Linkuri accesibilitate

Ajutor FMI pentru Ucraina de 1,1 miliarde de dolari


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și directorul Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva, la o întâlnire cu presa după discuțiile de la sediul FMI din Washington - 11 decembrie 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și directorul Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva, la o întâlnire cu presa după discuțiile de la sediul FMI din Washington - 11 decembrie 2023

Fondul Monetar Internațional a anunțat că a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina care va oferi țării devastate de război acces la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în asistență financiară. 

Acordul urmează unor discuții „dificile”, așa cum le-a numit Kievul, și este supus aprobării de către consiliul executiv al fondului, despre care FMI a spus într-o declarație că se așteaptă să aibă loc în „săptămânile următoare”, transmite Business Standard.

FMI este un creditor internațional cheie pentru Kiev, iar programul său de patru ani de 15,6 miliarde de dolari, aprobat la sfârșitul lunii martie 2023, este o parte esențială a unui pachet mai mare de sprijin economic global pentru Ucraina, țară care se pregătește să intre în a treia iarnă de când Rusia a invadat-o pe 24 februarie 2022.

„Războiul Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact devastator asupra țării și poporului său”, a declarat într-un comunicat Gavin Gray, care a condus misiunea de monitorizare a FMI la Kiev pentru a cincea revizuire a programului de creditare.

„Elaborarea abilă a politicilor, adaptabilitatea gospodăriilor și a firmelor și finanțarea externă robustă au contribuit la susținerea stabilității macroeconomice și financiare”, a adăugat el.

FMI a spus însă că riscurile pentru Ucraina „rămîn excepțional de ridicate”, fiind așteptată o încetinire economică din cauza impactului războiului asupra pieței muncii și a atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Kievul cheltuiește aproximativ 60% din bugetul total pentru a-și finanța armata și se bazează în mare măsură pe sprijinul financiar din partea partenerilor săi occidentali pentru a plăti pensii și salarii angajaților din sectorul public și pentru a finanța cheltuielile sociale și umanitare.

Ucraina a primit ajutor financiar de aproximativ 98 de miliarde de dolari de la partenerii săi occidentali de la începutul războiului, arată datele Ministerului de Finanțe.

FMI a cerut guvernului de la Kiev, pe care președintele Volodimir Zelenski l-a remaniat săptămâna trecută, să „respecte constrângerile de finanțare și obiectivele de sustenabilitate a datoriilor” în bugetul pe anul 2025 și să caute modalități de creștere a veniturilor interne.

Guvernul a declarat anterior că intenționează să majoreze taxele și a implementat deja alte măsuri fiscale, inclusiv creșterea taxelor de import și accizelor.

Ucraina a câștigat, de asemenea, un acord de la deținătorii de obligațiuni pentru a-și restructura și reduce datoria.

Ucraina și Fondul Monetar Internațional (FMI) au ajuns în februarie la un acord de finanțare privind a treia revizuire a programului pe patru ani al Fondului extins (EFF), deschizând calea pentru plata a 880 de milioane de dolari către Ucraina.

A fost prima din cele patru plăți la care se așteaptă Kievul în acest an, în valoare de 5,4 miliarde de dolari.

A fost prima dată când FMI a împrumutat o țară aflată în război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG