Linkuri accesibilitate

A început goana după paturile de Covid. Spitalele, obligate la o rezervă de 10%


Paturile din spitalele dedicate Covid-19 nu mai sunt suficiente. Autoritățile cer și celorlalte spitale să se pregătească pentru a primi pacienți infectați.
Paturile din spitalele dedicate Covid-19 nu mai sunt suficiente. Autoritățile cer și celorlalte spitale să se pregătească pentru a primi pacienți infectați.

Locurile pentru pacienții infectați cu Covid-19 nu mai sunt suficiente în spitalele special dedicate lor, așa că autoritățile sanitare cer și celorlalte spitale să asigure o rezervă de paturi de 10% din total, pentru pacienții Covid. Unele spitale nu sunt însă pregătite logistic pentru așa ceva.

Spitalele non-Covid din București au intrat în alertă, după ce o adresă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) București le-a anunțat miercuri că trebuie să se reorganizeze pentru a putea primi pacienți infectați cu Covid-19, din cauza „situației epidemiologice”. Mai exact, situația invocată în adresa DSP este aceea a „numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare din faza I, faza II și suport Covid-19”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat joi că spitalele care trebuie să se pregătească sunt cele „la nivel de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale”. El a precizat că încă de săptămâna trecută ministerul Sănătății a dat o circulară prin care s-a cerut spitalelor să pregătească o rezervă de 10% din paturile de Terapie Intensivă (ATI). Acum, li s-a cerut spitalelor să aibă o rezervă de 10% și din paturile normale, pentru pacienții cu Covid-19.

Circuite foarte bune nu sunt, pentru că este un spital monobloc. Este extrem de dificil de separat un circuit Covid într-un spital corp întreg, spre deosebire de spitalele pavilionare.
Florin Bica, medic „Bagdasar Arseni”

Nu toate spitalele pot însă asigura circuite complet separate pentru bolnavii de Covid-19, unele pur și simplu din cauza modului în care sunt construite – monobloc. În cazul spitalelor împărțite din construcție pe pavilioane, aceste trasee separate, gândite special pentru ca bolnavii de Covid-19 să nu se intersecteze cu ceilalți pacienți, sunt mai ușor de realizat și deja sunt puse în practică de mai multe luni.

Spitalul de urgență „Bagdasar Arseni”, din cartierul Berceni, este unul dintre acestea. „Circuite foarte bune nu sunt, pentru că este un spital monobloc. Este extrem de dificil de separat un circuit Covid într-un spital corp întreg, spre deosebire de spitalele pavilionare, cum sunt Colentina, Obregia, Marius Nasta, Babeș sau Balș. Acolo se pot crea spații distincte pentru fiecare afecțiune. La noi separări clare, corecte, nu improvizații, nu se pot face, având în vedere că există un singur traseu de lifturi, spre exemplu. Dar se încearcă găsirea unei soluții, ca să putem sprijini DSP-ul”, a explicat doctorul Florin Bica, purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru Europa Liberă.

Nici Spitalul de urgență Floreasca sau Spitalul Elias nu stau mai bine. La Elias abia vineri conducerea va discuta cum reorganizează spitalul pentru a putea asigura circuit separat pentru pacienții cu Covid-19. În curtea de la Elias funcționează însă deja spitalul modular pus pe picioare de Asociația „Dăruiește Viață” și dedicat special cazurilor de Covid-19. Acolo, sunt 36 de paturi, dintre care 12 sunt dotate pentru Terapie Intensivă. Acestea sunt însă deja 100% ocupate, conform oficialilor de la Elias.

La Floreasca, există circuite separate, dar nu chiar cum ar trebui, dă de înțeles medicul Bogdan Oprița, pentru Europa Liberă: „Circuitele sunt separate, dar trebuie precizat că spitalul nostru e monobloc, construit în anii `60 și este un efort să faci un circuit epidemiologic”.

În București, rata de infectare cu Covid-19 a ajuns la 2,89 cazuri la mia de locuitori, cumulat pe ultimele 14 zile. De săptămâna viitoare, spitalele dedicate Covid-19 din București (Colentina, Matei Balș și Victor Babeș) ar urma să trateze doar cazuri medii și grave de Covid-19, cele ușoare sau asimptomatice urmând să fie trimise la alte spitale, conform unor surse citate de Digi24.

Cum triază spitalele non-Covid pacienții bolnavi de Covid și ce paturi au

Orice spital trebuie să își trateze pacienții, iar cele de urgență au chiar obligația de a-i opera pe cei care sunt urgențe medicale, indiferent că au Covid-19 sau așteaptă încă rezultatul unui test pentru Covid-19. Mai mult, există pacienți care sunt descoperiți pozitivi cu Covid-19 chiar în timpul internării. La „Floreasca”, de exemplu, în fiecare zi sunt descoperiți până la 7 pacienți cu Covid-19, internați deja în spital, spune medicul Bogdan Oprița, pentru Europa Liberă.

Astfel că spitalele nededicate Covid au deja secții izolatoare pentru suspecții de Covid-19 și chiar locuri la ATI pentru acești pacienți.

La Spitalul Universitar din Capitală, există deja circuite separate pentru bolnavii de Covid-19 și este în pregătire o secție specială dedicată acestor pacienți, spune managerul Cătălin Cârstoiu.

Se poate întâmpla ca un pacient care reprezintă o urgență și este negativ la momentul intrării în spital, să se pozitiveze pe parcurs, pentru că virusul e în perioada de incubație. Noi rezolvăm urgența chiar fiind pozitiv și îl trimitem ulterior la un spital Covid. Dar el trebuie izolat”, explică Cârstoiu, pentru Europa Liberă.

La Universitar, care nu este spital dedicat Covid, există deja 15 paturi, dintre care 5 de ATI, rezervate pacienților infectați cu Covid-19. „Pacienții cu Covid nu se interesectează niciodată cu ceilalți. Avem circuite separate total, asta facem de 6 luni”, spune managerul de la Universitar.

Toate secțiile au saloane izolatoare, pentru că pacienții care nu au un test negativ sunt internați aici până când vine rezultatul.
Bogdan Oprița, medic „Floreasca”

Spitalele care nu își permit circuite speciale total separate pentru Covid-19 au oricum secții izolatoare pentru pacienții suspecți sau pozitivați.

Noi primim pacienți cu Covid de mult timp, vin urgențele în UPU. Primul lucru, ei sunt testați. Până acum, ei trebuiau transferați mai departe, dar urgențele au fost operate, chiar și bolnavi cu Covid. Avem în fiecare secție zone de izolare în care internăm bolnavii, sunt testați și sunt trecuți în zona verde după ce iese testul negativ”, spune medicul Florin Bica, de la „Bagdasar Arseni”.

Spitalul de Urgență „Floreasca” are chiar și paturi de ATI rezervate pacienților cu Covid-19. „Noi de la începutul pandemiei am alocat o parte din secția medicală de la etajul 8 pentru pacienții care nu au nevoie de Terapie Intensivă și am alocat de asemenea încă 9 paturi de ATI. Toate secțiile au saloane izolatoare, pentru că pacienții care nu au un test negativ sunt internați aici până când vine rezultatul”, spune Bogdan Oprița, pentru Europa Liberă.

În orice caz, urgențele se operează și se internează indiferent dacă au un test pozitiv de Covid-19 sau acesta este încă în lucru. „Ieri a fost plin de infarcte, a venit cineva cu infarct și era pozitiv, trebuia făcută angiografie. A fost dus în salonul izolator de la cardiologie și mai departe va fi transferat la un spital Covid, dacă mai e cazul de internare”, spune Oprița.

La Floreasca, rezerva de paturi solicitată de autoritățile sanitare nu ar fi o problemă, spune Bogdan Oprița. Spitalul are 40 de paturi de ATI și asigură deja 9 dintre ele pentru cazurile de Covid-19 ivite în spital sau venite la urgență.

În România există 226 de unități spitalicești dedicate pacienților cu Covid-19, care dispun de un total de 1.050 de paturi de terapie intensivă, conform ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Creșterea rapidă a cazurilor de infecție din ultimele săptămâni face însă ca acestea să devină insuficiente, iar pacienții din București, spre exemplu, să înceapă să fie direcționați către alte orașe unde sunt mai multe locuri libere.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG