„Depunem moțiunea de cenzură săptămâna viitoare și așteptăm aceeași reacție decentă din partea lui Marcel Ciolacu, să plece și să nu mai aștepte”, a declarat luni seară, la Parlament, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.
Mandatul președintelui Iohannis ar fi trebuit să expire pe 21 decembrie, dar, după anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale din noiembrie-decembrie 2024, chiar la începutul turul doi de scrutin, pe 6 decembrie 2024, la decizia Curții Constituționale, președintele a rămas în funcție până la alegerea succesorului său.
Opoziția extremistă s-a mobilizat și a făcut demersuri în Parlament pentru suspendarea președintelui Iohannis, despre care AUR,SOS și POT au spus că a rămas ilegal la Cotroceni.
Demersul extremiștilor a avut inclusiv susținerea USR, intrat în opoziție după ce PSD-PNL și UDMR au făcut coaliție de guvernare, deși după alegeri a fost asimilat coaliției pro-democratice și pro-europene.
Chiar înainte ca inițiativa opoziției să prindă contur, președintele a anunțat luni că demisionează.
„Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a spus Klaus Iohannis cu privire la demersurile de suspendare a sa, motivându-și astfel decizia de a demisiona.
„Într-o Românie normală, Klaus Iohannis trebuia să-și dea demisia. Nu a vrut să-și dea demisia de bunăvoie. Coaliția PSD-PNL-UDMR l-a ținut în brațe, a încălcat regulamentul celor două Camere (...). Demersurile noastre abia încep. Sperăm să intrăm într-o normalitate, sperăm să avem o Românie normală, să revenim la cadrul constituțional democratic. De aceea anunțăm că următorul pas pe linie parlamentară va fi depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, guvern numit de acest președinte ilegitim (...)”, a spus George Simion.
El s-a referit la președintele demisionar Klaus Iohannis ca la „o pagină de istorie neagră (...) pentru poporul român”.
Cât privește susținerea moțiunii de cenzură, Simion a spus că „orice parlamentar de bun simț” o va semna și i-a declarat anticipat trădători pe cei care n-o vor face.
„Sunt convins că vom avea numărul de semnături necesare, cine nu își pune semnătura pe o moțiune de cenzură este, în mod clar, un trădător”, a mai spus Simion.
El a spus că va încerca să obțină sprijinul tuturor parlamentarilor din Opoziție, inclusiv cei ai USR.
„Ne vom adresa către toți parlamentarii de opoziție. Nu am apucat încă să vorbim cu grupurile parlamentare și cu parlamentarii din opoziție (...). Ne luăm rolul de opoziție parlamentară cât se poate de serios și ne bucurăm că eforturile noastre au rezultate (...)”, a explicat Simion.
Moțiunea de cenzură, în fapt un vot de neîncredere al Parlamentului pentru Guvern, presupune retragerea mandatului acordat guvernului pentru a administra țara.
Potrivit art. 113 din Constituție, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Camera Deputaţilor este formată din 330 deputaţi, iar Senatul din 133 senatori, cu unul mai puțin după retragerea lui Nicolae Ciucă, marele învins al primului tur de scrutin al prezidențialelor, din noiembrie 2024, care și-a dat demisia de la conducerea PNL între cele două tururi de scrutin. El și-a anunțat recent demisia din Parlament.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii și se dezbate după 3 zile de la data la care a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.