Avionul Tupolev Tu-214, care a venit după diplomați și familiile lor, a decolat din Moscova la ora 1:43. Pentru a ajunge în R. Moldova, avionul a trecut prin Soci, a intrat prin spațiul aerian al României, pentru ca apoi să aterizeze la Chișinău.
Ministerul de Externe a decis, la sfârșitul lunii iulie, să reducă numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău. Șeful diplomației din R. Moldova, Nicu Popescu, a spus că țara fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse”.
„O seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse. Am văzut recent și aceste informații cu un număr excesiv de antene”, a declarat ministrul.
El a făcut referire la investigațiile jurnalistice legate de presupuse sisteme de spionaj de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău și un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații.
Oficialii ruși au negat orice legătură între antene și activități de spionaj. Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a spus că antenele au fost instalate la sfârșitul anilor 1990, când a fost construită ambasada.
Pe de altă parte, oficialii moldoveni spun că ordinul de reducere a personalului ambasadei ruse la 25 de persoane, de la nivelul actual de peste 80, nu face decât să stabilească paritatea cu numărul de angajați din ambasada Republicii Moldova la Moscova.
Rusia a avut termen până la 15 august să-și reducă personalul ambasadei.
Limitarea activității ambasadei Rusiei de la Chișinău vine în contextul înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și R. Modova, fostă republică sovietică înainte de 1990.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat invazia Moscovei în Ucraina și a acuzat Rusia că a complotat să răstoarne regimul de la Chișinău, instalat democratic.