Linkuri accesibilitate

Arestat în Rusia pentru încălcarea legii agenților străini, cercetătorul Laurent Vinatier a pledat vinovat pentru reducerea pedepsei


O instanță din Moscova a trecut la judecarea cazului cetățeanului francez Laurent Vinatier printr-un „ordin special”, care garantează o pedeapsă mai ușoară, după ce acesta a pledat vinovat pentru acuzația de sustragere de la responsabilitățile legii „agenților străini”. 

Anchetatorii au renunțat la acuzațiile de spionaj împotriva cercetătorului după ce acesta a fost arestat în iunie.

Ordinul special în baza căruia este judecat Vinatier presupune că instanța nu poate condamna un inculpat la mai mult de două treimi din pedeapsa maximă.

În cazul lui Vinatier, acesta nu poate fi condamnat la mai mult de două treimi din pedeapsa de cinci ani, ceea ce înseamnă că posibila sa pedeapsă cu închisoarea nu poate depăși 40 de luni, transmite RFE/RL.

Vinatier a fost arestat din cafeneaua Akademia din centrul Moscovei pe 6 iunie și a fost ridicat de mascați și urcat într-o dubă sub suspiciunea că ar fi strâns informații legate de activitățile forțelor armate ale Rusiei, precum și că s-a sustras de la îndatoririle pe care le presupune condiția de „agent străin”.

Laurent Vinatier, 48 de ani, este politolog, cercetător și profesor, doctor în filozofie și expert în conflictul cecen, Rusia și Asia Centrală.

El era, la momentul arestării sale, angajat al Centrului pentru Dialog Umanitar, cu sediul la Geneva, consilier pentru programul Eurasia și Rusia, specializat în Rusia, Cecenia, Caucaz și Asia Centrală.

Înainte, a fost consultant pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii. El a fost și corespondent al Europei Libere, scrie currenttime.tv.

Comisia de anchetă susține că bărbatul ar fi trebuit să depună documente pentru a se înscrie în registrul „agenților străini”, dar nu a făcut acest lucru și că „a desfășurat o colectare direcționată de informații în domeniul activităților militare și militaro-tehnice ale Federației Ruse”, care, conform legislației ruse, este considerată o infracțiune, deși mai puțin gravă decât spionajul.

„Această informație, obținută de surse străine, poate fi folosită împotriva securității statului. În aceste scopuri, el a vizitat în mod repetat teritoriul Rusiei, inclusiv orașul Moscova, unde a ținut întâlniri cu cetățenii Federației Ruse”, mai spune comitetul în comunicatul dat vineri.

Academicianul a vizitat de mai multe ori Rusia, unde a participat la evenimente organizate de autorități, cum a fost și masa rotundă pe tema: „A fost depășită criza din Belarus? Relațiile ruso-belaruse într-un context de destabilizare regională”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Vinatier s-a întâlnit cu mitropolitul Ilarion Alfeiev, mitropolit de Volokolamsk, la Departamentul Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei și a vorbit de două ori la Academia de Finanțe, sub egida guvernului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG