Decizia a fost luată cu 12 la 5, iar în favoarea admiterii cererii au votat reprezentații în BEC ai PSD, PMP, ALDE, Pro România și minorități,
Cu toate acestea, situația nu este tranșată definitiv, pentru că Dan Tudorache mai așteaptă o decizie de la Biroului Electoral Sector 1 (BES1), unde PSD a înaintat o solicitare de renumărare a voturilor, potrivit afirmațiilor candidatului PSD.
Biroul Electoral al Sectorului 5 (BES %) a decis renumărarea voturilor pentru primarul de sector, a anunțat miercuri candidatul dreptei, Cristian Băcanu. Cristian Popescu Piedone, ales primar la sectorul 5 în urma alegerilor de duminică, a contestat decizia.
Clotilde Armand anunță că a câștigat „matematic” primăria sectorului 1, însă întrebarea care rămâne este dacă a existat fraudă la alegerile locale. Scandalul nu s-a încheiat, iar autoritățile electorale nu au dat încă un răspuns,
USR a proclamat victoria lui Clotilde Armand la funcția de primar al sectorului 1, însă PSD continuă să ceară renumărarea voturilor în acest sector. Susținători ai PSD s-au adunat în fața sediului Biroului Electoral de la Sectorul 1 (BES 1), unde cer ca, indiferent dacă USR mai reclamă sau nu o fraudă la S1, situația să se lămurească.
Dan Tudorache, candidatul PSD care a pierdut în fața lui Clotilde Armand, explică de ce este importantă renumărarea voturilor. „Am fost acuzat ca am fraudat. Păi, (USR) nu vrea să vadă că am fraudat? Hai sa renumărăm voturile (...) Eu cred că le este frică de pierderea alegerilor după renumărarea voturilor", a declarat Tudorache, dintre protestatarii PSD care pichetează sediul BES1.
Tudorache a cerut oficial renumărarea voturilor la sectorul 1 și a înaintat o solicitare în acest sens la BEC. O ședință a Biroului Electoral Central este programată de la ora 15.00, de la care se așteaptă o decizie. Ar fi prima intervenție a autorităților electorale în scandalul care a izbucnit în mai multe locuri din țară, unde sunt reclamate nereguli.
Tăcerea BEC și inflația de nereguli
- Pentru prima dată în istoria alegerilor, BEC s-a izolat în tăcere și nu a susținut nicio conferință de presă. Nici rezultatele parțiale nu au fost asumate de BEC. Totul a fost lăsat pe seama publicării online, pe site-ul AEP, a unor rezultate parțiale care au arătat în multe locuri neconcordanțe între ce au arătat procesele verbale din secțiile de votare și ce s-a înregistrat la BEC.
Gabriela Firea vrea renumărare
Gabriela Firea a anunțat că dorește și ea renumărarea, dar nu a voturilor, ci a proceselor verbale. Problema este că, spre deosebire de colegul său care a pierdut primăria S1, Firea nu a cerut la BEC în termenul regulamentar un astfel de demers al autorităților. PSD decide într-o ședință a liderilor dacă se alătură lui Firea și Tudorache.
În aceste condiții, fostul primar de București folosește PR-ul politic pentru a avertiza că există suspiciunea de fraudă și în ceea ce o privește.
Firea i-a cerut premierului Ludovic Orban să lămurească neregulile. Acesta însă i-a amintit că nu intră în atribuțiile Guvernului o chestiune care ține de puterea judecătorească și de autoritățile electorale. „Nu Guvernul ia această decizie. Procesul electoral se derulează sub autoritatea birourilor electorale. Ar trebui să mai citească legea”, a afirmat Ludovic Orban.
Solicitare de renumărare a făcut și liberalul Cristian Băcanu, care a pierdut alegerile de la sectorul 5, câștigate de Cristian Popescu Piedone. Și solicitarea lui este pe agenda BEC.
Semnele de întrebare persistă
În complicata procedură de securizare a votului și de reglementare legislativă, este dificil de tranșat, fără decizii oficiale și argumentate, dacă vorbim de fraudă, indiferent că ne raportăm la scandalul provocat de nemulțumirile USR-PLUS față de situația de la S1 și statutul lui Clotilde Armand. După ce s-au afișat pe site-ul AEP rezultatele din secțiile unde nu se încheiase procesarea voturilor, USR-PLUS a proclamat-o pe Clotilde Armand primar și a încetat protestele. Alianța nu mai cere, cum a făcut-o insistent în cursul zilei de luni, renumărarea voturilor. „Au fost tentative de fraudă, dar am învins!”, spune Armand acum. Au rămas însă nelămurite neregulile semnalate.
Evaporarea voturilor. Sunt total în suspensie acuzațiile potrivit cărora au dispărut voturi din dreptul unor partide și candidați. Procesele verbale arată un număr de voturi care dispare sau este diminuat în momentul în care este înregistrat pe site-ul AEP. Neconcordanțele au fost reclamate de USR-PLUS în special, dar și de PNL. Eroare umană? Furt? Aceste întrebări nu au niciun răspuns de la autoritățile electorale. Poate, după ședința BEC aflăm lămuriri acceptabile. Rămâne elocvent cazul unui candidat USR la primăria Baraolt, care a arătat că în secția în care a votat împreună cu soția și copiii nici măcar votul lui nu apare în procesul verbal al secției.
2. Procesele verbale de la PSD sector 1. Este un mare semn de întrebare încă. Clotilde Armand și alianța din care face parte au spus că este vorba despre un furt, referindu-se la candidatul PSD la postul de consilier care a fost surprins în după amiaza zilei de luni cu 473 de procese verbale, însumând peste 70% din procesele din toate secțiile de vot ale sectorului.
Nu știm dacă erau autentice sau doar copii. Poliția Sector 1 rămâne să anunțe verdictul unei anchete penale în acest sens. Dacă este vorba despre originale, atunci avem de-a face cu o faptă penală, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Este complicat de înțeles cum ar fi fost posibil să fie originalele, în condițiile acestea trebuia să fi fost predate la BES1 încă din noaptea de duminică spre luni. Dacă sunt doar copii, tot nu este clar la ce îi foloseau echipei Tudorache acele date, câtă vreme se încheiase inclusiv numărătoarea paralelă a PSD, anunțată chiar de Tudorache luni la prânz, când își clama victoria și avansul față de Armand cu 200 de voturi.