Linkuri accesibilitate

Falia din USR PLUS | Cum se atacă taberele Barna, Cioloș și Coliban


Competiția din USR PLUS pentru șefia partidului a scos la iveală cum s-au format taberele. Imagine generică cu Dacian Cioloș (stânga), Vlad Voiculescu (centru) și Dan Barna (dreapta)
Competiția din USR PLUS pentru șefia partidului a scos la iveală cum s-au format taberele. Imagine generică cu Dacian Cioloș (stânga), Vlad Voiculescu (centru) și Dan Barna (dreapta)

Trei candidați s-au înscris în competiția internă pentru funcția de președinte al USR PLUS: Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Durău. Echipele prezentate de cei trei evidențiază o falie care continuă să existe între foștii membri USR și foștii membri PLUS.

Președintele USR PLUS va fi ales de toți membrii partidului, iar Congresul este programat pentru începutul lunii octombrie. Campania internă din partid a început cu atacuri reciproce, cel mai virulent fiind outsider-ul Irineu Darău, senator USR PLUS, susținut de primarul Brașovului, Allen Coliban.

Dan Barna și-a securizat prima șansă la victorie prin atragerea în echipa sa a miniștrilor și a numelor grele din partid, în special din fostul USR. Dacian Cioloș recunoaște că există o falie și că mulți membri care au aparținut fostului USR nu au dorit să se regăsească pe lista sa de teamă să nu fie considerați trădători”. De aceea, pe lista apar foștii colegi din PLUS.

Nume din echipa lui Dan Barna:

  • Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Stelian Ion, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Elena Lasconi, Radu Mihaiu, Lucian Viziteu, Gabriel Pleșa, Cosette Chichirău, Vlad Botoș, Ionuț Moșteanu, Radu Mihail, Silviu Dehelean, Radu Ciornei, Cristian Seidler, Octavian Berceanu

Nume din echipa lui Dacian Cioloș:

  • Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache, Anca Dragu, Ioana Mihăilă, Alin Stoica, Ramona Strugariu, Ciprian Teleman, Monica Berescu, Daniel Blaga, Oana Chirilă, Cristian Brian, Alexandru Dimitriu, Liviu Fărcaș, Victor Giosan, Andrei Lupu, George Mîndruță, Alin Mituța, Oana Țoiu

Nume din echipa lui Irineu Darău:

  • Allen Coliban, Mihai Polițeanu, Cătălin Teniță, Nicu Ștefănuță

Atacurile

În discursul de pe scena Comitetului Politic, Irineu Darău a caracterizat prezența USR PLUS la guvernare drept o balama” care riscă să devină „cel mult balamaua de la geamul de baie”. Senatorul și-a avertizat colegii că partidul s-a „prăbușit în sondaje” și riscă să ajungă „irelevant politic” din cauza conducerii discreționare a echipei Barna.

„Suntem datori să ne recuperăm proiectul din mâinile unor găşti acaparatoare conduse sau girate de Barna şi Cioloş care zi de zi închistează guvernarea internă în clientelism şi autoritarism”, a spus candidatul pentru șefia USR PLUS.

Principalul său susținător, Allen Coliban, a dezvăluit un sondaj intern din care rezultă că 40% dintre membri cred că mândria de a fi userist a devenit o problemă”.

Primarul le-a cerut colegilor să vorbească mai mult despre candidatura la alegerile prezidențiale din 2024, unde USR PLUS are o șansă reală să dea viitorul președinte. Coliban l-a atacat pe Dan Barna, spunând că partidul a lăsat primarii USR PLUS fără un sprijin real de la centru.

Cioloș între enigma Nicușor Dan și lupta pentru guvernare

După ce în mass-media au apărut mai multe informații că Dacian Cioloș și foștii colegi din PLUS vor ieșirea de la guvernare, europarlamentarul a ținut să transmită un mesaj de luptă.

Trebuie să înlăturăm definitiv ipoteza pe care încearcă să o acrediteze unii şi anume că suntem acel copil răzgâiat care ştie doar să se certe, ştie doar să critice şi care nu are maturitatea să facă lucruri. O să muriţi cu noi de gât aceia care rezistaţi la reforme, pentru că e momentul ca România să fie reformată”, a spus Cioloș.

Europarlamentarul a vorbit și despre trecut și despre teoria că a furat partidul” de la Nicușor Dan.

Un partid nu se poate fura. Un partid se poate înșela în unele momente, dar nu se poate fura”, a fost poziția lui Cioloș, care a completat că nu îl poate înțelege pe Nicușor Dan.

Nicușor Dan rămâne în bună măsură o enigmă. O parte din mine îl stimează, o parte nu-l înțelege. Aș vrea să spun câteva cuvinte despre el, pentru că el face parte din istoria noastră, pe care nu e normal să o ignorăm, indiferent de situația în care ne găsim. La fel ca majoritatea dintre noi, eu cred că a jucat un rol important în istoria partidului și cred că acțiunile sale la momentul potrivit în istoria României au oferit speranță și încredere în viitor multora dintre români. Este un fapt remarcabil pe care nu îl putem uita sau ignora. Dincolo de acest fapt, îmi e greu să îi înțeleg multe dintre deciziile sale politice”, a transmis europarlamentarul USR PLUS.

Dan Barna, între poze cu copilul și furnicile de la guvernare

Vicepremierul Dan Barna și-a început discursul de la Comitetul Politic al USR PLUS cu un bilanț după opt luni de guvernare. El și-a prezentat nemulțumirea față de absența reformelor promise.

Nu vom fi furnicuţele guvernării, care muncesc, planifică, bugetează şi când e vorba de decizie politică pedalăm în gol. Vreau să fie clare câteva lucruri. Sunt mulţumit de progresul guvernării? Clar nu. Am tot spus asta public. Am uitat de angajamentele noastre? Clar nu”, a spus Barna.

Cu toate acestea, nici el nu s-a pronunțat pentru ieșirea de la guvernare. Cioloș și Barna au arătat că prezența USR PLUS la guvernare până la Congres este o condiție pentru ambii candidați, indiferent de ce se întâmplă la Palatul Victoria.

„Nu, nu vrem să ieșim de la guvernare”, a afirmat tranșant liderul USR PLUS, dar a spus că se uită constant la modul în care sunt îndeplinite promisiunile din programul de guvernare.

În cadrul reuniunii USR PLUS a fost proiectată și poză cu Dan Barna și cu bebelușul acestuia, care purta botoșei cu USR și PLUS.

Ceartă pe Statut

Un alt punct important al întâlnirii USR PLUS a fost legat de modificarea Statutului. Principalele puncte de divergențe între taberele care se vor confrunta la Congres sunt legate de modul de sancționare, de durata mandatelor și cumulul de funcții în partid.

„Cred că trebuie să încetăm cu excluderile şi cu sancţiunile care sunt îndreptate împotriva celor care contestă şi să învăţăm să ne ascultăm unii pe ceilalţi”, a fost poziția lui Dacian Cioloș.

Congresul USR PLUS de la începutul lunii octombrie va alege președintele partidului, dar și Biroul Politic. În urma votului, se va vedea care tabăra va reuși să domine partidului în perspectiva importantului an electoral 2024.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG