Curtea Constituţională a amânat, miercuri, trei decizii, urmând să se pronunțe pe 11 decembrie. Potrivit unui comunicat de presă al CCR, cele trei cauze se referă la cererea formulată de Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii, privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între ministrul justiției, respectiv Ministerul Justiției, și CSM, alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului și numirea lui Marian Neacşu ca vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Disputa Birchall-Savonea
Solicitarea președintei CSM, Lia Savonea, a venit în urma tensiunilor avute cu fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, pe care a acuzat-o de "ingerinţă gravă în activitatea procurorilor" şi "acţiuni de subminare a autorităţii CSM".
Mai exact, disputa Birchall-Savonea s-a acutizat în perioada în care șefa CSM încerca să o impună la conducerea Secției speciale de investigare a magistraților pe Adina Florea, despre care presa a scris că ar fi apropiată de PSD. Lia Savonea a avut șapte încercări în acest sens.
Conflictul ALDE-Meleșcanu
Alegerea lui Teodor Meleșcanu ca președinte al Senatului a fost contestată la CCR inclusiv de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu Meleșcanu după ce acesta a decis să rămână alături de cabinetul Dăncilă după ieșirea ALDE de la guvernare. Ulterior, Meleșcanu și alți membri ALDE au fost excluși din partid.
Teodor Meleşcanu a fost ales, pe 10 septembrie, preşedintele Senatului cu 73 voturi "pentru", contracandidata lui, Alina Gorghiu, obţinând 59 de voturi.
Marian Neacșu, contestat de USR
Deputata USR Cristina Prună anunţa, în luna iulie, că a sesizat CCR în legătură cu numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE.
"Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie, întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de reglementare al ANRE, întrucât a primit o condamnare penală definitivă. Aşteptăm cu interes răspunsul CCR pe această speţă", declara Cristina Prună.
Marian Neacşu, provenit din partidul Pro România și fost secretar general al PSD, a fost votat vicepreşedinte al ANRE pe 26 iunie.
Facebook Forum