Statele Unite dețin informații care arată că Moscova pregătește înscenarea unui așa-zis atac al Ucrainei împotriva Rusiei, care să justifice apoi o invazie rusească în țara vecină, potrivit Departamentului de Stat al SUA și oficialilor americani.
Planul a fost dezvăluit de oficialii americani celor ucraineni și aliaților europeni în ultimele zile de discuții pe tema tensiunilor create de mobilizările masive de trupe rusești la granițele Ucrainei.
Planul include un videoclip care arată desfășurarea atacului cu mai multe explozii, inclusiv echipamente care par să aparțină Ucrainei și națiunilor aliate, cu drone fabricate în Turcia, cu locații distruse și cadavre presărate printre dărâmături, relatează The New York Times.
Detaliile înscenării
Așa-zisul atac ar urma să fie dat de armata ucraineană ori asupra teritoriului rusesc ori asupra unor ruși din estul Ucrainei, din regiunile controlate de separatiștii proruși susținuți de Moscova.
„Producția acestui videoclip de propagandă este una dintre opțiunile pe care guvernul rus le dezvoltă ca fals pretext pentru a iniția și, eventual, a justifica o agresiune militară împotriva Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
Rusia, spun oficialii americani, intenționează să folosească videoclipul pentru a acuza Ucraina de genocid împotriva persoanelor vorbitoare de limbă rusă.
Apoi s-ar folosi de valul de indignare provocat de așa-zisul atac tocmai pentru a justifica unul împotriva Ucrainei sau pentru a-i pune pe liderii separatiști ai așa-ziselor republici populare Luhansk și Donețk, din regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei, să-i ceară Rusiei să intervină pentru a stabiliza situația.
Consilierul adjunct al Statelor Unite pentru securitate națională, Jonathan Finer, a declarat într-un interviu că SUA nu știu sigur dacă Rusia va alege o astfel de cale pentru a justifica invadarea Ucrainei, „dar știm că aceasta este o opțiune luată în considerare” de autoritățile de la Kremlin.
Finer a declarat postului american MSNBC că planul implică actori care joacă rolul unor persoane îndoliate și al unor persoane care să pară că au murit în așa-zisul atac al ucrainenilor.
Rusia a recrutat deja persoanele care să interpreteze rolurile, iar serviciile secrete ruse sunt foarte implicate, a declarat un înalt oficial al administrației Biden, pentru Washington Post, sub protecția anonimatului.
Și Pentagonul a confirmat detaliile înscenării.
„Credem că Rusia va produce un videoclip de propagandă foarte grafic, care să includă cadavre și actori, care să înfățișeze persoane îndoliate și imagini cu locații distruse, precum și echipamente militare în mâinile Ucrainei sau Occidentului, până în punctul în care să se vadă că acest echipament a fost furnizat de Occident”, a declarat joi secretarul de presă al Departamentului Apărării, amiralul John Kirby, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a confirmat că serviciile de informații americane dețin aceste informații.
El le-a spus reporterilor că Statele Unite au decis să facă planul public tocmai pentru a scoate la iveală amploarea acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei față de Ucraina și pentru a descuraja Rusia să continue ceea ce Price spune că este o campanie extrem de periculoasă.
Oficialii americani nu au dat publicității vreo dovadă a planului și nici nu au spus cum au aflat de el, ca să nu riște să-și compromită sursele și metodele de strângere a informației.
De asemenea, nu este clar dacă planul a fost aprobat de înalții oficiali ruși.
Cert este că o campanie recentă de dezinformare lansată de Rusia se concentrează pe acuzații false de genocid pentru a justifica eforturile Parlamentului Rusiei de a recunoaște guvernele separatiste proruse din estul Ucrainei, din Luhansk și Donețk.
Dacă va fi pusă în mișcare, operațiunea rusă nu ar fi decât o extindere a unei teme de propagandă pe care oficialii americani de informații și experții externi spun că Moscova o promovează deja pe rețelele de socializare, pe site-uri conspiraționiste și în mass-media controlată de Kremlin.
Un oficial al guvernului britanic citat de The New York Times a declarat că Regatul Unit a făcut propria sa analiză a informațiilor și este convins că Rusia intenționează să creeze un pretext pentru a da vina pe Ucraina pentru un atac.
Detaliile informațiilor, a spus oficialul, sunt „credibile și extrem de îngrijorătoare”.
Un alt oficial britanic, ministrul de externe Liz Truss, a spus că informațiile sunt „dovada clară și șocantă a agresiunii neprovocate și a activității subterane a Rusiei de destabilizare a Ucrainei”.
Moscova dezminte
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins informațiile, potrivit agenției de presă TASS, spunând că lucruri similare au tot fost atribuite Moscovei, dar până acum nu a fost dovedit nimic.
Moscova a negat până acum că ar plănui o invazie în Ucraina, dar a amenințat cu acțiuni militare, fără să spună și care anume, în cazul în care garanțiile sale de securitate nu ar fi îndeplinite.
Este cea mai recentă dejucare a intenției Rusiei de a invada Ucraina, făcută de SUA și de Marea Britanie, după ce Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari la granițele țării vecine.
În decembrie, Casa Albă a acuzat Moscova că a pus la cale o întreagă operațiune de dezinformare pentru a avea pretext să invadeze Ucraina.
Marea Britanie i-a deconspirat recent pe ucrainenii care au legături cu ofițeri de informații ruși care complotează să-l răstoarne pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Rusia, care a confiscat Crimeea în martie 2014 de la Ucraina și-i sprijină pe separatiștii ruși din estul țării, le-a cerut Statelor Unite și NATO garanții de securitate, inclusiv promisiunea că alianța nord-atlantică nu va admite niciodată Ucraina.
Statele Unite au spus că există puține șanse ca Ucraina să adere prea curând la NATO, din considerente care țin însă de îndeplinirea condițiilor de aderare la alianțe, dar că țara are tot dreptul să-și decidă propriul viitor.
Kremlinul a acuzat joi Washingtonul că a ignorat apelurile sale de a detensiona criza de la granițele Ucrainei, după ce SUA au anunțat că vor trimite 3.000 de militari în Polonia, Germania și România.
„Este evident că aceștia nu sunt pași care vizează detensionarea tensiunilor, ci, dimpotrivă, sunt acțiuni care duc la creșterea tensiunii”, a spus Peskov într-o conferință susținută joi.
„Solicităm constant omologilor noștri americani să înceteze agravarea tensiunilor pe continentul european. Din păcate, americanii continuă să facă acest lucru", a spus el.
30.000 de soldați ruși în Belarus, peste norma permisă de OSCE
La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că în ultimele zile a avut loc o mișcare semnificativă a forțelor militare la granița de nord a Ucrainei, în Belarus.
Exercițiile militare comune Rusia-Belarus, care se desfășoară până pe 20 februarie, au oferit Moscovei acoperirea perfectă pentru a putea spori prezența trupelor rusești în apropierea granițelor Ucrainei.
„Aceasta este cea mai mare desfășurare de forțe a Rusiei de la sfârșitul Războiul Rece”, a spus Stoltenberg.
El a spus că desfășurarea de trupe preconizată include 30.000 de soldați, forțe de operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă SU-35, sisteme de apărare aeriană S-400 și rachete Iskander cu capacitate nucleară.
„Toate acestea vor fi combinate cu exercițiul anual al forțelor nucleare ale Rusiei”, a adăugat Stoltenberg, citat de Reuters.
Termenul „dual-capable”, pe care Stoltenberg l-a folosit pentru rachetele Iskander, se referă la arme destinate atât războiului convențional, cât și nuclear.
Șeful NATO a cerut Rusiei să ia măsuri pentru „de-escaladarea” situației și a avertizat repetat că „orice agresiune ulterioară a Rusiei ar avea consecințe grave și va avea un preț mare”.
Moscova nu a dezvăluit dimensiunea contingentului de trupe pe care l-a trimis în Belarus, dar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care a sosit în Belarus pe 3 februarie, înainte de exerciţiile comune Rusia-Belarus, a susținut că numărul de soldaţi implicaţi este sub limita maximă convenită în 2011, de 13.000 de militari.
În conformitate cu normele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), așa cum sunt stabilite în Documentul de la Viena, când acest nivel de concentrare armată este depășit, Rusia este obligată să invite observatori OSCE în zonă.
Exercițiile comune sunt programate să dureze 10 zile, în perioada 10-20 februarie.