Linkuri accesibilitate

Banii publici salvează partidele de datoriile de peste 70 de milioane de lei


Partidele parlamentare au crescut substanțial în ultimii ani subvenția pe care o primesc de la bugetul de stat. Datoriile nu au scăzut la fel de mult.

Rapoartele financiare depuse de partidele parlamentare la 31 decembrie 2019 arată că datoriile acestora au crescut față raportarea făcută la finalul anului 2018. Campionul datoriilor rămâne PSD, dar și PNL, Pro România sau ALDE au declarat Ministerului de Finanțe că au încheiat cu datorii anul trecut. Acestea variază de la câteva milioane de lei până la zeci de milioane de lei. Reprezentanții partidelor susțin însă că restanțele financiare au fost plătite sau urmează să fie plătite cu banii care vin de la bugetul de stat prin subvenție sau din banii primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă după rambursarea sumelor cheltuite în campania prezidențială.

Indicatorii din situațiile financiare anuale arată că principalele partide au acumulat datorii totale de peste 70 de milioane de lei la 31 decembrie 2019. Europa Liberă a scris în exclusivitate despre imaginea dezastrului financiar de la PSD, unde datoriile au depășit pragul de 41 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de dolari).

Datele oferite Ministerului de Finanțe de Partidul Național Liberal evidențiază la 31 decembrie 2019 datorii de peste 13 milioane de lei. Acestea ar trebui plătite într-un interval mai mic de un an, conform documentelor depuse. Suma este cu trei milioane de lei mai mare față de finalul lui 2018.

„Datoria este fictivă, nu avem un furnizor pe care îl avem restant. Sunt anumiți furnizori care figurează în actele unor filiale PNL de 10-15 ani pentru că unele firme nu mai există pe piață, unele au intrat în insolvență. Nu putem șterge datoria din pix în bilanț, însă trebuie urmată o procedură legală. Datoriile de 10 milioane de lei pe care le-ați văzut de-a lungul timpului sunt datorii istorice în filialele noastre, care, în mare parte, sunt prescrise însă trebuie urmată și procedura de prescriere așa cum scrie la carte, la lege. Datoriile istorice pe care le-am avut au fost plătite”, a explicat situația financiară a partidului secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

Deputatul PNL a adăugat că diferența până la 13 milioane de lei o reprezintă facturile emise în perioada noiembrie- decembrie, în timpul campaniei prezidențiale. Sighiartău susține că acestea au fost plătite în luna ianuarie din subvenția primită de la bugetul de stat.

PNL nu a beneficiat de rambursarea unor sume de la Autoritatea Electorală Permanentă deoarece întreaga campanie a lui Klaus Iohannis a fost plătită de PNL cu banii încasați în 2019 din subvenția primită de la stat. În conturile liberalilor au intrat anul trecut peste 65 de milioane de lei ca subvenție.

Un alt partid care a rămas cu datorii anul trecut a fost Pro România. Conform datelor prezentate de Ministerul de Finanțe, datoria a urcat la peste 11,7 milioane de lei la finalul anului trecut.

Situația este foarte clară, partidul nu are nici o datorie la ora actuală. Bilanțul pe care l-ați văzut pe site-ul Ministerului de Finanțe este închis după ce s-a terminat campania pentru alegerea președintelui României. Noi am susținut un candidat într-o alianță, partidul a cheltuit bani pentru promovarea acestuia, iar banii care au fost restituiți de Autoritatea Electorală Permanentă au venit după 1 ianuarie 2020 și s-a făcut restituirea către cei care au contribuit la campania prezidențială. Datoria este stinsă integral”, a declarat pentru Europa Liberă deputatul Mircea Dobre, trezorierul Pro România.

Partidul său beneficiază în acest an de subvenție de la bugetul de stat după ce s-a schimbat formula prin care aceasta este acordată. Amendamentul a fost depus chiar de Mircea Dobre și acceptat de guvernul Orban. În 2020, partidele primesc bani în funcție de parlamentarii pe care îi au în grupurile din Senat și Camera Deputaților. Vechea formulă ținea cont de rezultatele de la alegeri, ceea ce făcea ca Pro România să nu încaseze vreun leu.

Schimbarea formulei de calcul a dus însă și o situație inedită în România, astfel că partidul Forța Națională, care are zero parlamentari, încasează în 2020 peste 1,2 milioane de lei.

Datoriile PMP au crescut și ele anul trecut, atingând pragul de 3,4 milioane de lei, cele ale ALDE au sărit de la 1,19 milioane de lei la 3.5 milioane de lei, iar UDMR trebuie să plătească aproape 1.6 milioane de lei.

PSD este campionul datoriilor, cu peste 41.4 milioane de lei. Fostul consultant, Anton Pisaroglu, i-a amenințat pe social-democrați cu instanțele de judecată, susținând că aceștia nu și-au plătit facturile către firmele sale de consultanță. Președintele PSD a precizat că partidul său va plăti toate restanțele financiare legale. Subvenția PSD a fost anul trecut de aproape 144 de milioane de lei, iar în 2020 va încasa aproape 90 de milioane de lei.

Ministerul de Finanțe nu a prezentat încă datele oficiale privind Uniunea Salvați România.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG