul tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024;
  3. organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi”, a anunțat după ședința CCR de luni, președintele Curții, Marian Enache.

Pentru că voturile diasporei nu au fost contestate, CCR a decis că nu se mai impune și renumărarea lor.

„Curtea a observat că, din sesizarea contestatorului, voturile din diasporă nu au fost contestate ca atare, și, în condițiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora. În evaluarea judecătorilor Curții, chiar dacă au fost constatate unele diferențe cifrice de voturi între candidați, dar în măsura în care aceste diferențe nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice rezultatul alegerilor, ele sunt doar posibile erori umane și materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanță în stabilirea rezultatului în sensul reconfigurării clasamentului candidaților”, a spus Enache.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Curtea Constituțională a României a decis vineri, 29 noiembrie, să amâne validarea rezultatului alegerilor prezidențiale din primul tur de scrutin până pe 2 decembrie, ora 17:00, după ce se încheie renumărarea voturilor.

Conform rezultatelor din primul tur de scrutin, primii doi clasați sunt suveranistul prorus Călin Georgescu și Elena Lasconi, președinta Uniunii Salvați România. Candidata USR are 2.700 de voturi peste al treilea clasat, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, premier în funcție.

Elena Lasconi și Călin Georgescu (colaj)
Elena Lasconi și Călin Georgescu (colaj)

Vineri, 29 noiembrie, judecătorii Curții Constituționale au sesizat Biroul Electoral Central al alegerilor prezidențiale cu solicitarea de renumărare a voturilor acordate în primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 1 decembrie.

Decizia CCR, de renumărarea a celor 9,2 milioane de voturi, a fost făcută după contestația lui Cristian Terheș, el însuși candidat la prezidențiale, care a obținut 95.000 de voturi.

Al doilea subiect a vizat validarea sau invalidarea primului tur.

Fără acceptarea contestațiilor lui Terheș, CCR ar fi trebuit să valideze rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale cel târziu până vineri, 29 noiembrie 2024.

Cel de-al doilea tur a fost programat să aibă loc pe 8 decembrie în ţară şi între 6-8 decembrie, în diasporă și în țară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG