Linkuri accesibilitate

Atac cu drone al Rusiei asupra Ucrainei. Putin cere măsuri severe împotriva agenților care vor să destabilizeze țara


Un pompier încearcă să stingă incendiul după un atac cu drone în Herson, Ucraina. 20 decembrie.
Un pompier încearcă să stingă incendiul după un atac cu drone în Herson, Ucraina. 20 decembrie.

Rusia a lansat atacuri cu drone asupra Ucrainei, vizat fiind și Kievul. Apărarea aeriană anunță că atacul asupra capitalei a fost respins. Atacul vine la câteva ore după discursul președintelui Zelenski care a spus că lupta ucrainenilor continuă în speranța că ajutoarele occidentale vor sosi.

Rusia a lansat al cincilea atac aerian în această lună vizând Kievul iar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele în apropierea capitalei, au declarat miercuri dimineață oficiali militari ucraineni, potrivit RFE/RL.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că 18 din cele 19 drone lansate de Rusia spre Kiev, Odesa, Herson și alte regiuni ale Ucrainei au fost distruse.

„Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau distrugeri în capitală”, a declarat Seghei Popko, șeful administrației militare de la Kiev.

Forțele aeriene ucrainene au mai spus că Rusia a atacat regiunea Harkov din est cu două rachete ghidate sol-aer. Nu au existat victime în urma atacului, a adăugat acesta.

De cealaltă parte, procuratura ucraineană a declarat miercuri dimineață că au existat victime în orașul Herson după atacul rusesc cu drone.

„Până în prezent, nouă locuitori au fost răniți, inclusiv patru copii mici. Obiective civile și clădiri rezidențiale au fost avariate”, au declarat procurorii într-un comunicat.

Noul atac vine după numai câteva ore de la discursul președintelui Volodimir Zelenski care și-a exprimat încrederea că Statele Unite vor oferi până la urmă ajutorul militar suplimentar.

Însă relatări din SUA arată că Senatul nu va vota un eventual pachet de ajutor suplimentar pentru Ucraina înainte de Anul Nou.

În continuare, discuțiile politice din Congresul SUA sunt dificile, după de republicanii condiționează acordarea de ajutor Ucrainei de un pachet de legi care să stăvilească imigrația.

„Negociatorii noștri vor lucra foarte, foarte sârguincios în perioada de pauză din decembrie și ianuarie, iar scopul nostru este să facem ceva imediat ce ne întoarcem”, a declarat liderul democraților din Senat, Chuck Schumer.

În ciuda eșecului de a trece ajutorul SUA pentru Ucraina prin Congres înainte de sfârșitul anului, Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina urmează să primească în scurt timp sisteme de apărare aeriană oferite de SUA și că alte ajutoare vin de asemenea din Europa.

„Avem nevoie de ajutor din partea Statelor Unite chiar acum. Avem nevoie de asistență din partea Uniunii Europene”, a spus Zelenski.

„Sunt sigur că Statele Unite nu ne vor trăda și vom obține tot ceea ce a fost promis”, a spus președintele ucrainean, adăugând cp partenerii din Europa continuă să sprijine Ucraina cu bani și ajutor militar.

Putin cere răspuns sever față de agenții străini

În Rusia, președintele Vladimir Putin a cerut un răspuns „sever” față de agenții străini care urmăresc să destabilizeze Rusia și să ajute Ucraina, transmite AFP.

„Regimul de la Kiev, cu sprijinul direct al serviciilor speciale străine, a luat calea metodelor teroriste, practic a terorismului de stat”, a declarat Putin într-o mesaj video.

„Acestea sunt acte de sabotaj împotriva siturilor civile, a infrastructurii de transport și energetice, atacuri împotriva civililor și a reprezentanților autorităților”, a spus el.

Numeroase sabotaje asupra căilor ferate rusești și atacuri cu drone atribuite Ucrainei au fost raportate de când Moscova și-a lansat ofensiva în Ucraina în februarie 2022.

Marți seara, președintele Putin a ordonat ca firmelor Wintershall Dea din Germania și OMV din Austria să li se confiște acțiuni în valoare de mai mute miliarde de dolari în proiecte de extracție a gazelor din partea rusească a Arcticii.

Este cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia de la începerea războiului din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG