Agricultura poate ajuta la relansarea economiei românești, însă pentru acest lucru are nevoie de bani și de o strategie coerentă care să îi aibă în vedere mai ales pe fermierii mici și mijlocii, atrage atenția Valeriu Tabără, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice și fost ministru al Agriculturii.
„Agricultura va însemna probabil peste 6-7% din PIB anul acesta pentru că alte sectoare nu funcționează. Pentru funcționare, are la dispozitie din fonduri europene, cred că în jur de 2-3 miliarde de euro, dar la acestea trebuie să se mai adauge cel puțin un miliard de euro din bugetul național pentru a stimula exact sectoarele care trebuie să umple golul dintre, să zicem, cărămizile mari ale sectorului agro-alimentar astfel încât să putem da o siguranță mai mare producției agroalimentare”, a explicat, pentru Europa Liberă, fostul ministru al Agriculturii.
Cu alte cuvinte, aceste „goluri” ar putea fi umplute de fermele mici si mijlocii care trebuie să fie mai mult sprijinite de către stat: „dacă ele nu funcționează la un anumit nivel, nici siguranța agro-alimentară nu este asigurată”.
Valeriu Tabără atrage atenția că agricultura nu trebuie uitată de către autorități și ar trebui să i se dea o atenție deosebită în această perioadă: „Agriculturii ar trebui să i se dea o importanță mai mare decât i s-a dat. Mi s-a părut o mare greșeală în a se aborda doar partea de sănătate, care este foarte importantă, dar dacă apare o criză alimentară”, care ar putea fi generată chiar din organizarea necorespunzătoare a producției de bunuri alimentare, de transportare și de ajungere la consumator.
În opinia lui, Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a nu se bloca activitatea de producție din agricultură, atrăgând atenția că restricțiile impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus „nu prea se împacă” cu nevoia, obligatorie în această perioadă, de a ieși pe câmp pentru muncile agricole.
„Sunt unele produse, unele culturi pe care nu le mai poți realiza dacă întârzii semănarea lor, pregătirea lor. La animale, în zootehnie, activitatea este de dimineață până seara, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Nu ai cum să suspenzi activitatea”, explică Valeriu Tabără.
Nici piețele nu ar trebui închise, spune fostul ministru, mai ales dacă sunt în spații deschise. Cu toate că nu există o interdicție a piețelor amenajate, în spații închise, Valeriu Tabără atrage atenția că, târgul de produse agroalimentare care se organiza la Academia de Științe Agricole din București nu a mai primit aprobare de funcționare începând cu 1 aprilie, deși „acolo erau oameni care veneau cu produse sigure, asigurate, nu erau aglomerat, nu se stătea foarte mult, nu erau mai mulți de 50-60 de persoane, se dezinfecta de două ori pe săptămână, deși piata se desfășura doar sâmbăta și duminica”.
O altă problemă este nevoia de a asigura forță de muncă în zootehnie sau legumicultură, însă soluția ar putea veni aici prin cooptarea românilor care plecau, de regulă, sezonieri la muncile agricole în străinătate. Condiția ar fi însă ca fermierii să fie ajutați să poată da salarii mai mari decât minimul pe economie.
„Părerea mea este că Guvernul, așa cum face niște facilități pentru alte domenii, ar trebui să creeze o sursă astfel încât oamenii aceștia să fie mentinuți în România. Ar fi un moment favorabil să le arătăm că și la noi se găsește de lucru și să se poată plăti bine, mai bine decât au fost obișnuiți cu acel nenorocit de salariu minim pe economie. (...) Dacă ar fi o intervenție a Guvernului și în sensul de a-i menține pe acești muncitori în țară ar fi un lucru foarte bun și o sursă de forță de muncă și pentru alte sectorare, eventual, printr-o reconversie profesională”, mai spune el.
Complicații în acest an, în agricultură, ar putea veni și din faptul că, până acum, este „o secetă cumplită cum nu a mai fost de foarte mulți ani. De pildă, în Constanța, a început să se usuce grâul. Este unul dintre anii extraordinari de grei, de dificili”.
În lipsa unor sisteme de irigații care ar trebui să funcționeze la cel mai înalt nivel, mai ales în această perioadă, dar și a unei susțineri financiare pentru livrarea de apă, energie sau chiar a aparaturii pentru irigat, s-ar putea ca o mare parte din recoltă să fie pierdută, trage un semnal de alarmă fostul ministru al Agriculturii.
Consecința ar fi, pe lângă lipsa anumitor produse, prețuri mai mari pentru consumatorul final.
În plus, ar trebui construit un mod depozitare pentru că o altă mare problemă „este faptul că nu se valorifică producția așa cum ar trebui datorită acestei lipse de sisteme de depozite – de la fermele vegetale până la cele pomicole și chiar în sistemul zootehnic”.
„Guvernul trebuie să instituie un anumit tip de program susținut financiar pentru stimularea producției și valorificarea ei internă. După părerea mea, este un moment de revedere și de reformulare a stocurilor pe care România trebuie să le aibă ca element strategic pentru astfel de situații. Dacă această pandemie ar dura un an și cu probleme mari, și să mai fie și un an extrem de secetos, închipuiți-vă cum ar fi să avem o penurie de producție”, subliniază fostul ministrul importanța stocurilor de alimente pentru toate categoriile – cereale, lapte, fructe, legume li chiar carne - pentru România.
Totuși, fostul ministru al Agriculturii este optimist cu privire la evoluția situației în agricultură în acest an.
„Agricultura nu va fi un nivel de distrugere ca să zicem că va trebui să o luăm de la zero. Depinde ce vom face acum ca sprijin pentru ca agricultura să ne asigure apoi un echilibru față de ceea ce se va întampla în restul economiei (...) Pentru agricultura României, acum nu este un moment zero, ea are anumite condiții climatice și va produce pentru a asigura traiul de azi pe mâine, dar nu asta e problema: la ce costuri și la ce prețuri? Care este accesibilitatea pentru aceste produse?”, argumentează Valeriu Tabără.
De aceea, este important ca România să aibă o strategie pentru domeniul agriculturii – „nu programe de partid, care nu sunt strategii, sunt programe politice” – care să fie acceptată și implementată de toți actorii, indiferent de culoarea politică. Această strategie nu ar trebui făcută independent însă, ci ar trebui să fie aliniată la obiectivele economice pentru a putea să fie dusă până la capăt.
Facebook Forum