Linkuri accesibilitate

Analiză INSP: 15 județe sunt pe trend ascendent, iar tot mai mulți medici au contractat virusul


Filtru epidemiologic la intrarea într-o piața alimentară
Filtru epidemiologic la intrarea într-o piața alimentară

În 15 județe din țară se înregistrează un trend ascendant al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, conform datelor prezentate de experţii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) în raportul legat de evoluţia cazurilor de COVID-19 în săptămâna 10-16 august.

Este vorba de județele Alba, Bihor, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Vaslui și Vâlcea.

În schimb, un trend descendent privind numărul de noi cazuri este întâlnit doar în: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Harghita, Mehedinți, Teleorman și Vrancea.

O veste bună vine din faptul că este prima săptămână când se înregistrează o scădere a numărului de noi cazuri față în comparație cu săptămâna anterioară, de la finalul lunii mai.

Romania - Analysis based on new cases of Covid
Romania - Analysis based on new cases of Covid

Cifrele arată că cele mai multe cazuri, 32% din totalul celor înregistrate în această perioadă, au fost în Bucureşti, Prahova, Argeş, Bihor şi Timiş.

De asemenea, cele mai multe decese (27% din totatul celor înregistrate în ultima săptămână) au fost înregistrate în Prahova, Argeş, Timiş, Bacău şi Bihor.

Aproape 80% din totalul deceselor au fost la persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Din cei care și-au pierdut viața în ultima săptămânăî, aproape 95% aveau cel puţin o comorbiditate.

Experţii INSP au şi un top al acestor boli asociate: cei mai mulţi pacienţi aveau afecţiuni cardiovasculare, urmaţi de cei cu diabet, afecţiuni neurologice, afecţiuni renale, obezitate, afecţiuni pulmonare şi cancer.

Romania - New cases of Covid-19
Romania - New cases of Covid-19

Statistica arată că se îmbolnăvesc tot mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar. Mai exact, 1 din 17 noi îmbolnăviri în această perioadă a fost înregistrată din rândul personalului sanitar.

Explicația lui Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că sunt 4.000 de cadre medicale infectate cu coronavirus, dar personalul medical „a făcut față”, însă este absolut necesar ca populația să evite îmbolnăvirea.

El a arătat că nerespectarea măsurilor după data de 15 mai a făcut ca România să treacă prin actuala perioadă dificilă cu peste o mie de cazuri noi pe zi timp de mai multe săptămâni.

„Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a arătat Nelu Tătaru, în cadrul unei deplasări în Bihor, citat de Mediafax.

Gradul de încărcare a secțiilor de terapie intensivă reprezintă cheia gestionării pandemiei.

„Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă. Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate, 473 cazuri la ATI. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical”, a spus ministrul Sănătății.

Totodată, Tătaru a subliniat că România a plecat de la un punct de testare și a ajuns la 133, existând astfel posibilitatea de a face 28.000 de teste pe zi.

Prognoze pentru viitorul epidemiei

Marți, pentru prima dată după mai multe săptămâni, rata de pozitivare (noi cazuri per teste prelucrate) scade sub 5%, după ce autoritățile au anunțat 1.014 noi îmbolnăviri descoperite după prelucrarea a 21.289 de teste.

Rata de pozitivare de 4,76% vine după două zile în care s-au atins valori de peste 10%, semn că România poate intra pe un trend descendent și ar putea ajunge și la zile sub o mie de noi cazuri după mai multe săptămâni când gradul de infectare se menținea la o rata de 1.300-1.400 de cazuri pe zi.

O analiză, făcută pentru perioada 18 martie - 8 august 2020, prevedea date îngrijorătoare privind viitorul epidemiei.

Astfel, dacă se analizează evoluția indicatorilor în perioada 1 iunie - 8 august și prognoza estimată pentru 8 septembrie, se constată:

  • o tendință puternic crescătoare a numărului prognozat de persoane confirmate pentru 8 septembrie 2020, de 2.830 de persoane/zi;
  • o tendință crescătoare a persoanelor vindecate, de 1.000, la aceeași dată;
  • o tendință puternic crescătoare de cazuri active la aceeași dată, de 52. 200 de persoane;
  • o tendință crescătoare a numărului de pacienți internați pe secții, de 14.000.
  • tendință crescătoare a numărului de pacienți care ajung zilnic la ATI: 825;
  • tendință puternic crescătoare a numărului de decese zilnice: 73

Numărul de persoane infectate zilnic s-a menținut la 200-400 cazuri pe zi între 24 martie și 21 mai, între 22 mai și 10 iunie a scăzut la 100-200 cazuri pe zi, între 11 iunie și 1 iulie s-a situat din nou între 200-400 cazuri pe zi; după 2 iulie a depășit aproape zilnic numărul de 400 cazuri pe zi, între 8 și 16 iulie a oscilat între 500-700 cazuri pe zi, iar între 17 iulie și 8 august s-a situat intre 700-1378 cazuri pe zi - la data de 8.08.2020 s-au înregistrat 1350 cazuri noi. Recordul de noi infectări a fost atins la 13 august cu 1.454 de noi cazuri și 53 de decese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG