Linkuri accesibilitate

Coronavirus în Spania. Dimensiunea crizei - echipamente lipsă, spitale depășite, teste chinezești proaste


Paturi improvizate în Spania pentru oamenii fără adăpost
Paturi improvizate în Spania pentru oamenii fără adăpost

Spania acum - 56.000 de cazuri depistate, peste 4.000 de morți, cu o creștere exponențială a detectării coronavirusului, a ajuns al doilea mare focar european. De ce Spania nu a putut stăpâni virusul chinezesc?

În timp ce Spania se apropie sau este deja în vârful epidemiei, cu 734 de morți în 24 de ore, spitalele sunt suprasolicitate cu pacienți aflați în stare gravă, care au nevoie de terapie intensivă. Medicii sunt, de asemenea, îngrijorați că improvizează echipamente de protecție, refolosesc măștile, altminteri de unică folosință, scrie, într-o analiză, cotidianul El Pais.

Testele chinezești, de nefolosit

Testele rapide pe care guvernul le-a promis de zile întregi nu au început să fie utilizate în spitale, care continuă cu tehnica lentă - PCR, deși mult mai sigură. Între timp, s-a descoperit că testele pe care Guvernul de la Madrid le-a cumpărat din China nu funcționează - sunt lente și dau erori în peste 30-40% din cazuri. De aceea, autoritatea sanitară spaniolă a oprit folosirea lor. Vorbim despre 340.000 de teste cumpărate de la un producător din China, Bioeasy, care ar fi trebuit să ofere informații în 10-15 minute despre volumul de antigeni din corp, un indiciu despre posibila contaminare cu coronavirus. Ambasada Chinei de la Madrid susține că firma în cauză nu ar avea licență aprobată de statul comunist.

Lipsa testelor face imposibilă detectarea amplitudinii contaminării în cele mai afectate zone - Madrid și Catalunia -, devenite focar pe teritoriul Spaniei.

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a anunțat că a încheiat un contract pentru achiziționarea de echipamente medicale din China pentru o valoare de 432 milioane de euro. Oficialii spanioli sunt de părere că statisticile actuale - 56.000 de depistări la ora publicării acestui articol - este posibil să fie depășite de realitate, ele bazându-se doar pe capacitatea insuficientă de testare.

Măști: nesiguranță și neputință

Un spital mare, mai scrie cotidianul citat, poate consuma 5.000 de măști chirurgicale (cele mai simple) într-o singură zi. Este doar o categorie de echipamente de protecție aflată în mare dificultate - combinezoanele, mănușile, ochelarii de protecție lipsesc, de asemenea.

O declarație comună a asociațiilor de medici, asistenți, farmaciști și veterinari, a reclamat faptul că „721.000 de profesioniști din domeniul sănătății sunt într-o situație de nesiguranță totală și neputință”. Ei își desfășoară activitatea în „condiții sanitare inadecvate și foarte riscante, deoarece lipsește furnizarea materialului și a echipamentelor de protecție necesare pentru a garanta siguranța lor”.

Unele dintre aceste organizații au apelat la instanțe pentru a cere astfel de echipamente de protecție. Un tribunal din Madrid a acceptat solicitarea unei asociații de medici. Pe de altă parte, Curtea Supremă a respins, miercuri, solicitarea de a obiga Ministerul Sănătății să furnizeze toate materialele necesare sistemului de sănătate public și privat din Spania în termen de 24 de ore. Curtea Supremă a concluzionat că nu există semne că autoritățile nu se preocupă de achiziționarea acestor echipamente și nu se comportă neglijent în mod deliberat cu personalul medical.

Potrivit ministrului Illa, în următoarele opt săptămâni vor ajunge 550 de milioane de măști și 11 milioane de mănuși în Spania. Întrebarea cea mai frecventă în aceste zile, care este prezentă în mai toată presa iberică, este de ce nu există un stoc strategic de materiale medicale pentru situații de urgență?

Specialiștii locali spun că nu doar Spania, dar și restul țărilor europene, nu au fost pregătite pentru această pandemie, iar în ultima vreme pe piața internațională există o competiție agresivă care a făcut foarte dificilă achiziția de astfel de echipamente. Este consemnată și o declarație a edilului Madridului, Isabel Díaz Ayuso, care a promis în urmă cu câteva zile că două avioane încărcate cu materiale vor ajunge în capitală, dar care a trebuit apoi să recunoască, într-un interviu, cât de complicată este acum cumpărarea de echipamente de protecție și de aparatură (ventilatoare) din alte țări.

Ignorarea pericolului

Într-o altă analiză, de data aceasta în Guardian, autoritățile spaniole sunt considerate responsabile pentru că au intervenit prea târziu cu impunerea stării de urgență. Ziariștii cotidianului britanic spun că la începutul lui februarie oficiali din sănătate estimau că Spania va avea doar câteva cazuri, iar șase săptămâni mai târziu aceiași oameni raportează sute de morți pe zi.

Este enumerată și impunerea abia pe 14 martie a stării de urgență, până atunci spaniolii ignorând extinderea virusului chinezesc. Au mers pe stadioane la meciurile de fotbal, ba chiar s-au deplasat prin Europa la meciurile din Champions League, în zilele frumoase au ieșit la plajă și în general au făcut ce se pricep ei mai bine - au socializat în grup, cu tandrețe, îmbrățișări și sărutări în chip de salut.

Sistemul medical spaniol însă a intrat în pandemie după zece ani de austeritate, fiindcă criza economică din 2008 a impus tăieri masive din dotările spitalelor. Nu doar la spitale a fost austeritate, ci și în întreaga economie - salarii tăiate, șomaj de 28%.

O estimare a unui economist spaniol arată că ibericii au nevoie de 200 de miliarde de euro de la Mecanismul European de Stabilitate pentru a se reface după criza impusă de coronavirus. Mai înainte însă, Spania trebuie să depășească momentele dificile pe care le traversează.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG