Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Miercuri începe testarea celor 10.500 de bucureșteni


Gabriela Firea, primarul general al Capitalei
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Proiectul „Sunt imun la Covid” a fost lansat de primăria Capitalei și își propune să identifice dacă persoana testată are anticorpi la SARS-CoV-2. Testarea celor 10.500 de bucureșteni înscriși în program va începe miercuri pe Arena Națională.

Pe 27 mai, PMB anunța că au fost expediate scrisorile către cei 10.500 de bucureşteni selectaţi să participe la campania de testare rapidă privind COVID-19.

Primarul Gabriela Firea susținea atunci că își propune să afle „care este situaţia în Capitală, pentru ca, pe baza unor date certe, să putem lua treptat măsurile de revenire la normalitate şi de restartare a economiei".

Primarul Capitalei a mai menţionat că INSP a realizat o primă eşantionare pentru acest proiect, derulat în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul „Matei Balş”, care ar fi responsabil de latura ştiinţifică a testării.

PMB, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, asigură, alături de primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar, la Arena Naţională, şi participarea personalului medical, mai spunea primăria.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate susține despre program că este „de-a dreptul o gogomănie”.

„E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe”, a scris Vlad Mixich, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție", explica Mixich.

El a acuzat-o pe Gabriela Firea că a mințit atunci când a spus că eșantionarea ar fi fost făcută de specialiștii INSP.

„În acest timp, șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică afirmă că „Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea." (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă). M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor. Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre. În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu", scria Mixich.

După ce a fost demontată susținerea ei că eșantionarea ar fi fost făcută de INSP, Gabriela Firea a revenit asupra declarațiilor spunând că „se găsesc voci, ca mai întotdeauna care să ducă în derizoriu acest demers” doar pentru că e inițiat de PMB.

Citește și:

XS
SM
MD
LG