Linkuri accesibilitate

Dilemele revenirii la școală. Cum se pregătesc statele pentru începerea anului școlar


Guvernele europene spun că întoarcerea copiilor la școală e vitală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Guvernele europene spun că întoarcerea copiilor la școală e vitală

Două săptămâni îi mai despart pe elevii români de începutul unui an școlar atipic. În România, deocamdată, mai sunt multe semne de întrebare legate de revenirea la școală, dar și alte state au anunțat pe ultima sută de metri măsurile concrete legate de începerea anului școlar.

În ciuda faptului că multe state europene înregistrează o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, revenirea la școală este o prioritate, mai ales că, cei mai mulți elevi nu au mai fost fizic la școală din luna martie. În multe țări, școala începe la 1 septembrie, iar fiecare Guvern a venit cu diferite variante pentru a încerca evitarea răspândirii noului coronavirus la școală, în contextul în care școala online rămâne doar un plan B.

Și în România, unde ministrul Educației, Monica Anisie, și cel Sănătății, Nelu Tătaru, ar urma să anunțe, ordinul comun privind reluarea școlii, există trei scenarii de funcționare a școlii în funcție de situația epidemiologică. De altfel, premierul Ludovic Orban le-a cerut intempestiv miniștrilor Educației și Sănătății să elaboreze, până cel târziu marți, normele sanitare pentru deschiderea școlilor.

Reprezentanții elevilor solicită însă un pachet minim de protecție – în condițiile în care Guvernul a anunțat că nu poate asigura măști decât pentru categoriile vulnerabile – iar tabletele destinate învățământului online vor veni cu întârziere și într-un număr mult mai mic decât cel promis, aproximativ 80.000 în loc de 250.000. Elevii spun că ar putea cere amânarea începutului școlii.

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Educației și Cercetării, prin Unitatea de Cercetare în Educație din Cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, și agenția de cercetare de piață MKOR Consulting în rândul părinților copiilor din învățământul preuniversitar, peste jumătate dintre aceștia (55%) doresc revenirea la cursurile față în față, acordând cel mai crescut nivel de încredere acestui scenariu.

Franța: masca obligatorie, părinții o plătesc

Cel mai amplu program pentru reluarea în siguranță a școlii pare să îl aibă Franța. Un protocol sanitar a intrat în vigoare pe 26 august, cu puțin timp înainte de începerea școlii, iar un set de fișe tematice completează regulile care trebuie urmate la internat, în timpul pauzelor, orelor de educație fizică sau a celor de muzică.

Astfel că prima zi a lunii septembrie, atunci când începe școala în Hexagon, va aduce noutăți pentru cele 12 milioane de elevi.

Copiii care merg la grădiniță și cei care sunt cuprinși în învățământul primar nu sunt obligați să poarte mască.

Pentru elevii cu vârste de peste 11 ani, adică pentru elevii de gimnaziu și liceu, dar și pentru studenți, purtarea măștii este obligatorie în toate locurile din interiorul unității de învățământ, inclusiv la ore și în recreație. Școala chiar trebuie să aibă un stoc de măști în cazul în care copiii și-au uitat masca acasă.

Cu toate acestea, părinții sunt cei care trebuie să plătească pentru măști. Sunt unele primării, cum ar fi aceea a Parisului, care a anunțat că le va furniza gratuit copiilor măști care pot fi spălate și purtate de mai multe ori.

Masca este obligatorie și pentru profesori.

Dacă pentru orele de educație fizică, masca nu este obligatorie, ea trebuie purtată la orele de muzică.

Sălile de clasă trebuie aerisite frecvent, iar curățenia trebuie făcută cel puțin o dată pe zi.

În cazul în care o unitate școlară este închisă din cauza Covid-19, atunci profesorii pot trece la predarea online, cursurile fiind adaptate acestui tip de predare.

Marea Britanie: masca este totuși obligatorie, dar nu și în sala de clasă

Profesorii, alături de cei 11 milioane de copii din Marea Britanie, care așteaptă, din luna martie, începerea școlii, au aflat cu doar câteva zile înainte de redeschiderea școlii care sunt normele după care ar trebui să se ghideze în noul an școlar atipic cu privire la situația în care reapar focare de Covid-19.

De exemplu, potrivit autorităților britanice, în cazul unor carantine la nivel local, elevii pot sta acasă câte două săptămâni, iar în cazul reizbucnirii pandemiei, grupurile mai mari s-ar putea autoizola, scrie BBC.

Guvernul de la Londra s-a răzgândit în ceea ce privește purtarea măștilor. Deși, inițial, a spus că nu este nevoie de ele, noile norme prevăd că elevii de liceu trebuie să poarte măști pe coridoarele școlilor în regiunile unde riscul de transmitere a coronavirusului este mai ridicat. Potrivit premierului Boris Johnson, nu este nevoie ca elevii să poarte masca și în timpul orelor, însă dacă se consideră că aceștia se află într-o zonă de risc, școlile pot introduce purtarea lor obligatorie.

Spania: mască obligatorie pentru copiii de peste 6 ani

În Spania, peste 8 milioane de copii ar urma să înceapă noul an școlar pe 4 septembrie.

În regiunea Madrid, profund afectată de coronavirus, autoritățile au anunțat că școala ar urma să înceapă decalat, între 4 și 28 septembrie, și că, de asemenea, vor să angajeze temporar încă 11.000 de cadre didactice pentru a putea reduce numărul elevilor dintr-o clasă. Autoritățile madrilene au mai anunțat că vor achiziționa 100.000 de teste pentru angajații din sistemul de învățământ.

La nivel național, ministrul Sănătății, Salvador Illa, și cel al Educației, Isabel Celaá, au anunțat abia pe 28 august noile condiții în care se va face reîntoarcerea la școală. Astfel, purtarea măștii este obligatorie pentru copiii mai mari de șase ani, chiar și atunci când se poate asigura distanțarea socială, scrie cotidianul El Pais. Copiii care folosesc transportul școlar trebuie, de asemenea, să poarte mască, autoritățile recomandând acest lucru chiar și pentru copiii cu vârste între 3-5 ani.

Sălile de clasă trebuie aerisite frecvent, iar curățenia, mai ales în zonele cel mai des folosite, trebuie făcută mai des. La școală, elevii de peste 9 ani vor forma mici grupuri pentru a limita contactul cu elevii din alte clase. Toate evenimentele sportive organizate în școli trebuie să aibă loc fără prezența publicului, iar cele două ministere au recomandat evitarea activităților care implică amestecarea mai multor grupuri de copii.

Polonia: toți la școală, fără mască

Elevii nu sunt obligați să poarte mască la școală, însă trebuie să respecte măsurile sanitare legate de dezinfectarea mâinilor. Totuși, directorii școlilor pot decide să impună obligativitatea purtării măștii pe culoare și la vestiare. Nici temperatura nu le va fi luată la intrarea în unitățile școlare.

De asemenea, numărul elevilor dintr-o clasă nu va fi limitat, iar în cazul în care crește numărul de cazuri de Covid-19, atunci soluția va fi una hibridă: o parte dintre elevi va merge la școală și o parte va urma cursurile online, a anunțat ministrul polonez al Educației, Dariusz Piontkowski, potrivit Reuters.

Wuhan (China): școala online, doar ca plan B

Autoritățile orașului Wuhan, locul de unde s-a răpândit pandemia de coronavirus, au anunțat că vor deschide, la începutul lui septembrie, porțile celor peste două mii de instituții de învățământ, potrivit Reuters.

Cei 1,4 milioane de elevi și studenți vor merge în unitățile de învățământ însă autoritățile chineze locale spun că sunt pregătite să treacă din nou la sistemul de învățământ online în cazul în care numărul cazurilor de coronavirus va crește.

Condițiile de revenire la cursuri sunt însă drastice: școlile au trebuit să își facă stocuri de echipamente pentru depistarea Covid-19, trebuie să încerce să limiteze adunările care nu sunt necesare și să facă zilnic rapoarte cu privire la starea de sănătate a elevilor.

Studenții străini și profesorii care nu au primit notificări de la școlile lor, nu vor fi lăsați să se întoarcă în instituțiile de învățământ.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG