Linkuri accesibilitate

Acord de încetare a focului în nord-estul Siriei, anunțat de vicepreședintele american Mike Pence


Vicepreședintele SUA, Mike Pence, împreună cju secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-au întâlnit la Ankara cu Recep Tayyip Erdogan
Vicepreședintele SUA, Mike Pence, împreună cju secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-au întâlnit la Ankara cu Recep Tayyip Erdogan

„Turcia a fost de acord să înceteze focul în Siria, pentru a le permite forțelor kurde să se retragă”, a anunțat vicepreședintele american Mike Pence, la finalul convorbirilor pe care le-a avut la Ankara cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Înaltul oficial american a mai anunțat că toate operațiunile militare din nordul Siriei vor înceta vreme de cinci zile, în timp ce Statele Unite vor ajuta la retragerea ordonată a trupelor kurde.

Ofensiva turcă „se va opri complet în momentul în care retragerea se va fi terminat” în această perioadă de timp, a spus Pence.

Pence a spus de asemenea că Washingtonul va retrage sancțiunile impuse Turciei, după ce operațiunea militară se încheie, și nu mai impune altele noi.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a confirmat acordul, însă spune că Turcia nu oprește definitiv operațiunea.

„Suspendăm operațiunea, nu o oprim. Nu putem să oprim operațiunea doar pentru că (forțele kurde) se retrag complet din regiune”, a spus acesta.

La rândul său, președintele SUA; Donald Trump, a marcat pe twitter evenimentul „Vești bune din Turcia. Milioane de vieți vor fi salvate”.

Turcia a lansat o ofensivă, în urmă cu nouă zile, afirmând că dorește să elibereze aria ocupată de forțele kurde și să stabilească o zonă tampon pentru a le permite să revină refugiaților sirieni.

Acțiunea Turciei a survenit unei decizii neașteptate anunțată săptămâna trecută de liderul de la Casa Albă potrivit căreia forțele americane staționate în nord-estul Siriei s-au retras din zona în care forțele kurde se luptau cu grupuri aparținând Statului Islamic.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG