Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat la Digi24, marți, că 255 de localități și municipii din România au incidența cumulată a cazurilor, la 14 zile, per o mie de locuitori, mai mare de 3. Printre acestea, 22 de municipii reședință de județ și 15 orașe.
Chiar și cu modalitatea diferită de calcul a incidenței, cea prin care cazurile din focare nu mai sunt luate în considerare, creșterea de la o săptămână la alta este de 113 localități, conform datelor de care dispune Europa Liberă.
Într-un interviu acordat redacției noastre, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, subliniază că „restricțiile sunt lăsate la latitudinea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pentru coordonarea intervenției în contextul evoluției locale. (...) În condițiile în care avem foarte bine reglementat, dar și foarte bine cunoscute aceste focare, precum și evoluția din aceste focare, putem să lăsăm acea libertate autorităților locale de a trece de la un scenariu la altul, cum este cel din școli sau de a adapta restricțiile în funcție de zonele aglomerate, în apropiere de școală sau în toată localitatea, în condițiile în care avem o transmitere comunitară accentuată.”
Județul Vâlcea
Prefectul județului Vâlcea, care are o transmitere mai mare de 3/1.000 în Râmnicu Vâlcea și alte 13 localități, a decis încă de săptămâna trecută că masca de protecție este obligatorie în tot județul indiferent de incidența mai mică sau mai mare de 3.
Sebastian Fârtat a declarat pentru Europa Liberă că vrea să mențină această măsură în vigoare „cel puțin o lună de zile, nu mă interesează dacă mă dă cineva în judecată sau nu”.
Conform analizelor DSP Vâlcea, Fârtat afirmă că, în ultimele trei zile, a constatat o plafonare a ritmului de creștere a cazurilor noi de COVID-19.
În afara măsurilor prevăzute în Hotărârile de Guvern de prelungire a stării de alertă (școala online, restaurante și cafenele închise la interior etc.), prefectul din Vâlcea a mai dispus și altele:
- Toate instituțiile publice, dar și firmele private au dispoziție să treacă în telemuncă;
- Dacă nu se poate, atunci programaul angajaților trebuie decalat, așa încât interacțiunile să fie minime;
- Supermarketurile, hipermarketurile și magazinele de bricolaj au ordin să limiteze numărul de clienți pentru a putea asigura păstrarea distanței de siguranță între aceștia.
Deocamdată, Direcția de Sănătate Publică nu a formulat nicio recomandare de carantinare a unei localități. De menționat că simplul criteriu al incidenței peste 3/1.000 nu este nici pe departe suficient pentru a impune carantina.
„Sunt multe criterii care sunt luate în considerare: are localitatea acces la drum județean, câte cazuri sunt, cum sunt împărțite, cum stau spitalele cu disponibilitatea”, a explicat Sebastian Fârtat.
„Deocamdată, cea mai apropiată localitate de ideea de carantinare are 60 din 100 de puncte la analiză. Din experiența altor județe, măsura a fost recomandată la circa 70 de puncte”, a spus prefectul de Vâlcea.
El a dat exemplul localității Titești. Conform datelor de marți, incidența cumulată în Titești este de 4,9/1.000 de locuitori. Dar numărul absolut al cazurilor confirmate este de doar 5.
„Aceștia sunt izolați fiecare la casele lor, verificați zilnic de poliție și serviciile sociale, așa că nu reprezintă un risc de răspândire care să justifice o eventuală carantină a localității”, a subliniat Fârtat.
Județul Dolj
În Dolj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis luni impunerea de restricții în localitățile cu incidență mai mare de 3/1.000.
„Măsurile sunt cele prevăzute în legislație”, a declarat pentru Europa Liberă Anca Ochianu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
La două localități care intraseră în scenariul 3 săptămâna trecută s-au adăugat alte două, printre care municipiul Craiova.
De menționat că din 6 prefecturi analizate pentru acest articol, doar prefecturile Dolj și Mureș publică pe site-ul instituției, la loc vizibil, hotărârile comitetului.
Conform Hotărârii nr. 37 din 20.10.2020, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Craiova este autorizat să achiziționeze în regim de urgență materialele sanitare necesare administrării epidemiei COVID-19, conform Legii 98/2016.
Nici în județul Dolj nu există, deocamdată, recomandare de carantinare a vreunei localități.
Județul Alba
În Alba sunt 6 orașe (Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș) și 7 localități (Ciugud, Cricău, Cut, Daia Română, Noșlag, Săliștea, Stremț) cu incidență mai mare de 3/1.000.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis marți seară Hotărârea nr. 46 prin care impune restricțiile aferente scenariului 3 în acest localități, conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Vlad Domșa.
Acesta a precizat pentru Europa Liberă că cea mai mare incidență se înregistrează la Săliștea, la un nivel de 7,52/1.000. Populația comunei este de puțin peste 2.000 de locuitori.
Județul Sălaj
În Sălaj, prefectul județului, Virgul Țurcaș, a explicat la Europa Liberă că din 61 de localități, 8 au depășit pragul de incidență de 3/1.000.
În ambele județe, Direcțiile de Sănătate Publică nu au recomandat instituirea vreunei carantine într-o localitate.
Județul Galați – carantina funcționează
Conform informațiilor disponibile public, județul Galați este singurul în care, până la această oră, a fost impusă măsura carantinării.
În comuna Cuca, în urmă cu 14 zile, a fost carantinată întreaga localitate la o incidență de 4,74/1.000, dar și cu întrunirea celorlalte criterii, conform recomandării DSP.
„Joi dimineață, carantina la Cuca va fi ridicată. După 14 zile, incidența a scăzut în această comună la 1,42/1.000”, a precizat pentru Europa Liberă Teodora Diaconiță, directorul de cancelarie al Prefecturii Galați.
În comuna Ivești, în urmă cu o săptămână, a fost impusă carantina parțială într-un singur cartier, cu o populație de câteva sute de persoane. În acel cartier, incidența era de 10,7/1.000 la momentul carantinării.
Facebook Forum