Linkuri accesibilitate

Ce cred părinții și elevii despre greva profesorilor? Între solidaritate și nemulțumire față de sistem


Majoritatea părinților susțin greva, deși unii cred că nu toți profesorii merită salarii mai mari. Elevii susțin că profesorii nu câștigă destul, dar posibila decalare a evaluării naționale și a bacalaureatului este îngrijorătoare.
Majoritatea părinților susțin greva, deși unii cred că nu toți profesorii merită salarii mai mari. Elevii susțin că profesorii nu câștigă destul, dar posibila decalare a evaluării naționale și a bacalaureatului este îngrijorătoare.

Greva profesorilor anunțată pentru săptămâna viitoare îi va afecta atât pe părinți cât și pe elevi. Susținerea sau condamnarea lor va cântări mult asupra rezultatului acestei acțiuni.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au declarat într-o conferință de presă că 70% dintre profesorii sindicaliști au fost de acord cu acest protest.

Pe lângă majorarea salarilor personalului din învățământ în funcție de experiență, profesorii cer și creșterea anuală a investițiilor în sistemul educativ.

Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat pe sindicaliștii din Educație să discute despre revendicările lor duminică la ora 12. Sindicatele au spus că vor fi merge să discute cu guvernanții.

Părinții trebuie să găsească acum o soluție pentru a nu-și lăsa copiii singuri acasă, iar examenele naționale și bacalaureatul, programate la finalul lunii iunie, ar putea fi decalate.

Europa Liberă a vorbit cu mai mulți părinți și elevi pentru a determina cât de solidară este societatea cu doleanțele profesorilor.

Pentru părinți, salariile profesorilor sunt prea mici, dar și sistemul ar trebui schimbat

Andreea Mureșan, 45 de ani, e din București și are trei copiii. Doi dintre ei sunt în ciclul primar, în clasa pregătitoare și în a III-a. Ea nu a considerat niciodată școala „un day care” și o să facă eforturi pentru a se adapta situației săptămâna viitoare.

„Efortul e pentru o cauză justă. Mi se pare un semn normal de solidaritate cu cei pe mâna cărora ne lăsăm zi de zi copiii,” spune Andreea.

Consideră greva necesară, deoarece „vocația de dascăl nu plătește facturi, nici cumpărăturile la supermarket”, iar fără investiții, calitatea educației nu are cum să crească.

Efortul e pentru o cauză justă. Mi se pare un semn normal de solidaritate cu cei pe mâna cărora ne lăsăm zi de zi copiii.

„Trebuie să începem să investim în oamenii buni care sunt deja aici, să atragem absolvenți buni și apoi vom putea și "cerne" pe cei care nu au ce căuta în sistem,” consideră Andreea.

Georgiana Țonef-Filip, 37, locuiește în București și este una dintre mamele care nu s-a întors la muncă după ce a avut copii. Nu avea cui să îi dea în grijă, iar un program de afterschool ar fi fost prea costisitor.

A făcut modulul pedagogic în facultate, dar „din cauza sistemului” a ales să nu se facă dascăl. Crede că greva profesorilor este justificată, dar că pe lângă revendicările salariale ar trebui să se apeleze și la regândirea programei școlare.

„Nu numai un salariu calmează sistemul de învățământ, ci întreaga programă și conținut școlar. Ceea ce este acum este o salată în continua schimbare,” spune Georgiana.

O mamă din județul Maramureș, 36 de ani, care a preferat să rămână anonimă, consideră că părinții trebuie să susțină profesorii pentru ca greva să dea rezultate. Are propriul salon de cosmetică și îi va lua pe cei doi copii din ciclul primar la salon cu ea pentru a-i supraveghea.

Soțul ei este profesor și ar fi urmat și ea această cale dacă salariile ar fi fost mai mari. „Eu am lucrat doi ani în licee din Londra ca profesor de limbi romanice, însă aici am decis sa mă reprofilez pentru că nu am fi putut avea o viață cum ne dorim cu două salarii de profesor.”

O altă mamă din județul Timiș, 44, crede și ea că, pe lângă salarii, ar trebui să se schimbe condițiile în care lucrează profesorii.

„În momentul de față profesorii sunt îngenuncheați de elevi. Fetița cea mare se plânge mereu de condițiile din școală. În toalete se fumează și profesorii nu pot lua atitudine. Sunt legați de mâini și de picioare din cauza legilor date,” spune ea.

Mama este îngrijorată pentru că fetele ei din ciclul primar vor pierde materia din cauza grevei, însă nu crede că este vina profesorilor, ci a politicienilor. „Eu sunt foarte mulțumită de dascălii fetelor mele, și îmi pare rău ca nu sunt ajutați de guvernanți să poată să își desfășoare munca în condiții normale.”

Salarii mai mari pentru profesori, dar „nu la grămadă” și fără repercursiuni asupra elevilor

Câțiva părinți contactați de Europa Liberă au considerat greva profesorilor prea radicală.

Elena Dragne din București are un copil în clasa întâi și consideră că „cererea de mărire a salariilor la grămadă este absurdă”. Crede că profesorii ai căror elevi nu trec evaluarea națională sau bacalaureatul nu merită o creștere de salariu. „Este obligatoriu ca salariile din învățământ să fie mărite, dar pe criterii de performanță.”

Unii merită salarii mai bune, dar unii nu au nicio treaba cu materia sau pedagogia. Salarizarea să fie corelată cu performanța.

Este îngrijorată pentru materia pe care copiii ei o vor pierde din cauza grevei. „Zilele de școală pierdute le va recupera, daca le va recupera, pe repede înainte și nu va înțelege nimic. Noi, parinții, iar vom ține locul profesorilor și le vom explica ce au pierdut,” spune Elena.

Monica Moldovan, 36 de ani, din Timișoara, spune că este nevoită să își ia acum concediul păstrat pentru vară. Și ea crede că greva este justificată, dacă se face „curățenie între profesori”.

„Unii merită salarii mai bune, dar unii nu au nicio treaba cu materia sau pedagogia. Salarizarea să fie corelată cu performanța,” spune ea.

O mamă de 40 de ani din Galați a spus sub anonimat că revendicările profesorilor i se par justificate, dar că sindicatele ar trebui să își asume negocierile.

„Rugămintea ar fi să se ocupe de negocieri doar reprezentanții sindicatelor din învățământ, întrucât consider că primează drepturile elevilor, astfel încât activitatea să nu fie perturbata,” a spus ea. Va apela la bunici ca să aibă grijă de copii pe timpul grevei.

Elevi solidari, dar și îngrijorați de efectele asupra examenelor

Dacă greva continuă după săptămâna viitoare, ar putea sista anul școlar și afecta examenul național de final de gimnaziu cât și Bacalaureatul, programate la finalul lunii iunie.

Salariile profesorilor sunt mici de mult timp și consider că această grevă este foarte necesară.

Alexandra Pacea este în clasa XI-a la Liceul Teoretic ''Ioan Pașcu'' din Codlea. Ea consideră greva necesară, deoarece salariile profesorilor sunt mici și le afectează performanța la clasă.

„Personal nu sunt așa de afectată de grevă, dar am prieteni care sunt în clasa a VIII-a sau în a XII-a și au nevoie de sprijin și ajutor din partea profesorilor. Una din prietenele mele care imediat trebuie să susțină lucrarea de Bacalaureat are medii neîncheiate sau întrebări legate de exercițiile din examen, iar profesorii nu pot sa fie atat de dedicați ca de obicei.”

Speră ca revendicările profesorilor să fie luate în considerare cât mai repede, astfel încât elevii să sufere cât mai puțin.

O altă elevă din Brașov, care a preferat să rămână anonimă, este în clasa a XII-a și spune că nu i se par atât de mici salariile profesorilor.

„[Profesorii] nu insistă chiar atât de mult pentru timpul și energia date de elevi. Consider că mult mai multă energie ar trebui să acorde pentru elevii lor, ca să vadă că progresează,” spune ea.

Profesorii de la liceul ei nu participă la grevă, dar, fiind la final de liceu, eleva este îngrijorată de soarta Bacalaureatului.

  • 16x9 Image

    Sorana Horșia

    Este intern la Europa Liberă. 

    Ea studiază jurnalism și drepturile omului la Sciences Po în Paris. A terminat licența în științe politice la campusul Sciences Po din Dijon, axat pe Centrul și Estul Europei.

XS
SM
MD
LG