Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Pragul de 10 milioane de infecții a fost depășit, măsurile de relaxare – sub semnul întrebării


Plajele și barurile au fost luate cu asalt în ultima perioadă, iar numărul cazurilor de Covid-19 este din nou în creștere.
Plajele și barurile au fost luate cu asalt în ultima perioadă, iar numărul cazurilor de Covid-19 este din nou în creștere.

Numărul cazurilor de Covid-19 a depășit duminică un total de 10 milioane, din care peste 500.000 de oameni au murit. SUA sunt cele mai afectate de pandemia de coronavirus, iar eliminarea unor restricții sociale a făcut ca numărul cazurilor să intre din nou pe creștere.

După cum era de așteptat, numărul infecțiilor cu noul coronavirus este în creștere din nou, ca efect al relaxării măsurilor de izolare și de impunere a distanțării sociale. Dacă în Europa, în focarele din vârful pandemiei, trendul cazurilor înregistrate la 14 zile este unul descendent sau stabil, în țări din Estul Europei, inclusiv România, trendul este crescător.


În România, începând cu „marea relaxare” de la 1 iunie, numărul cazurilor noi de coronavirus aproape că s-a dublat la două săptămâni. Până în prezent, în România au fost înregistrate peste 26.000 de cazuri de Covid-19, iar cea mai recentă raportare a autorităților arată că numărul cazurilor cele mai grave, care au nevoie de internare la Terapie Intensivă, este în creștere.

La nivel global, cea mai dificilă situație se înregistrează în SUA, unde numărul cazurilor crește alarmant în state din sud și din vest, în condițiile în care CDC, autoritatea americană de control al bolilor infecțioase, arată că numărul real al cazurilor de Covid-19 poate fi și de 10 ori mai mare decât cele detectate la testare. Unii guvernatori au recunoscut că s-au grăbit să redeschidă barurile și plajele.

În Florida, de exemplu, s-au înregistrat sâmbătă 9.585 de noi cazuri de Covid-19, multe dintre ele la persoane tinere. Guvernatorul Ron DeSantis, care a promovat o relaxare rapidă a restricțiilor, a recunoscut că statul său se confruntă cu o „explozie” a infecțiilor cu noul coronavirus, după ce plajele au fost redeschise, iar tinerii s-au înghesuit la Ocean, ignorând în mare măsură recomandările de a purta mască și de a păstra o distanță socială.

Datele din Florida arată că vârsta medie a celor infectați cu Covid-19 a scăzut drastic, de la 65 la 33 de ani. Pentru a opri acest trend alarmant, autoritățile reintroduc restricții în baruri, iar plajele din Miami vor fi închise de 4 iulie. Unele orașe au anulat chiar festivitățile de ziua națională a SUA.

Și în Texas, guvernatorul de acolo regretă că a deschis barurile prea repede. „Dacă aș putea să o iau de la capăt, probabil că aș redeschide mai încet barurile, văzând acum cât de rapid se răspândește coronavirusul în aceste locații”, a declarat guvernatorul de Texas, Greg Abbott.

Texas a fost unul dintre statele americane care și-a redeschis cel mai rapid restaurantele, barurile și cinematografele, încă de la 1 mai. Acum, se înregistrează zilnic peste 5.700 de cazuri de Covid-19.

În California, guvernatorul a cerut unei regiuni să reintroducă izolarea în locuințe, iar în San Francisco s-a stopat redeschiderea saloanelor cosmetice și barurilor în aer liber, care trebuia să intre în vigoare de luni.

Un alt stat puternic afectat de pandemie este Brazilia. Doar sâmbătă, aici s-au înregistrat peste 38.000 de cazuri noi și peste 1.100 de decese. În total, Brazilia are peste 1,3 milioane de cazuri de Covid-19, cu 57.000 de oameni care au murit din cauza infecției.

Brazilia este al doilea cel mai afectat stat, după SUA, din punct de vedere al bilanțului cazurilor de Covid-19. SUA au peste 2,6 milioane de cazuri și peste 125.000 de morți, din cauza noului coronavirus.

Pe locul trei ca număr de cazuri este Rusia, cu peste 630.000 de infecții cu Covid-19. China, care susține că a ține sub control pandemia, după ce aici s-au înregistrat primele focare de infecție, se confruntă și ea cu dificultăți: capitala Beijing are un nou focar, iar duminică autoritățile chineze au decis să instituie izolarea totală a unei provincii de lângă capitală, unde trăiesc circa 500.000 de oameni.

Între timp, Uniunea Europeană negociază deschiderea granițelor de la 1 iulie, pentru țări terțe, din care cetățenii să poată veni fără a intra direct în carantină. Diplomații au căzut de acord asupra unei prime liste de țări, din care SUA, Rusia sau Republica Moldova lipsesc, din cauza focarelor de coronavirus de acolo.

Lista propusă conține 14 țări non-UE, din care să se poată veni fără a intra automat în carantină: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Și în Europa, unde măsurile de relaxare a restricțiilor sunt în vigoare de aproximativ o lună, reapar focare de infecție.

În Marea Britanie, guvernul ia în considerare o carantină locală pentru orașul Leicester, după ce s-a raportat o creștere alarmantă a infecțiilor în rândul comunității asiatice de acolo. În Elveția, un mic focar a fost izolat la un club de noapte.

În Franța și Italia, numărul infecțiilor este în scădere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG