Linkuri accesibilitate

A mai fost un caz de pacient ars în sala de operație? Corpul de Control al ministrului Sănătății a fost trimis iar la Spitalul Floreasca.


Ministrul Sănătății, Victor Costache
Ministrul Sănătății, Victor Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat marți concluziile anchetei în cazul pacientei arse pe masa de operație la Spitalul Floreasca și a decis trimiterea, din nou, a Corpului de Control la spital pentru a clarifica și alte aspecte, inclusiv informația că a mai existat un astfel de caz.

„Acest protocol atipic a fost folosit la alți zeci de pacienți", a spus ministrul Costache, care a prezentat neregulile constatate în cazul de la Spitalul Floreasca. „Rugăm ca toți pacienții care au suferit astfel de arsuri să le semnaleze", a adăugat ministrul.

Medicul Mircea Beuran, fost șef al Secției Chirurgie, ar fi folosit frecvent substanța puternic inflamabilă utilizată și în cazul pacientei arse în sala de operație, potrivit raportului prezentat de ministrul Victor Costache.

Neregulile indicate de ministrul Sănătății

  • Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este avizat numai pentru dezinfecția mâinilor personalului medical, și nu pentru dezinfecția pacienților
  • S-a diagnosticat greșit alergia la iod a pacientei, nu a existat niciun element care să indice o astfel de alergie
  • A fost folosită o substanță pe bază de etanol, concentrație de 89%, puternic inflamabilă și a fost folosit bisturiul electric
  • Niciun medic din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. În echipa operatorie s-a preferat un medic rezident și apoi un medic specialist adus de acasă, desi puteau interveni medicii primari chirurgi de gardă.
  • Accidentul a fost menționat doar într-o anexă a raportului operator.
  • Medicul rezident nu era sub directa supraveghere a responsabilului de rezidenți, așa cum prevede protocolul.

Ministrul Sănătății a declarat că a vizionat imagini din timpul operației și că a fost șocat de întregul eveniment.

Ministrul Sănătății a anunțat că Mircea Beuran a fost demis și din funcția de președinte al Comisiei de chirurgie, după ce luni a fost înlăturat de la conducerea Secției Chirurgie a spitalului.

Ministerul Sănătății a anunțat luni, 7 ianuarie, că medicul Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, „a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției” și a salutat decizia managementului de la Spitalul de Urgență Floreasca de a înceta acest contract.

În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, transmis luni.

Între timp, la Spitalul Floreasca continuă marți protestul unor cadre medicale, medici chirurgi și asistenți medicali.

Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca au semnat luni un protest după demiterea doctorului Mircea Beuran de la conducerea Secției Clinice de Chirurgie III și au anunțat, luni, că intră în grevă, urmând să trataze doar urgențele majore.

Semnatarii protestului cosideră că incidentul în urma căruia o pacientă a ars pe masa de operație și a decedat este „regretabil”, dar că situația Spitalului este „extrem de gravă” și oricând se pot întâmpla astfel de tragedii.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat, pe 30 decembrie 2019, acreditarea Spitalului Floreasca, după ce o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a anunțat, luni, că instituția a depus „planul de conformare" pentru noile protocoale medicale și că urmează ca activitatea să fie monitorizată pe baza acestuia timp de o lună, începând cu 13 ianuarie.

Informația a fost confirmată și de președintele Autoritatății Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi, care a spus, într-o conferință de presă, că va face un audit la Spitalul Floreasca pentru a vedea care sunt rezultatele implementării noilor proceduri şi protocoale.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit.

Mircea Beuran a susținut că nu a fost de la bun început în echipa care a intrat în operație cu pacienta care a fost arsă în timpul procedurii de la Spitalul Floreasca, el fiind în drum spre spital când s-a întâmplat incidentul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG