Linkuri accesibilitate

Adina Florea ar putea candida pentru un post la Inspecția Judiciară


Adina Florea a renunțat la Secția specială, aflată pe ducă, și s-a reorientat spre Inspecția Judiciară
Adina Florea a renunțat la Secția specială, aflată pe ducă, și s-a reorientat spre Inspecția Judiciară

După ce a fost respinsă de două ori de președintele Klaus Iohannis la șefia Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), unde a fost propusă de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, și alte șapte tentative eșuate ale fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, de a o titulariza la conducerea acestei secții, Adina Florea s-a reorientat spre Inspecția Judiciară, scrie ziare.com.

Șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a demarat organizarea unui concurs pentru ocuparea a 15 posturi de inspectori, 6 la Direcția pentru judecători și 9 la cea pentru procurori. Concursul ar urma să se finalizeze în 21 mai, potrivit anunțului făcut de IJ, 8 februarie fiiind ultima zi de depunere a candidaturilor, pentru ca pe 19 februarie Inspecția să dea publicității lista candidaților admiși pentru concurs.

Adina Florea și-a retras candidatura din funcția de procuror șef al SIIJ în decembrie trecut. Potrivit unor surse judiciare, Florea ar fi renunțat la funcție la sugestia susținătoarei sale, Lia Savonea, al cărei mandat la conducerea CSM se afla, oricum, pe ultima sută de metri.

În urmă cu jumătate de an, Florea a trecut de interviul din fața Secției pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a a fost admisă ca șef al secției de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (SIIJ). Însă, candidatura ei nu a fost validată de plenul CSM, mai multe ședințe fiind blocate de mebrii Consiliului.

Retragerea Adinei Florea de la SIIJ poate fi pusă în legătură și cu schimbarea puterii politice și cu declarațiile făcute de noul ministru PNL al Justiției de după căderea guvernului Dăncilă, Cătălin Predoiu, care a spus încă de la început că nu o va vota pe Florea la șefia Secției, dar și cu intenția ministrului, făcută publică ulterior, de a desființa SIIJ, după o consultare în masă a magistraților, un proiect în acest sens fiind pus ulterior în dezbatere publică înainte ca guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură.

Cătălin Predoiu și-a justificat demersul prin recomandările făcute de forurile europene care au sancționat în termeni duri existența unei secții despre care au spus că pune în pericol independența magistraților.

Inspecția Judiciară, la conducerea căreia se află Lucian Netejoru, a pierdut în ultimii trei ani în instanță 70% dintre actiunile disciplinare exercitate față de procurori. Cea mai îngrijorătoare situație este în anul 2018, când procentul de achitări a fost de 75%.

Potrivit statisticii din ultimii trei ani, care se referă la soluțiile definitive date de Înalta Curte actiunilor disciplinare deschise de Inspecția judiciară, în 2017, de exemplu, din 24 de acțiuni disciplinare, 11 au fost respinse ca neîntemeiate, 1 anulată și doar 8 au fost admise, iar 3 doar parțial.

Situația se repetă și în 2018, din 16 acțiuni disciplinare și o solicitare de suspendare din functie, doar 2 au fost admise partial, 8 au fost solutionate definitiv- 6 prin "achitari", din care 5 respinse ca neîntemeiate și 1 anulată.

Față de această situație care arată slabele rezultate ale Inspecției judiciare, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a cerut, în noiembrie trecut, demisia din funcție a lui Lucian Netejoru, șeful IJ.

XS
SM
MD
LG