Actualizare: duminică, 8 decembrie
Potrivit unor surse judiciare, audierea lui Bogdan Peșchir si perchezitiile de la acesta s-au finalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Au fost ridicate mai multe dispozitive, calculatoare si medii de stocare. Autoritățile au sechestrat șapte milioane de dolari din contul lui Bogdan Peșchir. Nu au fost luate măsuri preventive.
Articol inițial
Bogdan Peșchir încă mai răspundea vineri seară, la câteva ore după anunțul CCR privind anularea alegerilor prezidențiale, întrebărilor adresate de Europa Liberă cu privire la motivele pentru care a făcut donații pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu.
Numele donatorului Bogdan Peșchir, în vârstă de 36 de ani, a apărut în documentele CSAT desecretizate pe miercuri, 4 decembrie, iar presa îl căuta de cel puțin 48 de ore.
Documentele publicate de Administrația Prezidențială indică o amplă campanie ostilă României, dusă de „un actor statal”, menită să îl propulseze pe Călin Georgescu în funcția de președinte al României.
Candidatul independent pro-rus și anti-NATO a obținut cele mai multe voturi în turul I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, fiind votat de mai mult de două milioane de alegători.
Sâmbătă dimineață, pe 7 decembrie, procurorii și polițiștii au făcut percheziții la casa din Brașov în care locuiește Bogdan Peșchir, identificat ca „bogpr” pe rețeaua socială TikTok.
Sunt cercetate infracțiuni electorale, informatice și de spălare a banilor în campania pentru alegerile prezidențiale.
Ancheta a fost demarată după ce declasificarea celor cinci documente ale serviciilor de informații românești au arătat o promovare excesivă, cu zeci de mii de conturi activate în forță cu numai două săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor.
Au fost cheltuite sume mari de bani în această campanie, conform documentelor declasificate. Așa s-ar explica de ce Călin Georgescu a ajuns să aibă cele mai multe voturi, deși nu a fost prezentat drept favorit în niciun sondaj de opinie.
Candidatul independent a declarat întotdeauna că a cheltuit „zero” lei pentru promovarea electorală, ba chiar a negat că s-ar fi aflat vreodată în campanie electorală deoarece el ar vorbi numai „direct cu poporul”.
Unul dintre documentele declasificate, redactat de Serviciul Român de Informații, arată că donațiile făcute de „bogpr” pe TikTok depășesc un milion de euro.
În aceste condiții, contul „bogpr” a devenit faimos și a acumulat peste 191.000 de urmăritori și 1,1 milioane de like-uri. În martie, el le-a donat unor cântăreți de manele zeci de mii de euro, provocând speculații cu privire la identitatea și motivele sale.
Compania chinezescă TikTok a confirmat pentru SRI rolul pe care l-a avut Bogdan Peșchir în finanţarea promovării lui Călin Georgescu.
„Bărbatul a efectuat plăti în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok și ale legislației electorale române”, afirmă SRI.
Bogdan Peșchir a confirmat pentru Europa Liberă că a făcut donații către conturi care îl promovau pe Călin Georgescu, însă a repetat de câteva ori în discuțiile purtate – pe mesageria de LinkedIn – că nu a făcut donații directe către candidatul la prezidențiale.
„Cred că sumele sunt corecte, dar raportul respectiv are un limbaj ce lasă loc de interpretări și chiar dezinformează sugerând că donațiile mele au fost doar către susținătorii unui candidat, în plus nu mentionează perioada când s-a donat cea mai mare parte din suma totală. Cu mult înainte de alegeri”, spune Peșchir pentru Europa Liberă.
El afirmă că acuzațiile aduse de autorități reprezintă „o dezinformare!”.
„Eu nu am finanțat o campanie, eu am făcut donații către conturi de TikTok de tot felul fără să le cer vreun favor sau să le condiționez aceste donații de orientarea lor politică. Iar când mi s-a propus de anumite conturi să le donez pentru a susține pe cineva, le-am spus foarte clar că nu doresc să fac așa ceva, că fiecare trebuie să susțină voluntar pe cine vrea!”, a mai spus el.
Bogdan Peșchir nu a răspuns însă cu privire la motivul pentru care a dat aceste sume mari de bani. Dar a ținut să menționeze, în schimb, că „donațiile mele au fost și către utilizatori fără conținut politic, cazuri sociale, utilizatori ce susțineau alți candidați sau utilizatori care vorbeau negativ de CG”.
El nu a răspuns de ce a făcut donații către conturile care îl criticau pe Călin Georgescu, deși oferea bani și conturilor care îl lăudau pe acesta. Nu a explicat nici proporția donațiilor.
Într-un articol de la finalul lunii noiembrie, Europa Liberă a explicat mecanismul donațiilor făcute în timpul transmisiunilor live pe TikTok, fără vreo reglementare din partea autorităților.
Pe scurt: conturile sunt alimentate din cardurile de credit ale utilizatorilor, iar sumele de bani sunt transformate în monede. În timpul live-urilor, utilizatorii care urmăresc pot trimite cadouri sub forma unor emoji, fiecare având o valoare mai mică sau mai mare.
G4Media scrie sâmbătă dimineață că de pe contul de TikTok@bogpr au fost făcute donații către conturi care aparțin unor persoane din lumea interlopă sau ale unor oameni cu probleme penale, persoane care l-au susținut pe Călin Georgescu în timpul campaniei electorale.
Întrebat vineri seară dacă îi cunoaște personal pe aceștia și care sunt legăturile sale cu ei, Peșchir nu a răspuns.
De ce îl susține „bogpr” pe Călin Georgescu
Bogdan Peșchir a recunoscut în discuția cu Europa Liberă că îl simpatizează pe Călin Georgescu, dar spune că „trebuie luat în considerare contextul complet în care a făcut acele declarații (controversate n.r.) și cele mai bune explicații le poate da doar dânsul”.
Candidatul independent a fost acuzat în timpul campaniei electorale că este favorabil Rusiei lui Putin și că în pofida mesajelor sale critice față de politicienii români din toate celelalte parte, el însuși este „un om al sistemului”.
Călin Georgescu spune că îl consideră pe Vladimir Putin „un lider adevărat care își iubește țara”, iar cu altă ocazie a afirmat că „șansa României este înțelepciunea rusească” sau că scutul american de la Deveselu este „o rușine națională”.
La această din urmă opinie a revenit după turul I al alegerilor, folosind un registru diplomatic pentru a-și afirma dezaprobarea. Concret, Călin Georgescu a spus că, dacă devine președinte, scutul de la Deveselu „va fi reevaluat”.
Georgescu a retras astfel o parte din declarațiile din ultimii ani, iar pe altele le-a nuanțat.
Cât despre Bogdan Peșchir, acesta își manifesta susținerea față de Georgescu încă din 2020, conform unei postări de pe contul său de Facebook.
„Suportul meu către dânsul nu este absolut și etern, ci este condiționat de informațiile pe care le am la dispoziție. Dacă derapează de la ceea ce a spus că face sau apar dovezi clare că dânsul are interese obscure sau intenții greșite, îmi voi retrage susținerea”, spune acum Bogdan Peșchir în discuția cu reporterul Europa Liberă.
„NU am făcut donații către Călin Georgescu”, ține el să precizeze în discuția care a avut loc vineri, 6 decembrie, pe parcursul mai multor ore.
„Documentul respectiv (al SRI, n.red.) nu menționează decât susținători CG, ceea ce mi se pare absurd. Nu am făcut nici o înțelegere cu niciun om că îi voi dona ca să susțină un candidat sau altul!”
„Mi-a plăcut discursul dânsului, CV-ul impresionant, faptul că a încercat în mod repetat să ajute țara prin proiecte de dezvoltare durabilă. Îmi plac oamenii cu viziune, și sunt în acord cu el în multe lucruri, de exemplu faptul că România are un potențial imens! Din păcate, la clasa politică actuală viziunea se reduce la «vă vom mări pensiile/salariile»”, spune el într-un alt răspuns.
„Nu am nici o legătură cu Călin Georgescu, directă sau prin transpuși. Nu am niciun interes material sau personal”, adaugă „bogpr”, în ciuda susținerii pe care a afișat-o pe rețelele sociale și prin donațiile făcute către conturi care l-au promovat pe Călin Georgescu.
Rapoartele serviciilor de informații menționează că finanțarea influencerilor de pe TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp, dedicată activitătilor de promovare în mediul online.
Peșchir susține că a aflat despre această platformă din presă: „Nu am folosit niciodată nici măcar nu am deschis acel site”.
În acest context, serviciile de informații acuză că România a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse”.
Întrebat despre acest lucru, Peșchir spune că singura lui legătură cu Rusia este literatura.
„Nu am absolut nici o legătura cu Rusia în afară de faptul că autorul meu favorit este Dostoievski, iar numele meu are o însemnatate în limba rusă”, spune el.
În limbile slave, Bog sau Boh înseamnă Dumnezeu, iar Bogdan - darul lui Dumnezeu.
Banii lui „bogpr”
În ciuda încercăriilor sale de a-și păstra secretă identitatea, publicația Gândul a fost prima care l-a identificat pe „bogpr” ca fiind Bogdan Peșchir încă din 25 noiembrie, adică a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Potrivit articolului din Gândul, el locuiește într-o vilă dintr-o zonă exclusivistă din Brașov, în a cărei curte se află un BMW și un Porsche.
De altfel, în documentul declasificat în urmă cu câteva zile, Serviciul Român de Informații a afirmat că Bogdan Peșchir „afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deținute”.
Este vorba despre Digital On-Ramp Solutions SRL , înfiintată în anul 2021, companie care nu a raportat activitate.
„Firma era făcută pentru un proiect ce nu s-a mai realizat, doream să fac un proiect de digitalizare pentru România, însă după diverse discuții am realizat că în România nu se dorește să se facă ceva benefic datorită sistemului corupt”, spune el, fără să menționeze despre ce proiect e vorba.
De asemenea, în comentariile scrise pentru Europa Liberă, Bogdan Peșchir respinge afirmațiile din rapoartele serviciilor de informații: „Documentul este redactat cu un limbaj deceptiv”.
„Eu am venituri din alte surse, complet legale, sunt declarate și impozitate la ANAF și la băncile la care am conturi”, adaugă el.
„Nu doresc să dau detalii despre veniturile mele, după cum se vede public, experiența mea este în domeniul IT - Financiar (FinTech) și tehnologii Blockchain”, mai răspunde Bogdan Peșchir.
Anterior înfiintării acestei firme, Peșchir a lucrat ca programator la Globaya Fintech SRL și Bitxatm Technology SRL, ambele din Braşov, care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt detinute, printre altii, de Gabriel Prodănescu, o persoană despre care SRI spune că este şi cetătean al Africii de Sud, țară în care a emigrat în 1995.
Încercările Europa Liberă de a-l contacta pe Prodănescu, pe adresele de email găsite ca având legătură cu el, au eșuat.
După publicarea identității sale în documentele declasificate de CSAT pe 4 decembrie, în discuția cu Europa Liberă, Bogdan Peșchir acuză statul român că a permis să fie amenințat de către organizații care îl văd ca pe „un inamic al lor și al «democrației»”.
„Nu mi se pare normal ca presa și chiar statul în sine prin acea desecretizare să îmi pună viața în pericol, folosind dezinformări. Este incredibil ce se întâmplă, eram la un pas să îmi tai buletinul și să renunț la România”, spune el.
„Nu îmi este frică decât de Dumnezeu. Consider că nu am făcut absolut nimic ilegal sau imoral. Dimpotrivă, consider că m-am poziționat spre candidatul corect și am fost de partea bună a istoriei, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă”, mai spune el. Peșchir acuză că „sistemul mafiot” este „dispus la orice doar ca să își păstreze puterea”.
Bogdan Peșchir s-a oprit din scris în conversația cu Europa Liberă vineri noapte, în jurul orei 23:00. Nu a mai răspuns la multe alte întrebări.
Ultimul lui răspuns în dialogul cu Europa Liberă a fost: „Donațiile mele pe TikTok sunt făcute în diverse scopuri, de cele mai multe ori pentru conținutul live-ului. De exemplu: o persoană mă amuză sau spune/face ceva interesant, la mulți nici nu știam preferința politică și nici nu mă interesa, am aflat după ce le donasem”.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere din partea lui Călin Georgescu referitor la descinderile forțelor de ordine făcute sâmbătă dimineață la Bogdan Peșchir, ca fiind unul dintre finanțatorii campaniei lui Călin Georgescu.
„Date fiind evenimentele actuale vă informăm asupra faptului că nu putem face nicio declarație pe subiecte punctuale. Până nu vom avea date exacte nu vom comenta și nu vom oferi răspunsuri”, a transmis echipa de comunicare a lui Călin Georgescu.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.