Șeful ONU Antonio Guterres insistă ca Rusia să reînnoiască acordul de transport al cerealelor intermediat de organizaţie şi de Turcia, astfel încât cerealele ucrainene să poată fi expediate din nou din porturile de la Marea Neagră.
Noul mesaj public vine la o săptămână după ce Rusia s-a retras din acord, a anunţat că va considera navele care ajung spre porturile ucrainene drept posibile ţinte militare şi a continuat bombardamentele în regiunea Odesa.
Ultimul dintre atacuri a avut loc în noapte de duminică spre luni asupra portului Reni, la apropierea graniţei cu România, atrăgând mesaje ferme de condamnare a operaţiunilor ruseşti din partea autorităţilor române.
Mai mult, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia poate asigura ea necesarul de alimente în Africa, în locul Ucrainei. Moscova a motivat de altfel retragerea din acordul cerealelor prin faptul că produsele sale - cereale şi fertilizatori - nu ar fi beneficiat de acelaşi tratament privind exporturile.
În ciuda acestui context, secretarul general al ONU Antonio Guterres continuă lobby-ul de convingere a Moscovei pentru reluarea acordului.
El a spus, cu ocazia unui summit alimentare organizat la Roma, că odată cu prăbușirea recentă a acordului cerealelor, „cei mai vulnerabili vor plăti cel mai mare preț”, deplângând că există deja efecte negative asupra prețurilor globale la grâu și porumb, notează agenţia Associated Press.
După refuzul Rusiei de a reînnoi acordul, prețurile grâului au crescut cu peste 14% cele la porumb cu peste 10%.
Atât Rusia, cât și Ucraina sunt „esențiale pentru securitatea alimentară globală”, potrivit liderului ONU.
Cele două state au asigurat în trecut aproximativ 30% din exporturile globale de grâu și orz, o cincime din totalul de porumb exportat și mai mult de jumătate din exportul de uleti de floarea soarelui.
„Din partea mea, rămân angajat să facilitez accesul nestingherit la piețele globale pentru produse alimentare și îngrășăminte atât din Ucraina, cât și din Federația Rusă și să ofer securitatea alimentară pe care o merită fiecare persoană”, a spus Guterres.
„Facem apel la Federația Rusă să revină la implementarea Inițiativei Mării Negre, în conformitate cu ultima mea propunere”, a spus Guterres, îndemnând comunitatea internațională să rămână unită pentru a găsi soluţii la deblocarea acordului.
În cadrul acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră au fost transportate până în prezent peste 32 de milioane de tone metrice de cereale - în special grâu şi porumb, alte cereale dar şi seminţe şi ulei de floarea soarelui.
Cele mai mari cantităţi, care au plecat din trei porturi ucrainene la Marea Neagră, inclusiv Odesa, au ajuns în China, Spania şi Turcia.
Peste 720.000 de tone metrice de cereale au fost transportate în cadrul programului World Food, spre ţări cu risc de foamete, precum Etiopia, Yemen şi Afganistan.
Acordul a constat de fapt în două documente semnate de ONU şi Turcia cu Ucraina, pe de o parte şi cu Rusia, pe de alta şi a intrat în vigoare în august 2022.
A fost reînnoit periodic până în urmă cu o săptămână când Moscova a refuzat prelungirea acordului.