Linkuri accesibilitate

China a cerut Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing


Trecător pe lângă templul Longshan din vechiul Taipei.
Trecător pe lângă templul Longshan din vechiul Taipei.

China a cerut, marți, Lituaniei să-și retragă ambasadorul la Beijing și a anunțat că-și va retrage trimisul la la Vilnius.

Solicitarea Chinei este motivată de faptul că statul baltic a permis Taiwanului, revendicat de China, să deschidă o ambasadă sub numele de „Biroul Taiwanez de Reprezentare în Lituania”, transmite Reuters.

China consideră că Taiwanul, guvernat democratic, este parte a unei „singure Chine” și este deranjată de orice mișcare ce ar sugera că insula ar avea autonomie față de China.

Taiwan a anunțat luna trecută că-și va deschide o misiune la Vilnius, fiind pentru prima oară când numele insulei este folosit pentru unul dintre birourile sale din Europa, deoarece în mod normal se folosește doar „Taipei”.

Taiwanul a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sub numele de „Taipei-ul chinez".

Permisiunea acordată de Lituania pentru deschiderea unui birou sub numele de Taiwan s-a făcut fără a ține cont de solicitările Chinei și de avertismentele sale cu privire la consecințe și subminează grav suveranitatea Chinei, a declarat Ministerul de Externe chinez.

„Guvernul chinez își exprimă opoziția categorică față de această mișcare. China a decis să-și revoce ambasadorul în Lituania și a cerut guvernului lituanian să-și revoce ambasadorul în China", a adăugat acesta.

„Îndemnăm partea lituaniană să își îndrepte imediat decizia greșită, să ia măsuri concrete pentru a anula daunele și să nu meargă mai departe pe o cale greșită”, a completat oficialul chinez.

Lituania a declarat la începutul acestui an că intenționează să-și deschidă propriul birou de reprezentare în Taiwan și că a donat 20.000 de doze de vaccin COVID-19 către insulă.

Doar 15 țări au legături diplomatice formale cu Taiwanul, dar multe altele au ambasade de facto care sunt deseori denumite birouri comerciale, așa cum este cazul Uniunii Europene, din care face parte și Lituania.

În replică la solicitarea chineză, Lituania a declarat că decizia Chinei este „dezamăgitoare”. „Ne gândim la următoarele măsuri", a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pentru Reuters. „Evident că am primit mesajul, dar am afirmat și propriul nostru mesaj că Lituania își va continua politica, pentru că nu doar politica Lituaniei o urmărim, ci și politica multor țări europene."

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Statele Unite își sprijină partenerii și aliații europeni în dezvoltarea relațiilor cu Taiwanul și rezistența acestora la „comportamentul coercitiv” al Chinei.

Ne solidarizăm cu aliatul nostru din NATO, Lituania, și condamnăm recentele represalii ale RPC", a spus Price, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.

China, care a promis să aducă Taiwanul sub conducerea sa, cu forța, dacă este necesar, a crescut presiunea asupra celorlalte țări să nu se angajeze în relații cu Taiwanul.

În februarie, Guyana a revocat un acord în urma căruia Taiwanul urma să-și deschidă un birou de reprezentare în țara sud-americană doar la o zi după ce Taipei a făcut anunțul. Taiwanul a dat vina pe „agresiunea” chineză pentru decizie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG