În așteptarea unei ordonanțe de urgență care să introducă oficial în lege posibilitatea ca medicii de familie să se ocupe de cazurile de Covid în care pacienții nu au simptome sau au forme ușoare ale bolii, dar fără comorbidități, reprezentanții medicilor de familie susțin că nimeni nu le-a explicat ce și cum ar trebui să facă mai multe, dincolo de monitorizarea telefonică a pacienților care se izolează și se tratează la domiciliu, lucru pe care îl fac și în prezent.
Cert este că situația supraaglomerării spitalelor este îngrijorătoare. Locurile pentru pacienții infectați cu Covid-19 nu mai sunt suficiente în spitalele special dedicate lor, așa că autoritățile sanitare au cerut și celorlalte spitale să asigure o rezervă de paturi de 10% din total, pentru pacienții Covid. Premierul Ludovic Orban a declarat recent că 75% din locurile la ATI, rezervate bolnavilor de Covid-19, sunt deja pline.
Cazurile asimptomatice sau oligosimptomatice, cu simptome foarte ușoare, fără comorbidități, vor fi evaluate și tratate acasă sub supravegherea medicilor de familie.Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat într-un interviu pentru Europa Liberă că legea urmează să fie modificată: „Veți vedea că vom avea acea abordare în care cazurile asimptomatice sau oligosimptomatice, cu simptome foarte ușoare, fără comorbidități, vor fi evaluate și tratate acasă sub supravegherea medicilor de familie, lăsând cazurile medii spre severe în apanajul secțiilor de boli infecțiose și al pneumologiei, iar cele critice să fie apanajul secțiilor de terapie intensivă”.
Tot Tătaru a mai declarat că această ordonanță de urgență ar urma să fie dezbătută sau adoptată în ședința de Guvern de joi, însă reprezentanții medicilor de familie spun că nu li s-a comunicat nicio idee despre cum ar urma să arate aceste modificări.
„La nivelul Societății Naționale de Medicină a Familiei, nu avem formula ordonanței. Dar ea nu poate să prevadă mare lucru, doar o schimbare a legii 136, care impune evaluarea inițială a pacientului la spital, pentru că ele nu mai fac față. Noi nu știm cum ar urma să funcționeze acest sistem”, a explicat pentru Europa Liberă medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei. Nici medicii din conducerea Asociației Medicilor de Familie din București nu aveau cunoștință despre cum ar urma să fie modificate regulile.
Ministrul Nelu Tătaru a explicat în interviul pentru Europa Liberă că în cazul pacienților asimptomatici, medicii de familie ar urma să meargă „strict pe o monitorizare”, iar dacă „simptomatologia se modifică, va fi nevoie și de o vizită la domiciliu. Sau, împreună, medic și pacient, iau decizia telefonică de a se adresa unei unități medicale”.
Numai că aceste lucruri sunt deja făcute de medicii de familie de mai multe luni.
Medicii din spitale nu mai fac față. „E nevoie de ajutorul dânșilor”
Medicul Andreea Moldovan, directoarea medicală a Spitalului de Boli Infecțioase de la Brașov, a explicat pentru Europa Liberă că o modificare legislativă care să introducă medicii de familie mai profund în circuitul de îngrijire a pacienților cu Covid-19 este esențială.
„Este extrem de important, pentru că spitalele de linia 1, 2 și suport Covid nu mai pot să facă față la fluxul actual de pacienți. Categoric trebuie făcută o distribuire a cazurilor ușoare spre medicii de familie, care să-i preia și să-i urmărească. Trebuie să se implice, nu mai putem doar telefonic cum au făcut atâtea luni. Este nevoie de ajutorul dânșilor, este un apel la colegialitate, la sprijin, la colaborare. Ceilalți medici trebuie să intre în joc și să ne ajute, pentru că este prea mult deja”, a declarat Andreea Moldovan, pentru Europa Liberă.
Medicul brașovean susține că protocolul pentru evaluarea unui pacient asimptomatic cu Covid-19 „nu este deloc dificil, nu este greu de urmat” și că nu ar trebui să existe probleme ca astfel de pacienți cu formele cele mai ușoare ale bolii să fie evaluați de niște medici care nu sunt specialiști. „Sunt niște parametri care trebuie urmăriți, țin de medicină generală. La formele mai severe da, este nevoie de medici specialiști și de tratament”, spune Moldovan.
Ea spune că medicii de familie s-au implicat până acum prea puțin în lupta cu pandemia de Covid-19 și că „medicul de familie trimite pacientul care are forme minime, compatibile cu Covid-ul, să meargă către spitale, pentru control”. Acest lucru nu mai poate continua, pentru că „nu mai putem face față”, spune Andreea Moldovan, pentru Europa Liberă.
Medic de familie: „Noi nu avem în poșetă un aparat de raze X”
Conform legii, evaluarea înseamnă examen clinic, radiografie, plus examen de laborator, anumite analize de sânge. Noi nu avem în poșetă un aparat de raze X.Gindrovel Dumitra, medic de familie
Problema medicilor de familie este că, mai mult de monitorizarea prin telefon a pacienților cu forme ușoare de Covid-19, pe care susțin că o fac deja, pasul următor ar fi evaluarea la domiciliu a acestor pacienți. Lucru pe care nu îl pot face, spune Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.
„Singura problemă o avem față de evaluarea pe care ar trebui să o facem la domiciliu, care este imposibil de făcut de medicul de familie. Conform legii, evaluarea înseamnă examen clinic, radiografie, plus examen de laborator, anumite analize de sânge. Noi nu avem în poșetă un aparat de raze X. Nu cred că ordonanța va prevedea așa ceva, ci doar că medicii de familie pot monitoriza, pentru că asta lipsește din lege”, explică Gindrovel Dumitra pentru Europa Liberă.
În plus, spune acesta, medicii de familie nu au mașini sau echipamente de protecție pentru astfel de operațiuni, iar evaluarea inițială a unui pacient ar trebui să fie făcută tot la un spital, pentru ca medicul de familie să aibă niște parametri medicali de specialitate de la care să poată porni monitorizarea pacienților respectivi.
„A existat o declarație a domnului ministru care aducea o soluție, adică să disponibilizeze anumite autovehicule de transport, care să aducă acești pacienți la spitale unde să facă radiografii plus probe de laborator, apoi să îi aducă înapoi acasă. De aici înainte îi preluăm noi, prin monitorizare zilnică, la telefon. Dar trebuie să știm de la ce plecăm cu un pacient”, spune Dumitra.
Cum arată o monitorizare prin telefon a pacientului cu Covid-19
Medicul de familie Gindrovel Dumitra spune că în prezent are 5-6 pacienți cu Covid-19 pe care îi monitorizează prin telefon, zilnic. „Dacă aș avea 20 sau 60, ar fi imposibil. Nu poți să stai de vorbă cu 60 de oameni zilnic și să îi urmărești atent, nu doar să le dai bună ziua”, spune el.
Procedura nu este complicată, în forma actuală, de la distanță. „La pacienții asimptomatici este simplu, orice simptom nou apărut înseamnă o agravare a bolii și trebuie să meargă la spital. Pentru cei cu simptome ușoare, știm de la ce plecăm. Are debut cu febră, cu tuse și apoi noi urmărim niște indicatori de gravitate – tulburarea de respirație, tulburările mnezice, adică dacă nu mai vorbește coerent. Un rol foarte important trebuie să îl aibă aparținătorii, care să discute cu noi să le explicăm care sunt mijloacele de protecție a lor, astfel încât să nu se îmbolnăvească, cum să facă dezinfecția, cum să intre la pacient și să ne spună ce e cu ei. Ideal ar fi ca fiecare pacient să aibă un termometru și un tensiometru, ca să vedem cum evoluează temperatura, saturația”, explică Gindrovel Dumitra.
O procedură prin care medicii de familie să facă mai mult decât a oferi teleconsultații pacienților asimptomatici și cu forme ușoare de Covid-19 ar trebui să fie dezvoltată într-un ordin de ministru sau hotărâre de Guvern.
Ministrul Nelu Tătaru a mai explicat pentru Europa Liberă că medicii de familie ar urma să fie remunerați separat pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19, prin contracte separate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sua cu Direcțiile de Sănătate Publică. Mai mult, ar urma să fie introdusă „posibilitatea de a încheia niște contracte de prestări servicii cu Direcțiile de Sănătate Publică pentru a presta servicii în anchete epidemiologice sau chiar recoltări”.
Joi, evoluția pandemiei de Covid-19 în România a venit cu noi recorduri negative: 4.902 cazuri și 98 de decese din cauza Covid-19, în ultimele 24 de ore, precum și cel mai mare număr de persoane internate la Terapie Intensivă, cu Covid-19 - 778.
Facebook Forum