Linkuri accesibilitate

BEC a respins cererea Internelor de prelungire a votului după ora 21.00


Romania - Biorul Electoral Central (BEC), Bucharest

Biroul Electoral Central a respins cererea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a duratei votului după ora 21.00.

„În şedinţa Biroului Electoral Central din data de 27 septembrie 2020, ora 18,00, s-a stabilit că prevederile art. 92 din Legea 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt clare, în sensul că nu permit posibilitatea prelungirii votării după ora 21,00, pentru alegătorii care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de vot, astfel cum s-a solicitat Biroului Electoral Central", a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Mircea Preoţescu.

G4Media , care citează surse, spune că votul a fost respins cu doar două voturi favorabile.

Ministerul Afacerilor Interne a cerut Biroului Electoral Central să prelungează exercitarea votului după ora 21.00 la secțiile la care măsurile sanitare au întârziat procesul electoral.

LIVE Alegeri locale 2020. Urmăriți finala în direct la Europa Liberă

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare”, transmite MAI în solicitarea adresată BEC cu patru ore înainte de încheierea votului.

Președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a făcut duminică un apel către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să asigure fluidizarea accesului în funcţie de numărul de cabine de vot disponibile, iar votarea să se desfăşoare cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Duminică, la ora 7 s-au deschis cele aproape 19.000 de secții de votare, dintre care circa 1.200, în București. Procesul electoral va dura până la ora 21. Sunt așteptați la vor 18.295.485 de români.

În total, s-au înscris în cursa electorală peste 256.000 de candidați pentru toate cele patru tipuri de funcții: primar, consilier local, consilier județean, președinte de consiliu județean.

Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul în care alegătorul își are domiciliul sau reședința și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

Alegătorii pot identifica secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, accesând site-ul Registrului Electoral , prin introducerea datelor personale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG