Europarlamentare pe 9 iunie în alte 17 țări UE
Alte 17 țări din Uniunea Europeană organizează astăzi alegeri europarlamentare.
Austria alege 20 de deputaţi.
Belgia alege 22 de eurodeputaţi. În Belgia, votul este obligatoriu, iar tinerii de 16 şi 17 ani vor vota pentru prima dată la alegerile europene.
Bulgaria alege 17 membri în cadrul unui vot obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot. Ţara organizează alegeri legislative în aceeaşi zi.
Croaţia alege 12 membri ai Parlamentului European.
Cipru trimite în Parlamentul European șase reprezentanți.
Danemarca alege 15 europarlamentari. Votul are loc după ce, vineri, premierului Mette Frederiksen, a fost atacată pe stradă vineri seară.
În Estonia duminică este ziua oficială a alegerilor, chiar dacă scrutinul a început pe 3 iunie. Aceasta alege 7 europarlamentari.
Finlanda alege 15 deputaţi. Țara a intrat în NATO în martie 2023 și relația cu Rusia a jucat un rol important în campania electorală.
Franţa alege 81 de membri în Parlamentul European, în timp ce Germania va avea 96 de membri. Pot vota persoanele cu vârste de 16 şi 17 ani.
În Grecia sunt aleşi 21 de membri în PE. Votul este obligatoriu, iar vârsta minimă de vot este de 17 ani.
Lituania alege 11 membri.
În Luxemburg votul este obligatoriu. Țara alege 6 eurodeputaţi.
În Polonia se aleg 53 de eurodeputaţi. Alegerile europene sunt al al treilea rând de alegeri, din ultimele luni.
Portugalia alege 21 de membri. Votul tinerilor din Portugalia este înclinat spre dreapta.
România trimite 33 de reprezentanți în Parlamentul European şi organizează în aceeași zi alegeri locale.
Slovenia alege 9 membri. Simultan, are loc un referendum.
Spania, a patra ţară din UE ca mărime, alege 61 de membri.
Suedia alege 21 de membri.
Unele țări au început mai devreme alegerile europene
În Olanda au fost deja alegeri europene joi. Țara trimite 31 de eurodeputați. Exit-pollurile arată că Partidul Libertăţii (PVV), de extremă dreapta, şi aliaţii lui populişti au câştigat mai multe locuri faţă de legislatura precedentă.
În Irlanda au fost alegeri vineri. Ţara alege 14 eurodeputaţi.
În Republica Cehă urnele au fost deschise pentru un scrutin de două zile, desfăşurat vineri şi sâmbătă, în urma căruia țara trimite 21 de eurodeputaţi la Strasbourg.
Letonia a avut secţiile de votare deschise sâmbătă și trimite 9 reprezentanți în PE.
Malta a votat sâmbătă. Fiind una dintre cele mai mici trei ţări din UE, aceasta alege doar 6 deputaţi.
Slovacia a avut alegeri sâmbătă și alege 15 eurodeputaţi. Alegerile au loc la putin timp după tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico din luna mai.
În Italia votul se întinde pe două zile, sâmbătă şi duminică. Fiind a treia ţară ca mărime din UE, aceasta alege 76 de deputaţi.
Ungaria alege 21 de eurodeputaţi.
Marcel Ciolacu a votat la Buzău, Nicolae Ciucă la Balotești
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a votat la Buzău. Premierul a făcut apel la români să iasă în număr cât mai mare la vot pentru ca cei aleși să aibă o legitimitate cât mai mare.
„Am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European (..) şi nu în ultimul rând pentru investiţii, pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”, a spus liderul PSD.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat la o secție din Balotești, Ilfov, în care este arondat, moment în care a subliniat că a votat „pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței”.
„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate. Am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitatea românească”, a declarat Nicolae Ciucă.
Președintele PNL a îndemnat românii să meargă la secțiile de votare pentru a-și alege viitorii europarlamentari și locale.
„Este foarte importantă prezența la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles și este foarte important cine ne conduce comunitățiile”, a completat Nicolae Ciucă.
Prezența la alegerile locale și europarlamentare
Ora 9.00. Prima transmisiune Live Europa Liberă în ziua alegerilor.
Invitata Adrianei Nedelea și a Alinei Manolache este Elena Calistru, președinta asociației Funky Citizens, într-o discuție despre premisele zilei alegerilor și primele date legate de prezența la urne. AICI
Urmărește discuția pe YouTube.
Jurnaliștii Europa Liberă intră în transmisiuni live de câte jumătate de oră în ziua alegerilor, la orele 9:00, 13:00 și 16:00.