Linkuri accesibilitate

Banca Mondială: Creșterea economică în Europa și Asia Centrală a încetinit la 3,1% în 2018


Creșterea economică în Europa și Asia Centrală a încetinit anul trecut, ajungând la doar 3,1%, iar pentru 2019, pe fondul unei posibile recesiuni la nivel global și a perspectivelor incerte, ar putea coborî la 2,1%, potrivit raportului anual al Băncii Mondiale.

Creșterea în fiecare țară din cele două regiuni a variat, începând cu Rusia, cea mai mare economie și cea care a contribuit considerabil la avansul regional, alături de Albania, Ungaria, Polonia și Serbia. Se așteaptă însă ca această creștere regională să își revină ușor în 2020-2021, în ciuda faptului că tendința graduală de creștere a Turciei contrabalansează cu activitatea moderată din Europa Centrală. Provocările regiunii pe termen lung sunt în continuare foarte mari, se precizează în raportul Băncii Mondiale.

Numărul populației active a scăzut „dramatic”, mai ales din cauza reducerii natalității în anii ‘90. Productivitatea a scăzut la 0,8% pe an între 2013 și 2017. Și creșterea investițiilor a încetinit brusc, de la o medie de peste 15% în cei cinci ani de dinaintea crizei financiare globale până la o medie de doar 1,6% în perioada 2014-2018. Raportul, intitulat „Punând capăt sărăciei, investind în oportunități”, mai arată că în special Asia Centrală și Balcanii de Vest sunt vulnerabile la impactul schimbărilor climatice, incluzând aici seceta, inundațiile și dezastrele naturale frecvente.

Banca Mondială a aprobat 4,3 miliarde de dolari împrumut pentru regiune pentru 40 de operațiuni în anul fiscal 2019, care s-a încheiat în luna iunie: 3,7 miliarde de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și 583 de milioane de dolari de la Asociația de Dezvoltare Internațională (IDA), ambele părți ale Băncii Mondiale. De asemenea, instituția a mai semnat 22 de înțelegeri cu opt state aceste regiuni care totalizează 39 de milioane de dolari.

În raport, Banca Mondială menționează că prioritățile instituției în această regiune continuă să includă aprofundarea stabilității financiare și macroeconomice, dezvoltarea guvernanței și a instituților eficiente și consolidarea capacității de adaptare la amenințările în evoluție, cum ar fi schimbările climatice.

În Republica Moldova, de pildă, Poiectul pentru Îmbunătățirea Competitivității, în valoare de 45 de milioane de dolari, a continuat să crească competitivitatea la export a companiilor moldovenești și a redus din sarcinile de reglementare.

Reprezentanții Băncii Mondiale mai amintesc, în raport, că instituția ajută la promovarea dezvoltării durabile în țările partenere prin oferirea de finanțare, schimb de cunoștințe și colaborare cu sectoarele publice și private. Printre contribuțiile importante făcute, în ultimii ani, de Banca Mondială în acest sens se numără și ajutorul dat agriculturii din Republica Moldova. Astfel peste 180 de agricultori au primit, în perioada 2012-2018, granturi pentru investiții și sfaturi legate de oprațiunile de după recoltare, iar 65.000 de hectare au fost lucrate în conformitate cu practicile durabile de gestionare a terenurilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG