Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský a declarat la Bruxelles că solicită miniștrilor de Externe din blocul comunitar să preia finanțarea Radio Europa Liberă, organizație non-profit, independentă care funcționează în 27 de limbi și peste 20 de state cu regimuri autoritariste sau cu democrații slabe sau care întâmpină dificultăți.
„Vedem vreo valoare într-o astfel de organizație, într-o astfel de difuzare către țări precum Rusia, Belarus, Iran și multe altele? Și dacă vedem o astfel de valoare, ce suntem gata să facem pentru a menține un astfel de serviciu în favoarea noastră?", s-a întrebat retoric Jan Lipavský, un susținător al RFE, înainte de întâlnire.
Într-un proiect de declarație comună văzut de Europa Liberă și împărțit miniștrilor de Externe din UE, Republica Cehă solicită sprijinirea financiară a RFE/RL.
„RFE/RL a jucat un rol vital în furnizarea către cetățeni a informațiilor independente, imparțiale și bazate pe fapte, în special în regiunile în care libertatea presei este amenințată. De-a lungul Războiului Rece, a servit ca o sursă crucială de știri de încredere pentru publicul din spatele Cortinei de Fier, jucând un rol cheie în multe dintre istoriile țărilor noastre”, arată documentul.
„Astăzi, RFE/RL continuă să ofere știri independente și de încredere pentru zeci de milioane de oameni din regiunile în care presa liberă este restricționată sau absentă. (...) În lumina acestei situații, ne declarăm pregătiți să lucrăm împreună pentru a găsi și asigura resurse financiare adecvate care să permită RFE/RL să-și continue misiunea importantă”, se spune în proiectul de declarație propus de Cehia.
Și Grupul Renew Europe a cerut în Parlamentul European susținerea RFERL: „Îndemnăm UE să apere libertatea presei prin sprijinirea Radio Europa Liberă”.
Ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a relatat pentru RFE/RL, după Consiliul de Afaceri Externe al UE, de la Bruxelles, că atunci când era adolescent, tatăl lui asculta la radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă. „Este modul în care am învățat faptele de bază despre propriile noastre țări, deoarece propaganda comunistă controla tot. Iar aceste instituții continuă să facă o muncă similară împotriva autocrațiilor astăzi”.
El spus că o soluție ar fi „multiplicarea bugetului Fondului european pentru democrație” și că „misiunea lor ar trebui să continue”.
Audia Paula Pinho, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a spus că Executivul comunitar vede „aceste instituții media ca pe niște faruri ale adevărului, ale democrației și ale speranței pentru milioane de oameni din întreaga lume”, într-o „epocă a conținutului nemoderat și a știrilor false”, iar decizia administrației SUA nu face decât „să aducă beneficii adversarilor noștri comuni”.
În același timp, președintele consiliului de administrație al RFE/RL, Lisa Curtis, a anunțat pe rețeaua LinkedIn că o echipă de juriști pro bono „este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că RFE/RL își continuă misiunea autorizată de Congres”.
Lisa Curtis face o listă de motive pentru care consideră că oprirea finanțării RFE/RL este ilegală:
„1. Încalcă statutul care guvernează RFE/RL.
2. Încalcă legile bugetare adoptate de Congres.
3. Încalcă Constituția Statelor Unite ale Americii.
4. În cele din urmă, încetarea finanțării în sine este ilegală.”
Astăzi, RFE/RL continuă să ofere știri independente și de încredere pentru zeci de milioane de oameni din regiunile în care presa liberă este restricționată sau absentă.Proiect de declarație comună UE propus de Cehia.
Luările de poziție în favoarea Europei Libere vin după ce, sâmbătă, 15 martie 2025, președintele și directorul general al RFE/RL, jurnalistul Stephen Capus, a declarat că anularea acordului de finanțare dintre Agenția Statelor Unite pentru Media Globale și Europa Liberă este „un cadou uriaș făcut inamicilor Americii”.
„Ayatolahii iranieni, liderii comuniști chinezi și autocrații de la Moscova și Minsk ar sărbători dispariția RFE/RL după 75 de ani de la înființare. A le oferi adversarilor noștri o astfel de victorie îi face pe ei mai puternici, iar America mai slabă", a spus Stephen Capus, șeful Europei Libere.
O reacție a venit luni, 17 martie, și din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decizia președintelui american Donald Trump de a reduce finanțarea pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty este o decizie internă a SUA, transmite Reuters.
„Ei bine, aceste instituții media, de fapt, cu greu pot fi clasificate ca fiind populare și solicitate în Federația Rusă, deci nu ne privește cu adevărat, este o decizie internă a administrației americane”, a spus Dmitri Peskov.
În februarie 2024, Rusia a desemnat Radio Europa Liberă „organizație indezirabilă”, o etichetă care interzice efectiv funcționarea în Rusia a acestei organizații și creează probleme penale pentru oricine interacționează cu aceasta, adică pentru oricine citește sau vizionează știrile RFE/RL. Anterior, în 2022, RFE/RL a fost nevoită să își înceteze activitatea în Rusia după ce autoritățile au deschis un proces de faliment, provocat de amenzi în valoare de 14 milioane de dolari sub acuzația nesusținută de dovezi că Europa Liberă nu s-ar fi conformat prevederilor legii privind „agenții străini” din 2017. Jurnaliștii săi erau, de asemenea, hărțuiți de poliție.
Președintele american Donald Trump a semnat pe 14 martie, imediat după adoptarea în Congresul american a unui buget favorabil, un ordin executiv prin care șapte agenții federale, inclusiv Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), care supraveghează Radio Free Europe/Radio Liberty, Vocea Americii și alte instituții media, trebuie să își reducă activitatea la minim.
La câteva ore după publicarea ordinului executiv, presa a difuzat o scrisoare din partea USAGM care preciza că acordul aprobat de Congres, prin care USAGM finanțează și RFE/RL, a fost reziliat.
Scrisoarea a fost semnată de Kari Lake, în calitatea sa de consilier principal al directorului general interimar al USAGM, cu competențe delegate de directorul general interimar.
„Această agenție nu poate fi salvată. De sus în jos, această agenție este un putregai uriaș și o povară pentru contribuabilii americani - un risc de securitate națională pentru această națiune - și este iremediabil distrusă.”
Lake a fost nominalizată de Donald Trump pentru a prelua conducerea Voice of America (VOA / Vocea Americii). Nominalizarea sa încă nu a fost aprobată încă de Consiliul consultativ internațional de radiodifuziune.
USAGM este o agenție independentă a Statelor Unite care supervizează difuzarea de știri și informații în aproape 50 de limbi către aproximativ 361 de milioane de persoane în fiecare săptămână.
Printre acestea se numără instituții media precum RFE/RL (Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, Vocea Americii, Radio Free Asia (Radio Asia Liberă), Biroul de radiodifuziune din Cuba (Radio Marti), Middle East Broadcasting Networks (MBN) și Open Technology Fund.
Cererea de buget a USAGM pentru anul fiscal 2025 a fost de 950 de milioane de dolari pentru a-și finanța toate operațiunile.
Radio Free Europe/Radio Liberty este o corporație media independentă finanțată prin granturi de la Congres și distribuite prin Agenția Statelor Unite pentru Media Globale.
USAGM, o agenție independentă înființată de Congres, finanțează VOA, Radio Free Europe/Radio Liberty și Radio Free Asia. Audiența acestor organizații de presă ajunge la 427 de milioane de oameni.
Reacții internaționale
Multe organizații jurnalistice americane și internaționale, inclusiv Clubul Național de Presă, Reporteri Fără Frontiere și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, au transmis mesaje de susținere pentru RFE/RL și Vocea Americii. Lor li s-a alăturat mass-media independentă rusă.
Novaia Gazeta-Europe a publicat o declarație în care afirmă că RFE/RL este „o sursă cheie de informații necenzurate despre evenimentele din regiunile rusești, ceea ce este important atât pentru locuitorii Rusiei, cât și pentru întreaga lume democratică, care se străduiește să pună capăt rapid războiului”.
Redactorul-șef al canalului de televiziune Dojd, Tihon Dziadko, a spus că RFERL și Current Time joacă un rol important pentru societatea civilă nu numai în Rusia, ci și în Belarus.
Konstantin Sonin, profesor John Dewey la Școala de Politici Publice Harris a Universității din Chicago - „Nu există nicio îndoială că aceasta este pierderea Americii. Timp de mulți ani, RFE/RL a fost un furnizor de informații și analize de înaltă calitate pentru sute de milioane de oameni care erau înfometați după informații. A fost un mod în care vocea Americii a fost auzită în întreaga lume."
Flutura Kusari, consilier juridic, Centrul European pentru Libertatea Presei și a Presei - „Radio Europa Liberă este un exemplu de jurnalism responsabil în Kosovo (...). Dincolo de informarea publicului, RFE a furnizat știri majorității instituțiilor media (...). Într-un moment în care dezinformarea este în creștere la nivel global, existența RFE și continuarea activității sale sunt esențiale pentru o informare publică corectă.”
Asociația Corespondenților Străini cu sediul la Bruxelles (API-IPA): Asociația, cu sediul la Bruxelles, și-a exprimat solidaritatea cu jurnaliștii și personalul Radio Europa Liberă/Radio Libertate (RFE/RL) și spune că decizia USAGM „reprezintă un regres serios pentru jurnalismul independent și principiile libertății presei”.
Președintele asociației, Dafydd ab Iago, spune că „combaterea dezinformării și contestarea narațiunilor autoritare a fost misiunea de bază a RFE/RL de peste 75 de ani” și că „pierderea RFE/RL nu numai că amenință mijloacele de trai ale angajaților săi, dar subminează și efortul colectiv de a susține valorile democratice și de a contracara regimurile opresive”.
Thibaut Bruttin, director general al Reporteri fără Frontiere - Unii angajați USAGM sunt în închisoare - „RSF își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la această decizie a administrației Trump, o mișcare care amenință libertatea presei la nivel mondial și neagă 80 de ani de istorie americană în sprijinirea unui flux liber de informații”.
RSF solicită guvernului SUA să respecte imediat autonomia VOA ca organizație independentă de știri și să anuleze această decizie. În plus, RSF îndeamnă Congresul și părțile interesate internaționale să se mobilizeze împotriva acestei „mișcări fatale” și amintește că unii dintre angajații USAGM sunt în închisorile din țări cu regimuri opresive și încearcă să afle „modul în care aceste decizii de personal vor afecta statutul acestor jurnaliști închiși”.
Comitetul de protecție a jurnaliștilor (CPJ) spune că susține „miile de jurnaliști și milioanele de cetățeni din întreaga lume” afectați de ordinul lui Donald Trump, creând, așa cum a spus președintele și CEO-ul RFA Bay Fang, „o recompensă pentru dictatori și despoți”.
„Această sufocare a mass-mediei independente pune deja într-un pericol grav viața jurnaliştilor care au rezistat adesea provocărilor enorme de a aduce știri milioanelor care trăiesc în țări cenzurate”, a declarat CEO-ul CPJ, Jodie Ginsberg, care face apel la Congresul SUA să restabilească USAGM „înainte de a se produce un rău ireparabil.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI