Curtea Constituțională a stabilit ca Parlamentul și Administrația Prezidențială să transmită, până pe 14 februarie, argumentele legate de sesizarea de soluţionare a unui posibil conflict juridic de natură constituţională privind desemnarea lui Ludovic Orban să formeze din nou Guvernul.
Oficiali ai CCR au anunțat, de asemenea, marți, că data la care va avea loc ședința de judecată va fi stabilită ulterior, transmite Agerpres.
Sesizarea CCR privind existența unui posibil conflict juridic de natură constituțională a fost făcută de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, membri PSD.
„Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, se spune în sesizarea făcută de Ciolacu la Curtea Constituțională”, se precizează în textul sesizării.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis ar fi încălcat voința Parlamentului, care a aprobat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Orban, prin desemnarea tot a lui Ludovic Orban să propună un nou guvern.
„Odată cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională, semnalăm că este necesar, totodată, a se stabili conduita la care autorităţile publice implicate trebuie să se conformeze pentru a fi în concordanţă cu prevederile constituţionale", se mai menţionează în sesizare depusă la CCR.
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, pe 6 februarie, pe Ludovic Orban să formeze unui nou guvern, anunțând că își păstrează ca primă opțiune alegerile anticipate.
Ludovic Orban a depus luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare, echipa este aceeași ca în Guvernul Orban I, iar programul a fost actualizat, din care lipsesc însă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și dublarea alocațiilor pentru copii.
De la data depunerii documentelor de către premierul desemnat curg cele 60 de zile pe care le are la dispoziție Parlamentul să acorde vot de încredere noului Guvern.