Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Ungariei, convocat la Ministerul de Externe. Viktor Orbán a spus că MAE i-ar fi „ghidat” discursul de la Băile Tuşnad


Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a fost convocat luni la sediul MAE:
Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a fost convocat luni la sediul MAE:

Ambasadorul Ungariei în România a fost convocat luni la sediul Ministerului de Afaceri Externe (MAE), la o zi după încheierea universităţii de vară de la Băile Tuşnad.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat sâmbătă la Băile Tuşnad, pe un ton mai degrabă contrariat, că MAE i-a transmis un set de recomandări cu privire la subiectele despre care nu ar trebui să vorbească.

El a ţinut să sublinieză că Ungaria nu va impune preşedintelui Iohannis ce poate să spună şi ce nu.

Luni, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, a fost convocat la sediul MAE, a confirmat ministrul de externe maghiar Péter Szijjártó, pe pagina sa de Facebook.

Actualizare. Ministerul de Externe anunţă oficial, luni seară, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la sediul instituţiei, în contextul discursului susţinut de premierul ungar Viktor Orbán la Tuşnad. Oficialii români transmit că afirmaţiile făcute „nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

MAE susține într-un comunicat de presă că „partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta”.

„În context, a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”, a transmis MInisterul de Externe.

MAE român a precizat, totodată, că declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română.

Potrivit oficialului maghiar, ambasadorului i-ar fi fost comunicate lucruri similare celor transmise şi anterior de către MAE, actualizate în urma discursului lui Viktor Orbán.

„Nu a fost o mare surpriză faptul că ambasadorul nostru la București a fost solicitat în această dimineață la Ministerul de Externe al României.
Tonul și atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase. Punctele comunicate de secretarul de stat adjunct român au repetat practic punctele menţionate deja, de data aceasta actualizate în urma discursului”, a scris Péter Szijjártó.

El a adăugat că Ungaria este interesată ca relaţiile cu România să fie de cooperare şi de respect reciproc.

„Suntem interesați ca între România şi Ungaria cooperarea să se bazeze pe respect reciproc, întrucât acest lucru este benefic pentru ambele țări și ambele națiuni. Noi vom continua să ne străduim în acest sens; întotdeauna vom vorbi despre planurile şi obiectivele noastre, respectiv despre evaluarea situaţiei existente, în mod sincer şi cu respect”, a conchis ministrul de externe maghiar, conform traducerii făcute de agenţia maghiară de presă MTI.

Amintim, premierul maghiar Viktor Orbán a susţinut sâmbătă, la Băile Tuşnad, în cadrul celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de vară Bálványos şi a Taberei Studenţeşti (Tusványos), tradiţionalul său discurs anual.

Premierul maghiar a vorbit despre provocările economiei maghiare, confruntate cu o inflaţie ridicată, dar care ar fi progresat substanţial în ultimii ani, dar şi despre aspecte de politică externe, rolul SUA în lume şi ascensiune SUA, respectiv drepturile minorităţilor şi comunitatea LGBTQ - temă care i-a atras critici de-a lungul timpului.

Premierul maghiar a trimis mai multe săgeţi înspre MAE, subliniind că ar fi primit un ghid de la Ministerul Afacerilor Externe român, în care este menţionat despre ce nu trebuie să spună, despre ce şi cum să vorbească, iar acesta este “un document oficial de stat”, conform agenţiei MTI.

El a ţinut să reamintească faptul că Ungaria susţine aderarea României la Schengen şi va face la fel şi când va prelua, în 2024, preşedinţia UE.

După discursul din acest an, Viktor Orban i-a transmis premierului Marcel Ciolacu o scrisoare de mulţumire atât pentru întrevederea avută la Bucureşti, cât şi pentru asigurarea măsurilor de ordine la Băile Tuşnad.

În schimb, discursul premierului de la Budapesta din 2022, a stârnit controverse puternice în spaţiul public românesc şi nu numai, după ce acesta a vorbit despre „o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, unde oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută”. El a adăugat că „suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Unii din cei prezenţi la faţa locului au încercat să explice că discursul premierului nu ar fi fost unul în cheie xenofobă, dar însuşi președintele Klaus Iohannis a avut o luare de po a cerut UDMR, pe atunci partid aflat la guvernare, să iasă public să-și clarifice poziția vizavi de cele declarate de premierul maghiar.

Peste 100 de persoane, membre ale unor organizaţii naţionaliste româneşti precum, „Calea Neamului” şi „Frăţia Ortodoxă” au încercat să forțeze participarea la Băile Tuşnad, dar nu le-a fost permis accesul.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG