Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a SUA blochează decizia lui Trump de a opri programul „Dreamers”


Curtea Supremă de Justiţie din SUA a decis, joi după-amiază, că Administraţia Donald Trump a încălcat legislaţia federală prin oprirea unui program de protecție a tinerilor imigranți ilegali „Dreamers”, aprobat de fostul preşedinte Barack Obama privind integrarea copiilor ajunşi ilegal în Statele Unite, transmite Reuters.

Instanţa supremă a decis cu o majoritate de 5 la 4 că Administraţia Donald Trump a suspendat ilegal programul numit „Acţiunea în cazul copiilor veniţi" în SUA - „Deferred Action for Childhood Arrivals'' (DACA).

Judecătorul șef conservator John Roberts s-a alăturat celor patru liberali ai instanței pentru a constata că acțiunile administrației au fost „arbitrare și capricioase” în temeiul unei legi federale numită „Procedura administrativă”.

În baza programului, iniţiat în anul 2012, pe vremea preşedintelui Barack Obama, minorii şi tinerii imigranţi clandestini aşa-numiţi „Dreamers", au fost protejaţi de deportarea din SUA şi li s-au asigurat permise de muncă în această ţară, dar nu şi certitudinea obţinerii cetăţeniei.

Hotărârea Curții Supreme înseamnă că aproximativ 649.000 de imigranți, majoritatea tineri adulți hispanici născuți în Mexic și în alte țări din America Latină, înscriși în prezent în DACA vor fi protejați de deportare și vor fi eligibili pentru a obține permisele de muncă reînnoibile.

Hotărârea nu-l împiedică pe Trump să încerce din nou să pună capăt programului. Dar este puțin probabil ca administrația sa să poată încheia DACA înainte de alegerile din 3 noiembrie, la care Trump va candida pentru al doilea mandat.

„Noi nu am decis că DACA sau suprimarea sa au fost întemeiate. Raţionamentul acestor decizii nu ţine de competenţa noastră. Noi am căutat doar să stabilim dacă guvernul a urmat obligaţiile procedurale şi dacă a oferit o explicaţie argumentată pentru acţiunea sa'', notează în motivarea sa preşedintele Curţii Supreme, conservatorul John Roberts, care a votat împotriva suspendării programului.

E a doua oară în această săptămână când Roberts s-a pronunțat împotriva lui Trump într-un caz major, după decizia de luni care a constatat că lucrătorii gay și transgender sunt protejați la locul de muncă, în conformitate cu legea federală a ocupării forței de muncă.

Alți patru conservatori ai instanței, inclusiv doi numiți de Trump, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh, nu au fost de acord. „Decizia de astăzi trebuie recunoscută pentru ceea ce este: un efort de a evita o decizie controversată din punct de vedere politic, dar corect din punct de vedere juridic”, a scris judecătoarea Clarence Thomas în opinia sa. Thomas, căreia i s-a alăturat judecătorii Neil Gorsuch și judecătorul Samuel Alito, a spus că programul DACA în sine este „substanțial ilegal”.

Thomas l-a acuzat pe Roberts că a scris o opinie politică și nu una juridică, scrie postul național de radio pe site-ul său.

Administrația lui Trump a susținut că Obama și-a depășit puterile constituționale atunci când a creat DACA printr-o decizie executivă, ocolind Congresul.

Peste 700.000 de minori şi tineri migranţi cu vârste sub 30 de ani au beneficiat de acest program pe care actualul preşedinte Donald Trump a decis să-l oprească, însă chestiunea a ajuns pe masa tribunalelor, care au hotărât suspendarea aplicării deciziei administraţiei de la Washington. Aceasta din urmă s-a văzut astfel nevoită să se adreseze Curţii Supreme, care printr-o hotărâre luată cu o majoritate la limită (cinci judecători din nouă) a stabilit joi că decizia încetării programului este „arbitrară'' şi „capricioasă''.

Curtea Supremă şi-a motivat acest verdict invocând nerespectarea aspectelor procedurale în decizia Administraţiei Trump, apărându-se de acuzațiile că ar susţine poziţii politice.

O singură judecătoare, liberala Sonia Sotomayor, a preluat argumentele formulate de reclamanți potrivit cărora decizia ar fi putut fi motivată de prejudecăți discriminatorii împotriva imigranților. Sotomayor este primul judecător hispanic al instanței.

Preşedintele Donald Trump a reacționat imediat pe Twitter faţă de hotărârile „oribile'' ale Curţii Supreme, făcând referire şi la decizia recentă a acestei instanţe conform căreia lucrătorii homosexuali şi transgen sunt protejaţi de legislaţia americană a muncii.

„Aceste decizii oribile şi motivate politic care vin de la Curtea Supremă sunt lovituri în figura oamenilor care sunt mândri să se numească republicani sau conservatori. Avem nevoie de mai multe justiţii sau ne vom pierde al 2-lea Amendament şi tot restul. Votaţi Trump 2020!'', a scris preşedintele republican pe reţeaua de socializare, ultima parte a mesajului său făcând trimitere la amendamentul constituţional care le permite cetăţenilor americani să deţină arme de foc.

XS
SM
MD
LG