Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională lasă moștenire noilor judecători să decidă soarta completurilor de 3, de la instanța supremă


A cincea amânare în cazul completurilor de 3 înseamnă reluarea dezbaterii în noua componență a CCR.
A cincea amânare în cazul completurilor de 3 înseamnă reluarea dezbaterii în noua componență a CCR.

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au amânat pentru a cincea oară decizia privind completurile de trei judecători, înaintată de Florin Iordache. Decizia s-a amânat pentru 3 iulie, când deja Curtea va avea o nouă componență, iar dezbaterea va trebui reluată în noua formulă.

Curtea Constituțională (CCR) a amânat pentru a cincea oară o decizie în privința completurilor de 3 judecători, de la instanța supremă, în cazul sesizării unui conflict constituțional dintre Parlament și ÎCCJ, făcută de Florin Iordache chiar în timpul procesului fostului lider PSD, Liviu Dragnea, încarcerat la Rahova.

Decizia a fost amânată pentru data de 3 iulie, ceea ce înseamnă că CCR va dezbate decizia într-o nouă formulă. Mandatele a trei judecători expiră pe 15 iunie, iar la Curte vor veni Simina Tănăsescu, din partea Președinției, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, din partea majorității PSD-ALDE din Parlament.

Printre cei trei judecători din componența actuală a CCR se numără și Petre Lăzăroiu, cel care a realizat raportul pe această speță. În noua componență, dezbaterile vor trebui reluate cu cei trei noi judecători veniți la CCR, deci decizia s-ar putea amâna și mai mult.

Tot miercuri, CCR a respins solicitările USR de a invalida deciziile Camerei Deputaților și Senatului, de numire a lui Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, ca judecători CCR.

Cristian Deliorga, susținător al Adinei Florea

Cristian Deliorga a făcut carieră la Constanța, unde a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe controverse, între care mușamalizarea unor dosare de politicieni sau implicarea în fraudarea unor examene de procurori. Numele lui Criatian Deliorga a apărut în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA privind frauda la examenul pentru funcțiile de conducere din parchete. Ulterior, a primit din partea procurorilor DNA verdictul de neîncepere a urmăririi penale, din lipsa de probe suficiente pentru punerea sub acuzare. Este judecător la Curtea de Apel Constanța, în trecut fiind procuror și vicepreședinte CSM, în mandatul de ministru al Monicăi Macovei. Este considerat protectorul procurorului Adina Florea, iar numele său a mai fost vehiculat în presă ca posibil șef al DNA.

Ghorghe Stan, de la procuror de Botoșani și master la Academia SRI, la vânătorul lui Kovesi

Gheorghe Stan a absolvit la Sibiu Facultatea de Drept în 1997 și a devenit procuror în județul Botoșani, în Darabani. A venit la București, unde a urcat rapid în ierarhie, remarcându-se nu prin dosare, ci prin repeziciunea cu care a avansat. De la corpul de control al Ministerul Justiției la Inspecția Judiciară, Gheorghe Stan a făcut carieră cu anchetele disciplinare. Cu un master la Academia SRI, în tandem cu Lucian Netejoru, Stan a avut mandatul prelungit în fruntea Inspecției Judiciare, unde s-au ales cu anchete Laura Codruța Kovesi, Marius Iacob și alți șefi DNA. Gheorghe Stan a fost numit șef al Secției speciale de investigare a magistraților după o controversă în CSM. Primele sale gesturi în fruntea acestei secții au fost două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi și solicitarea în mai multe rânduri a dosarului Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea. Aceeași Secție specială, condusă de Gheorghe Stan, investighează acuzațiile de abuz în serviciu la adresa procurorilor care au instrumentat dosarul Revoluției, în care este acuzat Ion Iliescu, care s-ar putea solda cu tergiversarea procesului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG