Linkuri accesibilitate

Germania va acorda un ajutor militar de 2.7 miliarde de euro Ucrainei.


Soldaţi, în timpul unei şedinţe de instruire pe un tanc Leopard-1 A5, în cadrul misiunii de asistenţă militară acordată de UE Ucrainei.
Soldaţi, în timpul unei şedinţe de instruire pe un tanc Leopard-1 A5, în cadrul misiunii de asistenţă militară acordată de UE Ucrainei.

Germania va acorda un nou ajutor militar substanţial Ucrainei, în valoare de 2,7 miliarde de euro, potrivit agenţiei germane de presă DPA.

Va include 20 de vehicule de infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard-1 şi 4patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T-SLM, dar şi multiple vehicule şi echipamente de artilerie şi drone, transmite agenţia de presă.

Anunţul a fost făcut sâmbătă de ministrul german al apărării Boris Pistorius şi vine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va primi duminică, în numele poporului ucrainean, prestigiosul premiu Charlemagne.

Nu este cunoscut dacă şeful statului ucrainean va fi prezent fizic la eveniment, potrivit agenţiei de presă. Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Italia, la Roma, unde a fost primit de preşedintele Matarella şi va avea întâlniri cu premierul Giorgia Melloni şi cu papa Francisc.

Volodimir Zelenski, primit de premierul italian Giorgia Meloni, sâmbătă la Roma.
Volodimir Zelenski, primit de premierul italian Giorgia Meloni, sâmbătă la Roma.

Noul ajutor dublează sprijinul militar al Germaniei

Potrivit ministrului apărării din Germania, Boris Pistorius, noul pachet de sprijin militar (aproape) dublează ajutorul acordat deja de Germania Ucrainei de la izbucnirea războiului şi care se ridica la 2,75 miliarde de euro, informează DPA.

„Cu această contribuţie valoroasă de material militar de care este nevoie urgentă arătăm încă o dată că Germania e serioasă în spriinul său”, a spus ministrul Boris Pistorius, subliniind că toată lumea doreşte un sfârşit cât mai rapid al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care contravine legilor internaţionale.

„Din păcate, asta nu se întrevede încă. Astfel, Germania va acorda tot ajutorul posibil - atât cât va dura, atât cât va fi necesar”.

Pe lângă tancurile şi vehiculele armate, pachetul de sprijin militar va include şi aproape 20 de obuziere, muniţie de artilerie, rachete dirijabile pentru apărare aeriană, 100 de vehicule blindate de luptă şi 200 de drone de recunoaştere.

Ucraina vrea livrări cât mai rapide

Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmiro Kuleba a spus sâmbătă, la reuniunea miniştrilor de externe din UE organizată în Suedia, că este nevoie ca echipamentele militare să fie livrate cât mai repede.

La rândul său, consilierul prezidenţial Mykhailo Podolyak a declarat că ajutorul masiv anunţat de Germania e încă o dovadă că Rusia va pierde războiului declanşat în Ucraina.

„Statele anunţă sprijin militar extins pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că asta indică faptul că Rusia e sortită să piardă şi se află pe marginea unei ruşini istorice.

Recent, ministrul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace a anunţat că Regatul Unita donează Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. Kievul a asigurat oficialii britanici că acestea vor fi folosite doar pe teritoriul Ucrainei şi nu pentru a ataca Rusia pe teritoriul acesteia.

În aprilie SUA anunţa noi ajutoare militare, care ridică nivelul sprijinului defensiv acordat de administraţia americană Ucrainei la peste 35 miliarde de dolari.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG